'Den har samme potentiale som Harry Potter': Her er bøgerne, du skal læse i din juleferie

Vi guider dig til bøger, der kan fjerne dine tanker fra coronarestriktioner og presset julestemning.

(© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Udenfor er solen nærmest gået i vinterhi. Du er ved at blive skør af at arbejde hjemmefra. Og julen bliver ikke, som den plejer.

Ja, undskyld, men i disse tider kan selv den mest ukuelige optimist have brug for at slippe væk fra en corona-grå hverdag.

Det findes der heldigvis mange måder at gøre på. Du kan blandt andet slippe virkeligheden for en stund ved at putte dig i et hjørne af din sofa med et tæppe og en god bog.

Og selvom 2020 på mange fronter har været en tvivlsom fornøjelse, så har året faktisk været et ganske fortrinligt bogår. Det mener bogelsker og blogger på Bogblogger.dk Katrine Lester.

- 2020 har været et rigtig, rigtig godt år på den danske bogscene. Der er blevet udgivet nogle bøger, som jeg tror, man vil læse i mange år fremover.

Herunder guider Katrine Lester dig til bøger, du kan forsøde din juleferie med.

Og hun bliver hjulpet af Amanda Petrea, der har bloggen Bogdoktor, og Lise Højer, der blogger på Et kapitel om dagen.

Rigtig glædelig jul – og god læsning!

'Det er ren læseglæde trykt som en bog!'

Amanda Petrea guider dig til bøger, der "er ren læseglæde", "har samme potentiale som Harry Potter" og "en smuk fortælling om at stå op for sig selv". (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Amanda Petrea fra Bogdoktor mener, den perfekte julelæsning ville være 'Den magiske boghandel', 'Spektrum'-serien eller 'Det øjeblik du tvivler'.

'Den magiske boghandel - Tilly og bogvandrerne' af Anna James:

- Det er ren læseglæde trykt som en bog!

- Den handler om en pige, der har mistet sine forældre og finder trøst i bøgerne i sine bedsteforældres boghandel. Men pludselig begynder karaktererne i hendes bøger at dukke op lige foran hende. Det er simpelthen bøgerne, der bliver til virkelighed, og hun opdager, at hun også kan rejse ind i bøgerne.

- Det fører til en masse drama og problemer, der skal løses. Den er nok skrevet til et meget ungt publikum, men jeg elskede den også, selv om jeg er 24 år gammel. Den er super magisk beskrevet.

'Spektrum'-serien af Nanna Foss:

- 'Spektrum'-serien er den bedste og mest syrede læseoplevelse, jeg nogensinde har haft. Det er en fantasy-serie om nogle unge venner, der tager på tidsrejse. Serien bliver bare bedre og vildere, men man er tryg som læser, fordi man fornemmer, at forfatteren har super godt styr på sit univers.

- Det er vigtigt at sige, at selvom det er et sci-fi og fantasy, så er det karaktergalleriet, der er i centrum for fortællingerne. Du behøver altså ikke være sci-fi-fan for at læse dem – du skal blot have lyst til at læse om nogle vildt spændende og komplekse karakterer.

- Den har samme potentiale som Harry Potter i forhold til, at man kan blive helt besat og bare vil have mere. Der er indtil videre udkommet fire bøger i serien. Efter planen skal der udkomme i alt ni bøger.

'Det øjeblik du tvivler' af Sarah Engell:

- Det er en fiktionsbog, der er baseret på virkelige hændelser, som Sarah Engell har samlet ind fra andre kvinder, der har mødt modstand på grund af deres køn. Fortællingen handler om Vigga, som er kvinde i en mandesport. Hun er skaterNørrebro, og man følger, hvordan hun navigerer rundt i denne her mandeverden.

- Fortællingen handler om, hvordan man indtager sin plads i verden på trods af den modstand, man møder på sin vej. Den kommer også ind på emner som stalking og hævnporno undervejs. Det er bare en smuk fortælling om at stå op for sig selv.

'Den greb mig helt vildt'

Lise Højer anbefaler bøger, der er "blændende smukt skrevet" og "greb mig helt vildt" - og så en bog, som bare er "bare vildt fransk". (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Lise Højer fra Et kapitel om dagen anbefaler bøgerne 'Vi er kortvarigt smukke her på jorden', 'Min mørke Vanessa' og 'De uadskillelige'.

'Vi er kortvarigt smukke her på jorden' af Ocean Vuong:

- Den er blændende smukt skrevet og handler om en dreng med vietnamesisk baggrund, der er flyttet til USA med sin familie, der slet ikke er faldet til. Hans mor kan ikke tale engelsk og er totalt traumatiseret. Samtidig er det en coming of age-historie (når man følger en person fra ung til voksen), der også handler om, hvordan han finder frem til sin seksualitet.

- Det er lang tid siden, at jeg har haft sådan en læseoplevelse. Den er en virkelig øjenåbnende fortælling og skrevet i et vildt smukt sprog.

- Det er også en ret poetisk bog. Så man skal være åben over for, at der indimellem kommer tankestrømme, og at den ikke altid hænger sammen i klassisk forstand. Men man får uendeligt meget med sig af at læse den.

'Min mørke Vanessa' af Kate Elizabeth Russell:

- Den greb mig helt vildt, fordi den er så ubehagelig. Den fortæller om overgreb, og hvordan det opleves at blive groomet (når en krænker opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at begå et seksuelt overgreb) af en voksen mand, der er ens lærer.

- Den handler om en usikker 14-årig pige, der kommer fra en helt almindelig familie, men hendes lærer udser sig hende og begynder lige så stille at få hende til at føle sig særlig. Man har lyst til at holde sig for øjnene og ikke læse videre, men man kan samtidig ikke lade være.

- Det er skrevet af én, der har selv har oplevet det. Jeg ved godt, man ikke bør sætte lighedstegn mellem forfatter og historie, men det gør det til en endnu mere ætsende og ubehagelig læseoplevelse, når man ved, hun har oplevet det på egen krop.

'De uadskillelige' af Simone de Beauvoir:

- Jeg læser ikke så mange klassikere, som jeg gerne ville, men denne her er en undtagelse. Man fandt nemlig et uudgivet manuskript af Simone de Beauvoir, som nu er blevet udgivet af hendes niece, der administrer Beauvoirs litterære arv.

- Den handler om de to veninder Sylvie og Andrée og er en bog om deres venskab, der både er giftigt og samtidig unikt. Og så er den bare vildt fransk. Hvis man kan lide Frankrig og beskrivelser af landet, så vil man elske denne her bog. Den er virkeligt lækkert skrevet.

Fremragende romaner og utrolige historier

Katrine Lester vil have dig til at læse en "virkelig interessant forfatter", en "utrolig historie" og en "virkelig fremragende roman". (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Katrine Lester fra Bogblogger.dk synes, du bør kaste dig over 'Heksejagt', 'Indtil vanvid, indtil døden' og 'Augustmennesker'.

'Heksejagt' af Louise Nyholm Kallestrup:

- Her er vi ovre i faglitteraturens verden. Aarhus Universitetsforlag udgiver en serie, der hedder '100 danmarkshistorier', hvor de én gang om måneden udgiver en bog på 100 sider.

- Kallestrups bog handler om hekseforfølgelserne i Danmark og tager afsæt i det sene 1500-tal, hvor hekseprocesserne så småt begynder herhjemme. Det er en utrolig historie både om processerne, men også om de samfund, de udsprang af.

- Den er virkelig velskrevet – også selv om det er faglitteratur.

'Indtil vanvid, indtil døden' af Kirsten Thorup:

- Jeg synes, Kirsten Thorups 'Indtil vanvid, indtil døden' er en virkelig fremragende roman! Den handler om Harriet, hvis mand er faldet på østfronten under Anden Verdenskrig. For at dulme sin sorg tager hun ned og besøger hans soldaterkammerat midt i mørkets hjerte – nemlig det nazistiske Tyskland under Adolf Hitler.

- Hun skriver i én lang køre og næsten uden afsnit, så man nærmest bliver forpustet. Man bliver suget helt ind i hendes univers, hvor selv ikke den nazistiske elite kan vide sig sikker, fordi henrettelser og afstraffelse sidder løst under krigen.

- Man har det lidt, som om man sidder på en løbsk hest undervejs i læsningen.

'Augustmennesker' af Sergej Lebedev :

- Den handler om 1990'ernes Rusland, hvor Sovjetunionen er brudt sammen.

- Det gamle Sovjet bliver først erstattet af drømmen om demokrati, men ender ifølge ham senere som et mafiasamfund. Mange familier leder efter sammenbruddet på svar på, hvad er skete med deres familiemedlemmer under sovjetstyret – blandt andet i Gulag-lejrene. Det har man ikke turde spørge om før, men det begynder på nu.

- Lebedev er en virkelig interessant forfatter, der skriver levende om både sovjettiden og nutiden. Den er udgivet på Forlaget Palomar, som er et spændende lille forlag, der blandt andet udgiver russisk litteratur.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter