Du kender dem fra biler, butiksruder, skilte og reklamer i den lokale avis.
Den lille virksomheds slogans.
De er kendetegnet ved, at de ofte rimer, kan være lumre, platte, under bæltestedet og sjove - også ufrivilligt. Og at de helt sikkert ikke er skruet sammen af et professionelt reklamebureau.
Nu er 700 af dem samlet i en ny bog med den lidt længere titel 'Er gulvet grim og skummel så ring til Hummel - hverdagens amatørslogans i et medievidenskabeligt perspektiv'.
Bag bogen står Niels Brügger, der er professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet. Han fik ideen for mange år siden, da han kørte rundt i byen og smilede for sig selv, når han stødte på de her slogans.
- En dag begyndte jeg at undre mig over det her mærkelige fænomen, og så trådte videnskabsmanden op i mig. Jeg begyndte at skrive dem ned og tage billeder af dem og gav mig til at undersøge historierne bag, fortæller Niels Brügger.
Den første bog om amatørslogans udgav han i 2010, og siden har han fået tilsendt et hav af mobilbilleder med gode slogans fra trofaste læsere. Derfor har han nu valgt at udgive 700 slogans i en ny bog, der også indeholder helt nye perspektiver, der kan gøre dig endnu klogere på fænomenet.
Hvis du for eksempel tror, at amatørslogans er noget, der hører nyere tid til, tager du fejl. Det er noget, dine forfædre har fundet på.
- Jeg har fundet et eksempel på et slogan fra reformationen i 1500-tallet og flere fra krigen i 1864. Og jeg har et tidsskrift for studenter fra Aarhus fra 1930'erne, hvor rigtig mange små annoncer var lavet med et lille slogan, forklarer professoren, som har samlet en masse gode på sin hjemmeside amatørslogans.dk.
Det gode slogan er ifølge Niels Brügger kendetegnet ved, at det godt må være lidt morsomt - også ufrivilligt morsomt. Det sidste gælder for eksempel, hvis et slogan ikke helt lykkes med at rime. Her nævner han to gode eksempler:
'Skal du feste - så ring til Eske'.
'Er gulvet grim og skummel? Så ring til Hummel'.
Byens bedste 'Blow Job'
Hvis Niels Brügger skal fremhæve et af sine yndlingsslogans, der virkelig opfylder kriteriet - at blive husket af kunderne - falder valget prompte på Bøgh's Kloakservice:
'De sidder og prutter, vi kommer og sutter'.
Bag det mindeværdige slogan står Klaus Bøgh, der i 30 år har ejet Bøgh's Kloakservice i Østjylland.
Klaus Bøgh havde længe gået og sagt sloganet højt til kunder. En dag fik en bekendt sagt, at han ville vædde med, at han ikke turde skrive det på sin lastbil.
- Jo, kraftedeme tør jeg det, svarede han.
Og så røg det op på lastbilen. Det er 25 år siden.
Egentlig 'suger' slamsugning kloakken. Ikke 'sutter', som sloganet hedder. Men det er der en logisk forklaring på, fortæller Klaus Bøgh.
- Ellers rimer det jo ikke, for fanden. Så falder det hele jo til jorden, som han siger på syngende jysk.
Hans nyeste slogan på slammen er 'Bøgh's Kloakservice giver byens bedste 'Blow Job'.
Det fandt Klaus Bøgh også selv på, dengang tiden var en anden. I dag støder han af og til ind i folk, der bliver stødt over ordlyden.
- Det er deres holdning, og jeg er ikke ude på at såre nogen. Men jeg vil ikke ændre det, for jeg kan jo se, at folk står ved busstoppesteder og smiler og tager billeder af lastbilen, når jeg kommer kørende, siger han.
Og så er der også en anden og vigtigere årsag til, at han ikke vil ændre ordlyden. Det giver nemlig flere kunder i firmaet, fortæller han.
- Og det er ikke noget, jeg tror, det er noget, jeg ved. Folk ringer mig jo op og siger 'Er det dig, der kommer og sutter!'.
Effektivt at gå til kanten
Ifølge brandingekspert og kreativ direktør i Fireball, Anthony Aconis, har Bøgh's Kloakservice fat i den lange ende.
- Alt i branding handler om, at folk skal kunne huske et eller andet. Et almindeligt navn og telefonnummer duer ikke. Det handler om at komme på brugernes mentale indkøbsliste, forklarer han.
Og her markerer et slogan som Bøgh's Kloakservice sig på flere parametre.
- Det har en kæmpe-underholdningsværdi på en 'høhø'-måde, som afspejler brandet. Og så er det effektivt, fordi jo mere ting går til kanten, jo mere husker vi det. Det bliver først rigtig godt, når folk begynder at dele det og sende fotos til hinanden, lyder det fra brandingeksperten.
Han forklarer, at man i branchen kalder slogans for 'payoffs'. Du kender dem fra Nike - just do it, Apple - Think Different og Danske Banks gamle slogan - Gør det du er bedst til, det gør vi.
Men mens disse er skruet sammen af dyre og dygtige reklamefolk, forholder det sig stik modsat med amatørslogans, hvor ordlyden nemt kan komme til at træde nogen over tæerne i en tid, hvor politisk korrekthed er i fokus.
- De hjemmebryggede ting er typisk ikke tænkt igennem. Det er derfor, at firmaer som Novo Nordisk og TDC hyrer fagfolk som os til at sørge for at sende det rigtige signal, siger Anthony Aconis.
Alligevel synes han, det er skønt, at det hele ikke bliver for strømlinet og 'bureau-korrekt'.
- Vi skal også huske, at der er en dyd i det håndholdte og hjemmelavede slogan, som giver en diversitet, der er skideskæg. Og det virker - måske også nogle gange endda bedre end det professionelle.