De Gyldne Laurbær går til Merete Pryds Helle

Boghandlerne er vilde med slægtskrøniken 'Folkets skønhed'. Det blev Merete Pryds Helle, der vandt årets populære afstemning og dermed skal modtage prisen De Gyldne Laurbær.

Merete Pryds Helle har fundet vej til boghandlernes hjerter med sin bog 'Folkets skønhed'. (Foto: Thomas A)

Landets boghandlere har stemt: Vinderen af De Gyldne Laurbær 2016 bliver forfatteren Merete Pryds Helle. Med 'Folkets skønhed' har hun skrevet en bog, der både har frydet anmelderne og skabt gang i salget hos boghandlerne.

Bogen har i forvejen udløst nomineringer til stort set alle de danske litteraturpriser, heriblandt DR Romanprisen 2017. Og nu er der altså også kommet en konkret pris hjem til forfatteren.

Overrasket midt i VIP-vrimmel

Merete Pryds Helle fik nyheden her til eftermiddag, da repræsentanter for boghandlernes forening dukkede op med blomster og snurrende kameraer.

- Det er fantastisk. Når jeg kigger ned over listen af tidligere modtagere, så er det jo folk, jeg har læst og beundrer. At jeg så selv bliver en del af rækken, det er da fantastisk. I det hele taget har jeg meget lyst til at bruge ordet fantastisk lige nu, jubler Merete Pryds Helle.

Nyheden fik hun, mens hun befandt sig på Det Kgl. Bibliotek i København, hvor hun skulle være med til et arrangement i anledning af en ny-oversættelse af de islandske oldtidssagaer.

Merete Pryds Helle har været sproglig konsulent på arbejdet med den gamle fortælling om Ragnar Lodbrog og hans kongefæller.

Biblioteket vrimlede desuden med PET-folk, da både dronning Margrethe og det islandske præsidentpar også var til stede i bygningen.

Æren, et gavekort - og en krans

Forud for det havde Foreningen De Gyldne Laurbær hele formiddagen haft travlt med at optælle stemmer, der er kommet ind fra hele landet.

Det er nemlig boghandlerne, der hver især anfører, hvem de mener skal vinde prisen. Og den forfatter, der har vundet flest hjerter blandt bogsælgerne, vinder.

De Gyldne Laurbær er ikke nogen stor pris, hvis man kigger på pengene. Vinderen får et diplom og et boggavekort på 2.500 kroner. Det bliver overrakt, når vinderen fejres med en stor fest i april. Ved samme lejlighed er det, at forfatteren får en krans af laurbærblade til at sætte på hovedet i bedste oldgræske stil.

De Gyldne Laurbær har ændret karakter de senere år. Krimiforfatterne er begyndt at fylde mere og mere på listen over modtagere i takt med, at det også er krimierne, der bliver rakt over disken hos boghandlerne.

Denne gang var krimiforfatteren Michael Katz Krefeld med blandt favoritterne til at vinde prisen. Men det endte med en skønlitterær forfatter, selv om også Merete Pryds Helle tidligere har kastet sig over krimigenren.

Elsker forfattere der sælger godt

For boghandlerne er generelt glade for de forfattere, der kan skabe gang i omsætningen. De to foregående års modtagere af De Gyldne Laurbær, Jesper Stein og Sara Blædel, var samtidig blandt de absolutte bedst sælgende de år.

- Men vi har også set mere overraskende valg gennem årene. Forfattere, som leverer bøger af høj litterær kvalitet, men som lige skal have et skub ind i læsernes bevidsthed. Og det kan prisen så være med til at sørge for, siger Kenneth Pedersen, der formand for Foreningen De Gyldne Laurbær.

Formanden har ikke selv haft nogen favorit. Og derfor har han heller ikke fået læst op på Merete Pryds Helles forfatterskab.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke har læst nogen af hendes bøger. Men jeg forventes at holde en flot tale til festen i april, så nu går jeg i gang, lover Kenneth Pedersen.

FacebookTwitter