Den bedste nogensinde? Her er bøgerne, du skal læse i påsken

Uanset om du er til fantasy eller en vaskeægte klassiker, er der masser af vitaminer til hjernen i påsken.

Der er masse at kaste sig over i påskeferien for ivrige læseheste, mener bogbloggerne Amanda Petrea og Katrine Lester. (© Blaz Photo & Paweł Czerwiński /Unsplash)

Påsken står for døren, og genåbningen er lige om hjørnet. Men du må lige vente lidt endnu, inden du kan nyde en kold fadøl på en bar eller en frokost i solen på din yndlingscafé. Og så skulle påskevejret i øvrigt mildest talt blive en blandet omgang.

Med andre ord: Påsketid er lig med læsetid. Og der er nok at kaste sig over.

Bogblogger Amanda Petrea fra Bogdoktor anbefaler både medrivende fantasy, en roman om hvide privilegier og en knusende og samtidig opløftende læseoplevelse.

Katrine Lester fra Bogblogger foreslår derimod, at man kaster sig over en vaskeægte russisk klassiker, læser en bog, der rammer lige ned i tidsånden, eller giver sig i kast med én af de værste katastrofer i danmarkshistorien.

Så sæt dig til rette i sofaen, find hyggetæppet frem og lad dig lokke med én af de følgende seks bøger til din påske.

Den bedste fantasyserie nogensinde?

Serien 'Shadow and Bone' får premiere på Netflix til april og er en blanding af Leigh Bardugos to bøger: 'Six of Crows' og 'Shadow and Bone'. 'Six of Crows' hedder 'Kragens kald' på dansk. (Foto: SplashNews.com © Scanpix)

Amanda Petrea fra Bogdoktor anbefaler 'Kragens kald', 'Bjørneby' og 'En skøn alder'.

Leigh Bardugo, 'Kragens kald':

- Det er lidt en snyder, for det er egentlig en serie bestående af to bøger, men det er nok den bedste fantasyserie, jeg nogensinde har læst – og jeg har læst mange! Jeg har aldrig læst noget lignende. Man skal læse den, selvom man ikke er til fantasy, for den handler om mennesker og menneskelige dynamikker.

- Man følger seks personer, der alle er kriminelle. De ender med at skulle samarbejde om et kup, der kan gøre dem rigere end alle andre. Den sætter virkelig ens moral på prøve, for man bliver introduceret for nogle usympatiske karakterer, som man så ender med at holde meget af. Den får premiere som Netflix-serie til april under titlen 'Shadow and Bone'.

Fredrik Backman, 'Bjørneby':

- Det er en portrættering af en lille by ved navn Bjørneby, hvis hjerte banker for ishockey. Jeg hader selv sportsbøger, men denne bog er værd at bruge sin tid på. Her bliver ishockeyen brugt til at fortælle om, hvordan menneskerne er i et lille, selvomsluttende samfund.

- Den handler om loyalitet og om at vælge side, når der sker noget voldsomt i en lille by. Det er både én af de mest knusende og samtidig mest opløftende læseoplevelser, jeg har haft meget længe. Den er også lavet til en serie på HBO med den engelske titel 'Beartown'.

Kiley Reid, 'En skøn alder':

- Den handler om racisme, hvide privilegier og klasseforskel, og så tænker man måske, at det har man hørt nok om. Men bogen giver nye friske perspektiver på det. Den tager racismedebatten ned på et forståeligt niveau og er mindre dramatisk og mere opløftende end mange andre bøger om samme emne.

Den handler om en ung babysitter, en 25-årig sort kvinde, der bliver udsat for et racistisk overgreb i et supermarked. Så følger man, hvordan hendes forhold til sin chef – en hvid kvinde – påvirkes efterfølgende. Den er fuld af humor, selvom den også er meget alvorlig.

'Hun er med til at definere tidsånden'

Olga Ravns 'Mit arbejde' spiller direkte ind i debatten om forholdene for fødende og jordemødre, mener bogelsker Katrine Lester. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Katrine Lester fra Bogblogger anbefaler 'Brødrene Karamasov', 'Mit arbejde' og 'Pigen fra den franske skole'.

Fjodor Dostojevskij, 'Brødrene Karamasov':

- Påsken kan både være et tidspunkt, hvor man har lyst til noget letlæseligt, men på den anden side har man også god tid til at fordybe sig. Og hvis man har lyst til en rigtig klassiker, er der lige kommet en ny oversættelse af Dostojevskijs 'Brødrene Karamasov'. Det er en stor roman om tro, håb og kærlighed og alle de store spørgsmål i livet. Den handler om tre ulykkelige brødre, en dominerende far og et grumt mord. Så er scenen ligesom sat.

- Man skal læse den, fordi Dostojevskij skriver om almengyldige emner, vi kan spejle os i, selvom bogen er skrevet for over 100 år siden. Når vi ser livets store spørgsmål udfoldet i en roman, der foregår for så mange år siden, kan det nemlig bibringe os nye perspektiver på vores egne 2021-liv.

Olga Ravn, 'Mit arbejde':

- Her følger vi hovedpersonen Anna, der bliver mor. Den handler meget om fødslen, moderskabet og om overgangen fra at være sig selv til at blive til familie.

- Olga Ravn har den her evne til at ramme lige ned i tidsånden. Faktisk gør hun mere end det, for hun er også med til at definere tidsånden – og er med til at sætte en bevægelse i gang. Vi har diskuteret forhold for fødende og jordemødre meget på det seneste, og den debat skriver hun sig faktisk direkte ind i med den her bog.

Jacob Weinreich, 'Pigen fra den franske skole':

- Det er en historisk spændingsroman, der handler om de sidste måneder af besættelsen, hvor der indtraf én af de værste katastrofer i danmarkshistorien, da den franske skole blev bombet den 21. marts 1945. Det er en historie, der betyder meget for mig, fordi jeg selv er fra Frederiksberg i København, hvor skolen lå.

- Den handler blandt andet om pigen Malene, en pige, der går på skolen, og bogen er drønspændende: Kuglerne flyver bogstaveligt talt om ørerne på folk, bomberne falder, og bygninger brænder. Weinreich fortæller på en måde, så man virkelig bliver grebet – også selvom man normalt ikke er til historiske bøger.

FacebookTwitter