'Det varmer mit nørdehjerte': Netflix-hit om skak gør 37 år gammel bog til bestseller

Bogen bag Netflix-serien 'The Queen's Gambit' er nu blevet en bestseller.

Den 24-årige skuespiller Anya Taylor-Joy spiller det unge skakgeni, Beth Harmon, i Netflix' udgave af Walter Tevis' roman 'The Queen's Gambit' fra 1983. Bogen er nu, 37 år efter udgivelsen, blevet en bestseller. (Foto: CHARLIE GRAY/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Havde du fortalt Walter Tevis, at hans roman om skak fra 1983 i dag – 37 år efter sin udgivelse – ville ligge på The New York Times bestseller-liste, ville han nok tro, du havde gang i en aprilsnar udenfor sæson.

Men den er god nok.

For romanen hedder 'The Queen's Gambit' og er bogen bag Netflix-serien af samme navn. En serie, der ikke alene er den mest sete miniserie nogensinde på streamingplatformen med mere end 62 millioner seere i seriens første 28 dage, ifølge Netflix selv.

Den har også været startskuddet til en opblomstring i interessen for brætspillet, der aftvinger sine spillere dyb koncentration og strategisk snilde.

Hos boghandleren Saxo har Tevis' roman dog ikke markeret sig som en bestseller endnu. Til gengæld kan onlineboghandleren melde om en "markant stigning" i interessen for bøger indenfor kategorien 'skak':

- Vi har i år oplevet en stigning på 39 procent på salg af bøger inden for kategorien 'skak'. Men det er en "nørdet" kategori, lyder det fra Saxos pr-koordinator, Lærke Jürs.

- Så der er ikke tale om tusindvis af solgte bøger, men derimod hundredvis. Vi har dog ikke desto mindre solgt markant flere bøger i kategorien, end vi plejer.

Karakteren Beth Harmons lysende skaktalent blev allerede klart, da hun som barn stiftede bekendtskab med brætspillet. (Foto: Courtesy of Netflix © © 2020 Netflix)

Et atypisk skakgeni

Bogen såvel som serien foregår i 1950'ernes USA, hvor man følger den 19-årige Beth Harmon, spillet af skuespilleren Anya Taylor-Joy, i en mission om at blive den bedste indenfor den ellers notorisk mandsdominerede skakverden.

Med sig i bagagen har hun en barndom, der efter morens tragiske død foregik på et børnehjem, hvor personalets brug af medikamenter på børnene har betydet, at hun som voksen har et habilt pillemisbrug - kombineret med et habilt indtag af alkohol.

Det mest iøjnefaldende ved Beth Harmon er dog, at hun er, ja, en kvinde. Og kvinder er der ikke mange af i skakkens verden. Hverken i 1950'ernes USA eller i dagens Danmark.

Som formand for Dansk Skak Union, Poul Jacobsen, tidligere har udtalt til dr.dk, så er antallet af kvindelige medlemmer forsvindende lille:

- Et sted mellem to og to en halv procent af vores medlemmer er kvinder. I eksempelvis Tyskland er tallet ti procent.

- Vi er sørgeligt dårlige til at fastholde dem. Der er mange piger, der deltager i skoleskak, men det er svært at holde fast i deres interesse, når de bliver ældre.

Om filmatiseringen af romanen fra 1983 kommer til at rykke ved de tal, er endnu ikke til at vide. Men en eksplosiv interesse for det gamle brætspil har serien uden tvivl startet.

Ikke alene er den 37 år gamle roman altså rykket op på den berømte amerikanske bestsellerliste, men ifølge Det Internationale Skakforbund (FIDE) skete der i løbet af de første ti dage efter seriens udgivelse en stigning i antallet af søgninger på online-auktionshuset eBay efter 'skakspil' på hele 273 procent. Det svarer til en søgning hvert sjette sekund.

Og Google-søgninger på "chess" er fordoblet, mens søgningen "how to play chess" er på sit højeste i ni år på søgemaskinen.

Globalt fænomen

Det er tre år siden, at seriens skaber, Scott Frank, bød en serieudgave af romanen ind til Netflix. Også dengang kunne streaminggiganten se, at historien om det unge skakgeni var en "overbevisende fortælling", skriver Peter Friedlander, vicepræsident for Netflix Original Series, nu i en blogpost.

- Beth er en underdog, der oplever afhængighed, tab og opgivelse. Hendes succes – mod alle odds – taler til vigtigheden af vedholdenhed, familie og at finde, og være tro mod, sig selv.

Men selvom Walter Tevis' roman altså var en fængende historie, havde streamingtjenesten ikke regnet med, at serien ville blive den kæmpesucces, den på så kort tid har vist sig at være:

- Jeg tror ikke, at nogen af os kunne have forudset, at 'The Queen's Gambit' og den fantastiske Anya Taylor-Joy ville blive det globale fænomen, de er i dag. Eller at det ville blive vores største miniserie nogensinde, skriver Peter Friedlander.

Filmekspert Maria Månson roser Netflix for deres mod i filmatiseringen af romanen: - De turde lave en serie med en kvindelig hovedkarakter, hvor fokus ikke er på hendes udseende, men på, at hun sejrer med noget, hun er god til. Og det er fedt. (Foto: Ken Woroner/Netflix © © 2020 Netflix)

Adrenalin-pumpet nørderi

Der er ikke noget nyt i at se bøger blive omdannet til film eller serier.

Særligt i de seneste år er det vrimlet frem med eksempler fra 'Harry Potter'-universet til filmen 'Gone Girl'. Og det er der særligt én grund til, mener filmekspert Maria Månson:

- Produktionsselskaberne går med livrem og seler, fordi branchen har været i knæ. Og når man laver en filmatisering af en allerede elsket bog, der dermed allerede har en fanbase, er risikoen for at fejle også mindre.

Alligvel roser hun særligt Netflix for at turde tage nogle modige valg i deres filmatisering af eksempelvis bøger og tegneserier:

- 'The Queen's Gambit' var ikke en bestseller, men alligevel kunne Netflix se en god historie. De turde lave en serie med en kvindelig hovedkarakter, hvor fokus ikke er på hendes udseende, men på, at hun sejrer med noget, hun er god til. Og det er fedt.

- Og så synes jeg, det er helt vanvittig vidunderligt, at noget så nichet som skaknørderi bliver gjort til spændende underholdning, der også giver indblik i, hvor adrenalinfremmende en skakmatch kan være. Det luner mit nørdehjerte, siger Maria Månson.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter