'Den kommer til at cementere hendes stjernestatus': Verdenskendt forfatter udgiver ny bog efter serie-hit

Sally Rooneys 'Skønne verden, hvor er du' deler dog også vandene. Den er netop udkommet.

- Jeg er bare en lille forfatter, som har skrevet to interessante bøger, og det er omtrent det. Det er ikke verdensomvæltende, har Sally Rooney tidligere sagt om sin succes. Nu er hendes tredje bog, 'Skønne verden, hvor er du', udkommet. (Foto: © Tony Gavin / The Irish Independent, Scanpix)

Det er ikke alle forfattere forundt at blive kendte i den brede offentlighed.

Og det er endnu færre forundt at blive regulære litterære verdensstjerner efter at have udgivet blot to bøger.

Det er ikke desto mindre, hvad irske Sally Rooney kan bryste sig af at være.

Hendes to første bøger, 'Samtaler med venner' og 'Normale mennesker', blev enorme succeser hos både læsere og anmeldere. Sidstnævnte er udkommet på 46 sprog, har været nomineret til Man Booker-prisen og er blevet til en succesfuld tv-serie af samme navn.

I dag, 7. september, udkommer så Sally Rooneys tredje roman, der bærer titlen 'Skønne verden, hvor er du'.

Og at dømme efter de første anmeldelser er der noget at glæde sig til, hvis man er en læsehest med hang til millenial-problematikker.

I Sally Rooneys nyeste bog følger vi forfatteren Alice, der møder lagerarbejderen Felix og inviterer ham med til Rom. Her ses forfatteren på Capel Street Bridge i Dublin. (Foto: © Patrick Bolger)

- Alt i alt er det her Rooneys stærkeste bog hidtil, lyder det blandt andet i The Financial Times' anmeldelse, der også hævder, at bogen har "en rørende ærlighed og sandfærdighed... sammen med en stille genialitet".

The Times kalder 'Skønne verden, hvor er du' for Rooneys "bedste roman" indtil videre.

- Den emotionelle kontrol og den tekniske finesse i bogens sidste sider afslører, at hun er en forfatter, der snart kan gøre præcis, hvad der passer hendes - hvis hun ikke allerede kan det.

Også The Guardian er begejstret:

- Dialogen fejler aldrig, og prosaen brænder siderne op, lyder det med henvisning til Rooneys skrevne ord, der tilsyneladende får sit publikum til at læse bogen i et hastigt tempo.

The Telegraphs anmelder har dog enkelte reservationer i forhold til den irske succesforfatters seneste værk.

Store dele af bogen er fortalt gennem de emails, som to af bogens hovedpersoner sender til hinanden. Det bevirker, at noget af bogen "føles mere som at læse noget på Wikipedia fremfor en roman", lyder det i anmeldelsen.

'Den kommer til at cementere hendes stjernestatus'

I Danmark er bogblogger og journalist Lise Højer Rømeling én af dem, der allerede har læst Sally Rooneys nye bog.

Hun tilslutter sig det positive anmelderkorps:

- Jeg er lige blevet færdig med bogen, og jeg er overordnet set meget positivt stemt over for den. Sally Rooney er virkelig god til at skrive følelser frem uden at skrive det, men ved at vise ting gennem folks handlinger. Hun er meget præcis i sine beskrivelser, siger hun og uddyber:

- Hvis man kan lide hendes andre bøger, kan man også lide denne her. Bogen bliver bare bedre og bedre undervejs.

Lise Højer Rømeling, der har bloggen Et kapitel om dagen, kalder 'Skønne verden, hvor er du' for både "rå" og "ærlig". Og selvom der ifølge hende ikke sker så meget i den, så kommer man virkelig ind under huden på bogens personer – også selvom man kan synes, de er lidt usympatiske i starten.

- Jeg tror, den kommer til at cementere hendes stjernestatus. Der har været så meget hype omkring den her bog, og jeg er ikke blevet skuffet. Den er virkelig fin og er meget en bog til tiden, der handler om kærlighed, og hvad vi er for hinanden. Den passer både meget godt til 2021, men jeg tror også, den vil blive en klassiker, lyder det fra Lise Højer Rømeling.

Hun går endda skridtet videre i sin vurdering:

- Jeg tror, hendes forfatterskab er et, man vil undervise i om nogle år. Hun er én, der kan læses af alle, og hun er bare en stor litterær stjerne. Det har denne her bog sat en stor, fed streg under.

Sally Rooneys to første bøger har blandt andet gjort sig bemærket med en række nomineringer til prestigefyldte priser og vundet flere af dem. Nu er hendes tredje bog, 'Skønne verden, hvor er du' udkommet. (© Gutkind Forlag)

Skrev digte som teenager

Og den i dag 30-årige irer blev da også allerede kaldt "en litterær sensation" og "den første millenial forfatter" i medier som The Guardian og The New York Times i kølvandet på sin debut tilbage i 2017.

På trods af sin unge alder har Sally Rooney dog allerede beskæftiget sig med at skrive i mange år.

Allerede som teenager fik hun trykt et par af sine digte. Og i 2015 fik hun bragt et essay i tidskriftet Dublin Review, som endte med at blive hendes adgangsbillet til et liv som feteret forfatter.

Efter at have læst Sally Rooneys essay, kontaktede en litterær agent hende nemlig og spurgte om ikke, hun også havde noget fiktion liggende. Det havde hun – og det sendte agenten så til en række forlag, hvoraf flere af dem straks tilbød Sally Rooney en bogkontrakt.

Det betød, at hun måtte turboskrive første udkast til sin debutroman på bare tre måneder samtidig med, at hun færdiggjorde sin kandidatuddannelse i amerikansk litteratur ved Trinity College i Dublin.

Nu gælder det imidlertid 'Skønne verden, hvor er du', hvor vi følger forfatteren Alice, der møder lagerarbejderen Felix, samt Alices veninde Eileen, der er ved at komme sig over et brud med sin gamle flirt, Simon.

Hvordan deres historier folder sig ud og ender, må du læse bogen for at finde ud af.

'Skønne verden, hvor er du' er netop udkommet samtidig i en række lande – heriblandt England, USA og Danmark.