Den 'sorte Stephen King' vinder kæmpe pris: 'Han er én af de vigtigste lige nu'

Colson Whitehead vinder den prestigefyldte Pulitzer-pris. For anden gang på få år.

50-årige Colson Whitehead er blot den fjerde i historien, der har vundet Pulitzer-prisen to gange i kategorien 'fiktion'. Pulitzer-prisen er blevet uddelt siden 1917. (© Politikens Forlag)

Cavlingprisen kombineret med De Gyldne Laurbær. Gange 10.

Eller 100.

Der er ingen tvivl om, at Pulitzer-prisen er noget af det største, man kan vinde som journalist eller forfatter. I hvert fald hvis man er amerikaner.

Det kan forfatteren Colson Whitehead nu prale af at have gjort hele to gange. Det står klart, efter den prestigefyldte pris blev uddelt i går, hvor 50-årige Whitehead ligesom i 2017 vandt i kategorien 'fiktion'. Denne gang for sin roman 'Drengene fra Nickel'.

- Colson Whitehead er en af de vigtigste forfattere lige nu. Jeg kan faktisk ikke komme i tanker om andre forfattere, der er lige så betydningsfulde som ham, vurderer Line Miller, der er forlagschef for oversat skønlitteratur på Politikens Forlag, der udgiver Colson Whiteheads bøger i Danmark.

- 'Drengene fra Nickel' er "en kraftfuld fortælling om menneskelig udholdenhed, værdighed og forløsning", lød det blandt andet i begrundelsen for, at prisen gik til bogen, der er inspireret af en skræmmende og virkelig historie om racisme og vold mod sorte skolebørn i tiden omkring borgerrettighedsbevægelsens start.

Aktivist og forfatter

Racisme og manglende rettigheder for den sorte befolkning i USA var også omdrejningspunktet i 'Den Underjordiske Jernbane', der tog afsæt i slavetiden og gav Colson Whitehead den første Pulitzer-pris i 2017.

Og den afroamerikanske forfatter bruger sin position som en af vor tids vigtigste forfattere til at sætte fokus på sorte amerikaneres rettigheder eller mangel på samme.

- Situationen er meget polariseret i USA, og han har været meget kritisk over for Trump-regeringen og over for den måde, som de hvide magthavere behandler sorte på, siger Line Miller.

Men han ville egentlig helst være fri for at skulle hæve stemmen, vurderer forlagschefen.

- Han er er markant aktivist, men han er først og fremmest en kunstner. Frem for alt er han forfatter, der ville ønske, at bøgerne talte for sig selv. Og han har ikke lyst til at fortælle historier om sit eget liv som sort i USA.

Den sorte Stephen King

'Drengene fra Nickel' er forfatterens syvende roman. Og det er først i de to seneste romaner, at fokus er blevet rettet mod raceproblematikken.

- Colson Whitehead kan skrive alt, og han er en utroligt dygtig historiefortæller, siger Line Miller.

Hun kommer ham i samme kategori som Toni Morrison, der nåede at vinde Pulitzer-prisen og modtage Nobelprisen i litteratur som den første afroamerikanske kvinde inden sin død i august sidste år.

Selv har Colson Whitehead kaldt sig "den sorte Stephen King" og fortalt, at gyserkongen er én af årsagerne til, at han overhovedet blev forfatter. Det understreger ifølge Line Miller blot, at Colson Whitehead ser sig mere som forfatter og en del af populærkulturen end aktivist.

- Stephen King er jo vor tids Charles Dickens og den helt store konge inden for historiefortællere, men jeg havde ikke selv fundet på den sammenligning, hvis ikke han selv havde nævnt det, siger Line Miller.

- Men han er frygtløs. Det er Stephen King også. Han vandrer uforfærdet mellem genrerne ligesom Stephen King. Og så vil han helst være i fred og lade teksten tale. Sådan er Stephen King også. Så på den måde kan man godt sige, at Colson Whitehead ligner Stephen King, siger forlagschefen.

Fiktion af Colson Whitehead

  • The Nickel Boys (2019)

  • The Underground Railroad (2016, vandt Pulitzer-prisen i 2017)

  • Zone One (2011)

  • Sag Harbour (2009)

  • Apex Hides the Hurt (2006)

  • John Henry Days (2001)

  • The Intuitionist (1999)