Danskers kærlighedserklæring til kræftsyg far vinder pris på verdens vigtigste tegneseriefestival

Festivalen i franske Angoulême er tegneseriebranchens svar på filmfestivalen i Cannes.

Halfdan Pisket (venstre) modtager prisen for bedste serie for sin trilogi 'Dansker-trilogien' under The Angoulême International Comics Festival i Frankrig. (Foto: © YOHAN BONNET, Scanpix)

Den danske tegneserietegner Halfdan Pisket har fået en anerkendelse, han aldrig troede, han kunne opnå.

I lørdags vandt han nemlig prisen for bedste serie ved en af verdens største tegneseriefestivaler - Festival International de la Bande Dessinée - tegneseriebranchens svar på filmfestivalen i Cannes.

- Jeg havde på ingen måde regnet med, at jeg havde en chance for at vinde den. Jeg var nomineret sammen med de tegneserietegnere, som jeg selv normalt køber bøger fra. Folk, som jeg har været fan af i nærmest hele mit liv.

- Det er helt vildt at få at vide, at man er i samme liga som dem. Jeg er bare ekstremt glad, lyder det fra Halfdan Pisket, der stadig opholder sig i den franske by Angoulême, hvor festivalen blev afholdt.

Kærlighedserklæring til kræftramt far

Halfdan Pisket har fået den fornemme anerkendelse for sin trilogi 'Dansker-trilogien', som indeholder værkerne 'Desertør', 'Kakerlak' og 'Dansker'.

  • 'Desertør' udkom på dansk i 2014, og handler om farens opvækst i en lille landsby i grænselandet mellem Tyrkiet og Armenien.
  • 'Kakerlak' blev udgivet i 2015, og handler om farens rejse til Danmark og hans liv som fremmedarbejder.
  • 'Dansker' blev udgivet i 2016 på dansk og handler om farens tilværelse som kriminel, og om hvordan det er at være dansker og blive gammel.
1 / 3

Trilogien handler om hans egen far og hans liv. Hvordan det var at komme til Danmark som fremmedarbejder, være en del af det kriminelle miljø, og om hvordan det er at få et 'dansk' barn, som ikke lærer ens modersmål.

- For nogle år siden blev det meget tydeligt, at min far at havde begyndende demens, så inden det var for sent, ville jeg gerne lære hans historie at kende og komme tættere på ham, fortæller Halfdan Pisket.

Det har altid været svært for Halfdan Pisket at komme helt tæt ind på livet af sin far, fordi han har været kriminel det meste af sit liv. Der var ikke rigtig plads til bløde danske værdier.

- Men da jeg begyndte at tilbringe rigtig meget tid med ham, gik det op for mig, at han havde en fuldstændig vanvittig historie. Ud fra hans liv kunne jeg fortælle, hvordan det var at komme til Danmark som fremmedarbejder, om hvorfor man forlader sit hjemland, og hvad vil det sige at få et barn, som ikke lærer ens modersmål, siger Halfdan Pisket.

Prisen og anerkendelsen betyder endnu mere for ham, fordi hans far ligger syg med kræft og er tæt på at forlade livet.

- Trilogien er en kærlighedserklæring til min far, for jeg elsker ham overalt på jorden. Det er jo bøger, der handler om min far, som ligger syg med kræft og er tæt på at dø. Så det er virkeligt smukt, at han oplever dette, inden han forlader livet.

Stegelmann: Trilogi på højt kunstnerisk niveau

Tegneseriefestivalen i Angoulême i Frankrig regnes for den mest prestigefyldte i hele verden, og det er første gang nogensinde, at en dansk tegneserie vinder en af de store priser på festivalen.

Derfor er det noget af en bedrift, som Halfdan Pisket har begået, mener Jakob Stegelmann, vært på Troldspejlet og tegneserie-aficionado.

- Det er inderkredsen i den internationale tegneseriekunst, der hylder hinanden. Det er i høj grad en faglig anerkendelse, som viser, at han med sin trilogi har nået et kunstnerisk niveau, som er meget, meget højt.

- Det vidste vi godt - os, der har læst den herhjemme - men for ham vil det betyde, at mange forlag i udlandet får øjnene op for det grafiske værk, han har lavet, siger Jakob Stegelmann.