'Det knuser mit hjerte': Massiv kritik hagler ned over Harry Potter-forfatter

Harry Potter-fans og kendisser raser mod forfatteren, der på Twitter har støttet op om en kontroversiel forsker.

J.K. Rowling har støttet op om en forsker, der har brugt "stødende og ekskluderende sprog" mod transkønnede personer. Det har fået kritikken til at vælte ned over Rowling. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

"Det får mig til at græde". "Det knuser mit hjerte". "Hvorfor?"

Kritikken er væltet ned over Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling, efter hun i et tweet har støttet op om en forsker, der har tabt en sag ved en britisk arbejdsret for at bruge "stødende og ekskluderende sprog" mod transkønnede personer.

I tweetet skriver J.K. Rowling:

- Klæd dig, som du vil. Kald dig selv lige, hvad du vil. Gå i seng med en hver samtykkende voksen, som vil have dig. Lev dit bedste liv i fred og sikkerhed. Men at fyre kvinder fra deres job, fordi de siger, at køn er en realitet?

Tweetet er efterfulgt af hashtaggene #IStandWithMaya og #ThisIsNotADrill – altså: "Jeg støtter Maya" og "Dette er ikke en øvelse".

Navnet Maya henviser til Maya Forstater, der i marts ikke fik forlænget sin kontrakt som skatteekspert hos tænketanken Centre for Global Development, der bekæmper fattigdom. Det skete baggrund af en række tweets, blandt andet ét, hvor der stod: "Mænd kan ikke blive til kvinder".

"Vær sød at følge med"

Det har vakt stor harme blandt J.K. Rowlings mere end 14 millioner følgere på Twitter, at hun åbenlyst støtter op om skatteeksperten, som mange mener, er transfobisk:

- Jeg voksede op som transbarn og læste dine bøger som en flugt. Jeg valgte tit forskellige karakterers navne, som jeg kunne give mig selv; længe før jeg følte mig komfortabel i den, jeg selv var. Din beslutning om at støtte folk, der hader mig og som vil skade mig. Det får mig til at græde. Hvorfor. Hvorfor?, spørger en bruger på Twitter og fortsætter:

- Da jeg var lille, var det min drøm en dag at spørge dig om, hvordan mennesker som jeg ville blive taget imod på Hogwarts (troldsmandsskolen, der er omdrejningspunktet for J.K. Rowlings bøger). Nu er jeg bange for, at mine drømme ville blive knust, hvis jeg nogensinde havde fået chancen.

En anden bruger udtrykker skuffelse på vegne af sin datter:

- Min datter, der er trans, er stor fan af dig. Det knuser mit hjerte at se dig skrive noget, der indikerer, at diskrimination mod hende er fuldstændig acceptabel adfærd for en arbejdsgiver. Verdens førende lægevidenskabelige organisationer anerkender transpersoner. Vær sød at følge med.

Blandt andet Human Rights Campaign samt skuespillerne Jameela Jamil og Patricia Arquette har også revset J.K. Rowling for hendes støtte til Forstater:

- Jeg er ikke enig med Maya af mange forskellige grunde, lyder det blandt andet fra Oscar-vinderen Patricia Arquette.

Lægen Eugene Gu er også gået i rette med Harry Potter-forfatteren:

- Det er både et videnskabeligt og lægefagligt faktum, at der findes interkønnede individer, og at køn ikke er så binært, som store dele af samfundet bliver opdraget til at tro.

Der er dog også mange, der støtter op om J.K. Rowlings holdning. Hendes tweet har høstet mere end 200.000 likes, og flere Twitter-brugere hylder hende:

- Kan ikke tro, jeg forsvarer J.K. Rowling, men der er rent faktisk kun to køn, skriver en bruger, mens en anden supplerer:

- Tak for at gøre det her.

Her ses J.K. Rowling (i midten) i 2002 flankeret af to af skuespillerne fra Harry Potter-filmene, der blev til på baggrund af hendes bøger om teenagetroldmanden. Til venstre Daniel Radcliffe, til højre Emma Watson. (Foto: stephen hird © Scanpix)

Dommer: Holdning fortjener ingen respekt

Maya Forstater - omdrejningspunktet for hele virakken - valgte at tage sagen om sin udeblevne kontraktforlængelse op ved arbejdsretten. Her var hun under anklage for at have retweetet transfobisk materiale - blandt andet en avistegneserie af en person, der blotter sig for to kvinder, med den tilhørende tekst: "Bare rolig - det er en kvinde-penis".

Dommer James Taylor sagde i sin kendelse, at Forstater ikke har anerkendt den "enorme smerte, det kan forårsage at fejl-kønne et menneske" og at hendes "tilgang (til køn) ikke fortjener respekt i et demokratisk samfund".

Forstater selv udtrykker chok ovenpå kendelsen.

- Jeg kæmper med at udtrykke det chok og den mistro, jeg føler efter at have modtaget denne kendelse, skriver hun på Twitter.

Harry Potter-fan: "Påvirker mig overhovedet ikke"

Al Twitter-virakken får dog ikke Maiken Carlsens syn på J.K. Rowling til at ændre sig. Maiken Carlsen er selverklæret Harry Potter-fan og har brugt over 20 år og over 50.000 kroner på sin passion.

- Jeg synes lidt, der er to ting i det. Det ene handler om selve Harry Potter-universet. Det er dét, som jeg er fan af og går op i. Det andet handler om J.K. Rowling privat. Jeg har ikke brug for at blande de to ting sammen, siger Maiken Carlsen og uddyber:

- Twitter-stormen påvirker mig overhovedet ikke i forhold til, hvor meget jeg holder af Harry Potter. Hun har skabt et univers, hvor hun viser, at der skal være plads til os allesammen. Det er også den holdning, jeg selv har.

Maiken Carlsen understreger, at hun personligt "overhovedet ikke" er enig i Maya Forstaters holdninger, "men hvis J.K. Rowling har lyst til at støtte op om det, så har hun selvfølgelig ret til det".

- Lige meget hvad man gør i dag, kan man hurtigt komme til at lyde som en røv, slutter den danske Harry Potter-fan.

Se videoen med Maiken her: