Død kæmpe, afføringspiller og storbarmet pilot: Her er 5 vilde tegneserier til sommerferien

Glem de sædvanlige fortællinger om Asterix og Tintin! Anmelder anbefaler nye tegneserier, der skaber deres helt egne verdener.

(Foto: Jacquie Boyd/Universal Images Group © Getty Images)

Det er sommerferietid!

Ud med hængekøjen, ind i skyggen med en kold rabarbersmoothie, og frem med stakken af tegneserier, der sender fantasien på rejse ud i sære verdener.

Men inden du når til de sædvanlige album med Tintin, Batman, Asterix, Linda & Valentin – eller hvad du plejer at koble helt af med i sommerferien – er her fem anbefalinger af nyudgivne serier (i dansk oversættelse), der skaber deres helt egne verdener af vidt forskellig slags.

(© Forlaget Faraos)

Den døde kæmpe 7 – De sidste vandringer (af Regis Loisel, JB Dijan & Vincent Mallié)

Skelettet af en død kæmpe ligger midt i en skov i en verden, der er skjult for os, men alligevel forbundet med vores planet. Og kæmpen er nøglen til at forstå, hvorfor en tvekønnet præst i den anden verden skaber en række naturkatastrofer, der truer med at smadre vores civilisation.

Den franske serie ’Den døde kæmpe’ er altså en slags kombination af fantasy a la ’Narnia’ og apokalyptiske fortællinger som ’The Rain’ – og en meget velfungerende kombi, hvor dramaet virkelig får lov til at blive foldet ud i smukke tegninger og et usædvanligt roligt og detaljeret tempo.

Giv agt! Man kan virkelig blive afhængig af den særlige stemning i ’Den døde kæmpe’.

(© Forlaget Zoom)

Gamle gubber 3 – Han som rejser (Wilfred Lupano & Paul Cauuet)

Tegneserier bliver normalt forbundet med sjove striber, superhelte eller fantasifulde rejser.

’Gamle gubber’ er noget helt andet, en saftig, satirisk fortælling med udgangspunkt i tre gamle mænd, der i 1970’erne forsøgte at omstyrte det franske samfund med anarkistiske demonstrationer og happenings.

Nu, hvor liberalismen for længst har sejret, trykker alderen og helbredet. Men de tre gamle gubber har ikke givet op.

Man kan f.eks. æde en håndfuld afføringspiller, trille sig selv og sin kørestol ind til et ultrakonservativt vælgermøde, slappe af i ringmusklen og spille skindød, mens slipsefolket går i panik over hørmen.

’Gamle gubber’ er begavet, grovkornet humor, der skyder til højre og venstre i tidens forvirrede politiske billede.

(© Forlaget Fahrenheit)

Lotteriet (Shirley Jackson & Miles Hyman)

Shirley Jacksons 60 år gamle novelle ‘Lotteriet’ er en klassiker i amerikansk litteratur, en lille og grum historie, der tager os ud i en ærkeamerikansk, lille by og samtidig sender os ind i et sandt mareridt.

Nu har hendes barnebarn, tegneren Miles Hyman, omsat ordene til en atmosfærefyldt tegneserie, der lægger sig et usædvanligt sted mellem litteratur, tegneserie og billedkunst.

Hyman fremmaner nogle smukke stemninger af blåbærtærter, baseball på torvet og et besøg hos den hyggelige købmand – mens mørket lurer, lidt i stil med stemningerne hos den beundrede amerikanske maler, Edward Hopper.

(© Forlaget Cobolt)

Angel Wings 3 – Next Stop Broadway (Yann & Romain Hugualt)

Udgangspunktet for forfatteren Yann og tegneren Romain Hugualt har været en fascination af både flyvemaskiner og letpåklædte amerikanske pin-ups fra Anden Verdenskrig.

Ud af den fascination er vokset en ultrakulørt beretning om den handlekraftige og barmfagre pilot, Angela McCloud.

Hun kæmper på sit underkendte køns vegne midt i mændenes krig og forsøger samtidig at finde ud af, hvem der slog hendes søster ihjel under en militærøvelse.

Det er imponerende flot udført af Hugualt, som kan tegne fly så levende, så man sværger at kunne høre deres motorlarm. Og Yanns historie er drønspændende fortalt.

(© Forlaget Faraos)

Torpedo 1 & 2 (Enrique Sanchez Abuli & Jordi Bernet)

Advarsel! Ikke for sarte sjæle.

Spanske Abuli og Bernets minihistorier om gangsteren Torpedo er af den mest kulsorte og politisk ukorrekte slags. Folk bliver likvideret med iskolde jokes som akkompagnement, letpåklædte duller får tæsk – og det, der er værre – og racismen lurer under det hele.

Hvorfor så læse noget så uhumsk som ’Torpedo’?

Fordi der er noget befriende ved at se nogen gøre alt det, man ikke må. Fordi Sanchez hele tiden driller vores forventninger til sine små, sorte historier. Og fordi Bernet er en fabelagtig tegner, der kan få 40’ernes amerikanske gangstere til at fremstå sprællevende med få, velvalgte streger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk