'Det er enestående, hvad hun har gjort' - men Harry Potters mor deler vandene som aldrig før

Forfatteren og milliardæren J.K. Rowling fylder 55 år i dag.

(Foto: Justin Tallis © Scanpix)

Året er 1990. En ung forfatterspire sidder i et forsinket tog fra Manchester til London.

Den fire timer lange togtur skal vise sig at vende op og ned på den fremtidige verdenskendte forfatters liv. For på turen får hun nemlig idéen til en historie om en dreng med et ar i panden, der skal starte på en skole for troldmænd og hekse.

Da hun når endestationen King's Cross i London, har hun allerede hovedpersonerne og en stor del af historien til 'Harry Potter og De Vises Sten' i hovedet.

Hvis du ikke allerede har gættet det, så er der selvfølgelig tale om den verdenskendte britiske forfatter og 'Harry Potter'-mor J.K. Rowling.

Hun fylder i dag 55 år og er stort set lige så aktuel, som da hun triumferede med sit fantasy-univers om den unge troldmand og hans venner i 1990'erne og 00'erne.

- Hun har ene kvinde formået at forme millennial-generationens opfattelse af, hvad fiktion, fantasi og litteratur er. Det er enestående, at hun har skabt en fælles referenceramme for unge mennesker i hele verden, siger Peter Simonsen, der er professor i engelsk og europæisk litteratur på Syddansk Universitet.

I de senere år er det dog ikke kun 'Harry Potter'-magi og anerkendelse, der har klæbet sig til J.K. Rowling.

Forfatteren er ad flere omgange havnet i vaskeægte stormvejr på sociale medier, hvor fans har vendt sig mod hende, fordi hun har skrevet ting på Twitter, som af nogle er blevet opfattet som transfobiske.

Men inden vi når dertil, skal du først blive klogere på, hvordan J.K. Rowling gik fra fattig alenemor til én af verdens mest anerkendte og rige forfattere.

Her ses J.K. Rowling i år 2000 i forbindelse med udgivelsen af 'Harry Potter og Flammernes Pokal', der er bog nummer fire i Harry Potter-serien. (Foto: Toby Melville © (c) Scanpix)

Skrev sin første historie som femårig

J.K. Rowling er født og opvokset i Gloustershire, England, med sin mor, far og lillesøster. Allerede i sine helt unge år skrev og fortalte J.K. Rowling historier til sin lillesøster, Dianne.

- Jeg skrev min første historie, da jeg var fem eller seks år gammel. Den handlede om en kanin, der hed Kanin. Han havde mæslinger og fik besøg af sine venner, blandt andet en gigantisk bi, der hed Miss Bee. Lige siden Kanin og Miss Bee har jeg altid villet være forfatter, sagde J.K. Rowling i et interview i 1998.

Men J.K. Rowlings teenage-tid var ikke nem, har hun har tidligere fortalt til The New Yorker.

Skuespillerne Rupert Grint, Emma Watson og Daniel Radcliffe, der spillede hovedrollerne Ron Weasley, Hermione Granger og Harry Potter, blev alle internationale superstjerner efter deres medvirken i 'Harry Potter'-filmene. Her ses de på den røde løber i 2011 til premieren på 'Harry Potter og Dødsregalierne del 2'. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

- Jeg var ikke ret glad. Det var en forfærdelig tid for mig.

J.K. Rowling forsvandt i denne tid ind i bøgernes levende og fantasifulde verden som en konsekvens af, at hendes mor blev diagnosticeret med sklerose, da J.K. Rowling var 15 år.

Hendes mor, Anne Rowling, døde et årti senere, i 1991, mens J.K Rowling var i fuld gang med at skitsere plottet til de syv Harry Potter-bøger.

I 1992 skulle der ske noget nyt, og derfor flyttede J.K. Rowling som 26-årig til Portugal, hvor hun underviste i engelsk. Her mødte hun og giftede sig med tv-journalisten Jorge Arantes, som hun fik datteren Jessica med.

Lykken varede dig kort. Ved udgangen af 1993 blev parret separeret, og den nu enlige mor besluttede sig for at flytte hjem til Storbritannien til den skotske by Edinburgh. Med sig havde J.K. Rowling en kuffert fyldt med papirer plastret til med historier om en ung troldmand ved navn Harry Potter.

J.K. Rowling har siden 2001 været gift med lægen Neil Murray, som hun har to børn med. I alt har J.K. Rowling tre børn. (Foto: Dave Allocca © (c) Scanpix)

Afslag på stribe, arbejdsløs og på bistand

- Jeg kunne ikke have skrevet bøgerne, hvis jeg ikke havde haft et par år som fattig. Så fattig man kan være i Storbritannien uden at være hjemløs, sagde J.K. Rowling i et interview i 2012.

Som alenemor, arbejdsløs og på bistand går historien om J.K. Rowling på, at hun frekventerede caféerne i Edinburgh, hvor hun på sin skrivemaskine færdiggjorde 'Harry Potter og De Vises Sten'. Og altid med datteren liggende i barnevognen ved siden af, da hun sov bedst efter en lang gåtur.

I 1995 fik J.K. Rowling færdigskrevet den første bog i 'Harry Potter'-sagaen og sendte den straks til diverse forlag.

Men historien om den unge troldmand blev ikke modtaget med hverken klapsalver og udgivelseskontrakter. Langt fra, faktisk.

Hele 12 forlag nåede at afvise forfatteren, inden det lille forlag Bloomsbury til sidst sagde "ja". En beslutning, som forlaget nok næppe fortryder den dag i dag.

- Jeg ville ikke give op, før hvert eneste forlag havde afvist mig, men jeg frygtede ofte, at det ville ske, har J.K. Rowling skrevet om den skæbnesvangre tid på Twitter.

- Jeg havde intet at tabe, og nogle gange gør det dig modig nok til at blive ved med at prøve, tilføjede hun i et andet tweet.

En næsten øjeblikkelig succes

Aftalen med forlaget Bloomsbury betød, at 'Harry Potter og De Vises Sten' blev printet i 500 eksemplarer, og at J.K. Rowling modtog 20.000 kroner i forskud i 1997.

Forlaget formodede, at drenge ikke ville læse bøger skrevet af en kvinde, så derfor foreslog man Joanne Rowling at vælge et forfatternavn med to initialer. 'J' for hendes rigtige navn Joanne og 'K' for Kathleen, som var navnet på hendes farmor. Siden har hun været kendt som J.K. Rowling.

Efter navnetilføjelsen gik det stærkt - både i skriveprocessen og i popularitet.

De fire første 'Harry Potter'-bøger - 'De Vises Sten', 'Hemmelighedernes Kammer', 'Fangen fra Azkaban' og 'Flammernes Pokal' - udkom med et års mellem fra 1997-2000, alt imens Warner Brothers købte rettighederne til at filmatisere bestsellerne.

Da den sidste 'Harry Potter'-film, 'Harry Potter og Dødsregalierne del 2', udkom, var Harry Potter-franchisen en af de mest indbringende filmserier i historien.

Og når man også tager med, at Harry Potter-bøgerne på verdensplan har rundet 500 millioner solgte eksemplarer, bliver J.K. Rowling det ultimative eksempel på at gå fra fattig til rig.

Ifølge mediet Business Insider har J.K. Rowling mindst 670 millioner dollar i sin pengetank, hvilket svarer til cirka 4,4 milliarder danske kroner.

Anklages for at være transfob

Med så mange penge på kistebunden kunne man måske tro, at J.K. Rowling ville læne sig tilbage og nyde tilværelsen uden skyggen af kontroverser.

Men sådan en type er J.K. Rowling ikke.

Hun er meget aktiv på især Twitter, hvor hun har små 15 millioner følgere. Her gjorde J.K. Rowling sig for nyligt ret bemærket, da hun delte en artikel med en overskrift, der indeholdt beskrivelsen "personer, der menstruerer".

- "Personer, der menstruerer". Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for det, skrev J. K. Rowling.

- Er der nogen, der kan hjælpe mig? skrev hun tydeligt ironisk - og sluttede sit tweet af med tre volapykord, der alle lå tæt opad "woman" - det engelske ord for "kvinde".

Det fik kommentarerne til at strømme ind, da mange tog afstand fra, at J.K. Rowling insinuerede, at det kun er kvinder, der menstruerer.

J. K. Rowling er meget aktiv på Twitter, hvor hun blandt andet er blevet beskyldt for at være transfob. (Foto: DEBRA HURFORD BROWN © Scanpix)

Mange mente, at hun med sit tweet ikke anerkendte, at der findes transkvinder, som ikke har menstruation, eller transmænd, som har menstruation. Det fik nogle Twitter-brugere til at kalde hende transfob, mens andre kaldte hende for en "TERF" - en transekskluderende radikal feminist.

Den voldsomme shitstorm fik efterfølgende J.K. Rowling til tasterne.

- Jeg vil stå ved jeres (transpersoners, red.) side, hvis I blev diskrimineret, fordi I er trans. På samme tid er mit liv blevet formet af, at jeg er kvinde. Jeg mener ikke, at det er hadefuldt at sige, skrev hun.

Grunden til, at J.K. Rowlings sympatierklæring ikke er blevet godtaget uforbeholdent, er måske, at det ikke er første gang, forfatteren er blevet anklaget for transfobi.

I slutningen af 2019 erklærede J.K. Rowling nemlig sin støtte til kvinden Maya Forstater, der i en offentlig og mediedækket sag ikke fik forlænget sin kontrakt som skatteekspert i en tænketank.

Det skete, fordi Maya Forstater på Twitter havde udtrykt sig meget kritisk omkring den britiske regerings forslag om at lade briter selv bestemme deres kønsidentitet.

- Mænd kan ikke blive til kvinder, skrev Maya Forstater blandt andet.

Det fik efterfølgende J.K. Rowling til tasterne.

- Klæd dig, som du vil. Kald dig selv lige, hvad du vil. Gå i seng med en hver samtykkende voksen, som vil have dig. Lev dit bedste liv i fred og sikkerhed. Men at fyre kvinder fra deres job, fordi de siger, at køn er en realitet?, skrev hun.

Fordi J.K. Rowling ad flere omgange er blevet fanget i stormvejr, var hun i juni 2020 afsender på et åbent brev sammen med en lang række andre, offentlige personer.

Brevet gik i krig mod fænomenet "cancel culture", hvor man blandt andet boykotter, fyrer og udskammer personer, man ikke er enig med, i et slags koordineret angreb - ofte på sociale medier.

- Censur spreder sig mere og mere i vores kultur. Der er en intolerance mod modsatrettede holdninger, og offentlig udskamning og boykot er på mode, står der blandt andet i brevet der var underskrevet af J.K. Rowling og 150 andre offentlige personer.

En moderne Shakespeare

Selvom J.K. Rowling har været genstand for meget kritik på sociale medier, er der ikke mange spørgsmålstegn at sætte ved hendes forfatterskab.

Som Peter Simonsen, der er professor i engelsk og europæisk litteratur, sagde tidligere i artiklen, har J.K. Rowling haft en kæmpemæssig indflydelse på en hel generation, der er vokset op i 1990'erne og frem.

Det mærker han selv i sit eget job som underviser på Syddansk Universitet.

- Når vi får nye studerende ind på engelskstudiet, så er J.K. Rowling og 'Harry Potter'-universet, ifølge de studerende selv, årsagen til, at mange af dem starter, siger Peter Simonsen, inden han fortæller om en undersøgelse, han ynder at fortælle sine studerende:

- Jeg læste en fantastisk undersøgelse i tidskriftet British Medical Journal lavet af skadestuelæger i England, som jeg plejer at bruge, når jeg skal prøve at gøre mine studerende begejstrede for litteratur.

- Når de nye 'Harry Potter'-bøger udkom, hvilket typisk skete om fredagen, kunne lægerne bevise, at antallet af børn, der røg på skadestuen med brækkede arm og ben, faldt dramatisk i de weekender. Det siger lidt om, hvor stort et kulturfænomen, vi snakker om.

J.K Rowling har gjort Harry Potter-universet til en yderst profitabel forretning, som inkluderer bøger, film, et skuespil og forlystelsesparker. På billedet ses Harry Potter World i Universal Studios i Orlando, Florida, hvor gæster kan gå rundt i Hogsmeade, tage en tur med Hogwarts Express-toget og besøge banken Gringotts. (Foto: David Manning © (c) Scanpix)

Han mener, at den britiske forfatter, som en af de første, virkelig forstod at erobre alle medieplatforme og alle mulige andre formater.

- Hun har skabt karakteren Harry Potter, som både er utrolig nem at identificere sig med, og som hun kan flytte alle mulige steder hen i sit opfundne univers. Et univers, som både børn og barnlige sjæle stadig synes er fedt, siger Peter Simonsen.

- J.K. Rowling har formået at gøre litteratur til mere end at læse bøger. Det handler også om oplevelser og indlevelse. Hun har om nogen defineret litteraturen de seneste 20-25 år, og for mig er hun en forfatter i samme liga som William Shakespeare, Charles Dickens og H.C. Andersen.