De Gyldne Laurbær-vinder er en 'modig forfatter'

Merete Pryds Helle blev i dag udnævnt som modtager af De Gyldne Laurbær. En modig og alsidig forfatter, mener litteraturprofessor.

Forfatter Merete Pryds Helle modtager i år prisen De Gyldne Laurbær for bogen 'Folkets skønhed'. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

'Man ved aldrig, hvornår man bliver en kommerciel succes' skulle Merete Pryds Helle ifølge forfatterkollega og veninde Kristina Stoltz på et tidspunkt have sagt til sine forfatterskoleelever.

Merete Pryds Helle havde ifølge Kristina Stolz heller ikke forestillet sig, at hendes bog 'Folkets Skønhed' skulle blive så stor en kommerciel succes, som den er blevet. Bogen, der udkom sidste år, er blevet nomineret til adskillige litteraturpriser, herunder DR Romanprisen, og her til eftermiddag blev det afsløret, at den også har sikret Merete Pryds Helle dette års De Gyldne Laurbær - også kendt som 'Boghandlernes Pris'.

Flyttede sig med bogen

Ifølge Kristina Stolz har bogen betydet 'mange forskellige ting' for forfatterveninden.

- Det er nyt, at hun tager udgangspunkt i sin egen familiehistorie. Samtidig har hun skrevet bogen, mens hun blev skilt, så hun har oplevet en voldsom bevægelse, mens hun har skrevet den, hvor der samtidig har udspillet sig et drama i hendes eget liv, fortæller Kristina Stolz og fortsætter: - Men det er også en bog, der ligger fint i forlængelse af hendes forfatterskab, da den både tager udgangspunkt i det historiske og det sanselige. Hun kan skrive så sanseligt, at man har fornemmelse af, at tingene virkelig finder sted. Det gør hun helt fænomenalt, siger hun.

En modig forfatter

Litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai fremhæver blandt andet mod og evnen til at tænke nyt og anderledes som en rød tråd i Merete Pryds Helles forfatterskab.

- Jeg synes, hun er en modig forfatter. Hun har et stort repertoire og kan skrive på mange forskellige måder. Det er flot at se, at hun er så alsidig, og at hun tør gå i sin egen retning, siger Anne-Marie Mai.

Hvert år i januar stemmer Danmarks boghandlere på en nuværende forfatter, som de mener, der det foregående år har udsendt en bog 'af skønlitterær karakter, som vil vinde en plads i litteraturen'. Som vinder af De Gyldne Laurbær vil Merete Pryds Helle modtage et diplom og et boggavekort på 2.500 kroner, som hun vil blive overrakt, når hun som vinder fejres med en stor fest i april.