Det er ikke kun for børn: 3 bøger der er perfekte at læse op

Det er blevet populært at gå til højtlæsning for eksempel på bibliotekerne. Men du kan også dyrke stemmen og den gode fortælling derhjemme.

Det er ikke kun små børn, der elsker at få læst højt af en god bog.

- Det er en magi, som voksne da ikke skal snydes for. Der opstår en helt særlig fællesskabsfølelse, når man sætter sig sammen om at høre en spændende eller gribende fortælling, lyder det fra Lise Kloster Gram, der er litteraturformidler i Aarhus Kommune.

Hun står bag projektet 'Højtlæsning for voksne', der har trukket masser af lyttende bogelskere til byens biblioteker.

- Højtlæsning er noget, man gør sammen, hvor læsning normalt er meget individuelt. Vi har mange arrangementer om formiddagen, hvor der måske ikke er så meget andet at foretage sig, og det er rigtigt godt besøgt, fortæller Lise Kloster Gram.

Grin og gribende digterkunst

Hvis du selv vil i gang med at læse højt, er det især humoristiske og sprogligt fascinerende romaner, noveller eller digte, der egner sig godt. Højtlæsningen er desuden en god mulighed for at møde nye forfattere, eller for at hoppe om bord i en genre, man normalt ikke ville sætte sig ned og læse alene.

- Det skal ikke være alt for komplekst, men på den anden side er poesi virkelig godt til højtlæsning. Man kan diskutere teksten bagefter og grine sammen undervejs. Vi prøver at præsentere publikum for noget forskelligt, historier de kender, eller forfattere de aldrig har hørt om, fortæller Lise Kloster Gram.

DR har bedt Lise Kloster Gram om at anbefale tre perfekte højtlæsningsbøger til voksne:

'Vi var fiskere' af Chigozie Obioma

- I Danmark er vi ikke altid så gode til at få læst international litteratur, og hvis vi gør, er det som regel nordisk, engelsk eller amerikansk, vi kaster os over, konstaterer Lise Kloster Gram.

'Vi var fiskere' af den nigerianske forfatter Chigozie Obioma er en mulighed for at ændre på det. Den afrikanske forfatter skriver virkeligt godt, og han har en stærk sprogtone med flere afrikanske vendinger undervejs.

Romanen foregår i Nigeria, hvor vi følger en familie med fire brødre. Opvæksten er hård, og hverdagen er fyldt med drengestreger, indtil landsbyens gale (eller geniale) gamle mand kaster en profeti over en af drengene. Går profetien i opfyldelse eller ej?

Hvis man nu ikke lige kommer afsted på en eksotisk rejse i ferien, kan man gå ombord i den her roman og på den måde rejse lidt væk mentalt. Romanen er barsk, men man bliver klogere på en kultur, man måske ikke kender så godt.

- Jeg har selv hørt Chigozie Obioma læse romanen højt, og han gjorde virkelig sproget levende, fortæller Lise Kloster Gram.

'Vi var fiskere' var Chigozie Obioma gennembrudsroman og blev i 2015 nomineret til ManBooker-prisen.

'Lille verden' af Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen er en af Danmarks største digtere, og hun ville være blevet 100 år den 14. december i år.

Hendes digte og andre tekster er fortsat i dag meget lette at relatere sig til. Begynd med digtsamlingen 'Lille Verden', der rummer et par af hendes greatest hits: 'De evige tre' og 'Barndommens gade'.

- Poesi er generelt virkelig egnet til højtlæsning. De korte digte er lette at komme igennem. Det giver naturlige pauser og gode anledninger til at diskutere og fortolke de til tider svære tekster.

- Generelt skal vi ikke være så bange for at læse poesi. Vi forstår heller ikke alle sangtekster, men derfor lytter vi stadig til musik. Og når digte bliver læst højt, minder det om musik og sang. Rytmen og tonen kommer virkelig til udtryk, samtidig med at læseren kommer til at fortolke digtet afhængig af stemme og toneleje. Det gør oplevelsen meget personlig, lyder anbefalingen fra Lise Kloster Gram.

'Gud taler ud' af Jens Blendstrup

Romanen er særdeles velegnet til højtlæsning, fordi den er så sjov og medrivende. Den er skrevet i et letfordøjeligt sprog og i korte afsnit.

- Jens Blendstrup balancerer en gakket og skør skrivestil med bogens dramatiske handling perfekt, og man risikerer at græde undervejs, men man griner endnu mere. At grine sammen under højtlæsning er noget af det stærkeste ved læsning, lover Lise Kloster Gram.

Handlingen udspiller sig i 1970’ernes forstadsliv, og mange voksne kan spejle sig i og genkende beskrivelserne i bogen.

Romanen handler om Uffe, Jens’ far, og hvordan Jens nærmest ser ham som en guddom. Bogen er til dels en selvbiografisk roman.

'Gud taler ud' er ekstra aktuel, fordi den netop er blevet filmatiseret med Søren Malling og Lisa Nilsson i hovedrollerne.

- Læs bogen sammen med en ven, før I smutter i biffen, og få det hele med, opfordrer Lise Kloster Gram.

HER ER NOGLE STEDER, HVOR DU KAN OPLEVE HØJTLÆSNING I EFTERÅRSFERIEN:

  • 17. OKTOBER: LÆSEGRUPPEN SKOVSNEPPEN PÅ FUGLEBJERG BIBLIOTEK, NÆSTVED

  • 17. OKTOBER: STRIK OG LYT PÅ HJØRRING BIBLIOTEK

  • 20. OKTOBER: HØJTLÆSNING PÅ ÆRØSKØBING BIBLIOTEK

  • 21. OKTOBER: MØD NYE FORFATTERSKABER PÅ GULDBORGSUND BIBLIOTEK, NYKØBING FALSTER