Den skandinaviske krimibølge er ved at dø ud

Der bliver udgivet alt for mange dårlige skandinaviske krimier, og det ødelægger udlandets interesse for genren, mener forlæggeren, der opdagede Stieg Larsson. Danske branchefolk er enige.

De danske forlag har været med til at udgive krimier, som ikke været gode nok, mener blandt andet litterær direktør hos Gyldendal, Johannes Riis.

Det var Stieg Larsson, der startede det.

Hans første bind i Millenium-trilogien, 'Mænd der hader kvinder', blev i 2009 udgivet i Storbritannien, og de tre bøger i serien er siden solgt i mere end 73 millioner eksemplarer.

Siden er en lang række af skandinaviske krimier blevet solgt til udlandet, og en bølge af skandinavisk krimilitteratur er rullet ind over USA og mange andre lande.

Blandt andet har danske Sara Blædel, Jussi Adler-Olsen og forfattermakkerparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich solgt deres bøger til udgivelse i USA og mange andre lande.

Men nu er succeshistorien om de nordiske krimier ved at være slut. Det mener i hvert fald den britiske forlægger Christopher MacLehose, som opdagede Stieg Larsson og var den første til at udgive Millenium-trilogien i den engelsksprogede verden, efter alle de etablere forlæggere havde takket nej.

Ifølge Christopher MacLehose bliver der udgivet alt for mange dårlige skandinaviske krimier, og det er i færd med at ødelægge den skandinaviske krimibølge.

- Jeg har en følelse af, at en enorm mængde skandinavisk krimilitteratur er blevet udgivet de sidste fem år bare på grund af statussen og opmærksomheden, som den skandinaviske krimi har fået, siger han til NRK.

Kvaliteten falder

Ifølge Christopher MacLehose er en lang række skandinaviske krimier blevet oversat uden at være hverken særlig originale eller interessante.

- De bedste skandinaviske forfattere er stadig udmærkede i faget. Men der er mange flere nu, end der plejede at være, og så er det uundgåeligt at kvaliteten overordnet set vil reduceres. Det betyder, at interessen vil flytte sig til andre markeder, siger han.

Krimibølgen har toppet

Litterær direktør på Gyldendal, Johannes Riis, giver Christopher MacLehose ret i kritikken, når det gælder kvaliteten af de skandinaviske krimier.

- Der er kommet krimier, der ikke rigtigt holder mål. Når der er medvind til en genre, er der mange, der prøver at komme med på vognen, og det er både gamle og nye forslag, som har gjort sig skyldige i at udgive ting, som måske ikke helt holder; men MacLehoses kritik rammer også ham selv: Han er jo selv hoppet med på vognen, og der er ingen, der tvinger ham til at købe dårlige skandinaviske krimier, siger han til DR Kultur.

Johannes Riis tror også, at interessen fra udlandet vil dale, når det gælder de skandinaviske krimier.

- Der vil blive ved med at komme både gode og dårlige krimier, men jeg tror, at den skandinaviske krimibølge har toppet og vil finde et nyt leje. Bestsellerlisterne er ikke præget af krimier på samme måde som for nogle år siden.

- Alt for mange ligegyldige krimier

Litteraturforsker på Syddansk Universitet, Lars Handesten, er enig i Christopher MacLehoses kritik af kvaliteten blandt de skandinaviske krimier.

- Jeg synes virkelig, at der er udkommet alt for mange ligegyldige krimiudgivelser. Krimigenren udvander næsten sig selv i den forstand, og jeg synes også, at nogle af de kvindelige forfattere som eksempelvis Sara Blædel og Elsebeth Egholm udpiner deres karakterer med bind, hvor der ikke sker noget nyt, og hvor plottene bliver kedelige, siger han til DR Kultur.

Folk kigger sig om efter noget andet

Lars Handesten er dog ikke enig i, at det er den svingende kvalitet, der får udlandet til at miste interessen for de skandinaviske krimier.

- Man har i mange år kunnet sælge dårlig litteratur, så jeg tror ikke, det er derfor, interessen falder. Det er vel mere, fordi det bliver så trivialiseret, at folk begynder at kigge sig om efter noget andet. På et tidspunkt må der komme et mætningspunkt, siger han.

Facebook
Twitter