Døde klovne og naturbegejstring: Youtube-poet blander ’weird shit’ med seriøse budskaber

Amerikanske Steve Roggenbuck håber, at hans gakkede poesi kan påvirke den måde, vi lever på.

Steve Roggenbuck er kendt for sine YouTube selfie-videoer, som har et hjemmelavet, råt udtryk og er en udefinerbar blanding af poesi og komik. (© Basilisk)

- Hvem af jer her fucking elsker pistacienødder?, råber Steve Roggenbuck og kigger ud på den tætpakkede sal af primært unge publikummer, som er mødt op for at høre ham læse op i indre København.

I mine videoer prøver jeg på en måde at skabe en model for, hvordan man kan interagere med verden.

Steve Roggenbuck, digter

En del hænder ryger i vejret, og Steve Roggenbuck er ikke overrasket:

- Folk fucking elsker pistacienødder, siger han.

Om Steve Roggenbuck

Steve Roggenbuck (f. 1987) i Michigan. Han har en bachelor i engelsk og påbegyndte en kandidatuddannelse i poesi, som han dog droppede ud af.

I 2010-11 begyndte han at publicere sine digte i form af blogs og Youtube-videoer. Han har optrådt i det meste af USA og en række andre lande med sine poesi-performances.

Han har blandt andet været en del af det såkaldte ’Alt Lit’-miljø i USA, som er kendetegnet ved brug af internettet og selvpublicering.

Han er medstifter af forlaget Boost House og står også bag podcastserien ’Plant liker’.

Steve Roggenbuck bor for tiden i Syracuse, New York og studerer medicin.

Det underlige spørgsmål har ikke meget at gøre med den oplæsning, han og danske Pejk Malinovski er midt i. Men det giver alligevel en slags mening, hvis man kender til Steve Roggenbucks Youtube-videoer og digte.

Som poesistuderende, begyndte han i 2011 at blogge og lægge korte, sammenklippede videoer ud, hvor han taler med forskellige stemmer og ofte befinder sig i naturen.

Han blev med tiden populær, fik mange følgere og views og blev dermed en af frontløberne for en generation af unge digtere, der har taget internettet og særligt de sociale medier til sig og gjort det til deres foretrukne publiceringsplatform.

Digtsamling med surrealistiske historier

Da Steve Roggenbuck forrige år optrådte på kunstmuseet Louisianas litteraturfestival, indledte han med at sige, at han ikke selv vidste, hvad man kunne kalde hans videoer.

- Men de er det, der sker, når en digter begynder at lave Youtube-videoer, sagde han.

Han har også svært ved at sætte et mærkat på bogen ’At regne ud hvor mange drikkepenge man skal give er det nemmeste i verden, shoutout til min familie og venner’, som lige er udkommet i Pejk Malinovskis danske oversættelse.

Den består af digte, fortalt som korte, absurde historier om døde klovne, der falder ned fra loften - eller kvinden Shana, der bygger ’totalt satanistiske fucking crossere’ og en dag får en bestilling fra gud om at lave ’en guddommelig og kristen jet-ski’.

'life is right now' er en af Steve Roggenbucks mest populære videoer på YouTube og et godt eksempel på hans måde at inddrage naturen.

- Bogen har de her virkelig surrealistiske historier. De ligner digte, men de er historier, og de er bare meget overraskende og sjove og en slags ’fuck you’ til forestillingerne om, hvad poesi er eller bør være, siger Pejk Malinovski, da vi mødes et par timer før arrangementet i Litteraturhuset.

Han fremhæver også de mange bevidst anbragte, men inkonsekvente stavefejl, der går igen i bogen, som i øvrigt er den første fuldlængde oversættelse af en Steve Roggenbuck-digtsamlinger. Den udkom oprindeligt på engelsk i 2015.

Alvor bag galskaben

Den blev til på en togtur fra Maine til Chicago i USA, hvor han bare skrev det, der faldt ham ind, fortæller den 30-årige forfatter.

- Jeg nød virkelig at skrive de her historier, hvor alting kunne ske. Og det meste af det er virkelig dumt og fjollet. Men nogle steder siger jeg også noget mere direkte og oprigtigt, og det, tror jeg, bidrager til chokeffekten, siger Steve Roggenbuck, som elsker at overraske sit publikum.

Et uddrag fra bogen

Digtet 'tror du på julemanden? eller rettere, Tror du på julemanden 2? LOL'

der var engang en der hed
kirstin som var 90. og hun arbejdede ude i marken
i 11.000 grader varmt vejr..
det var temmelig hedt og
kirstin blev ved med at sige slang-ord som
"det er brændende varmt !!!"
"det er meget varmt!!"
"for søren det her er det jeg vil kalde hedt
og
"det her er får hedt. jeg er bange får at blive
dehydreret eller få et hedeslag."
tilslut sagde hun:
"jeg brænder op som en jonas :) :)"
det var ret mærklit af hende....
men så fik en lokal nyhedsstation nys om hende faktisk
Som en loksl spoken-word forfatter.
kirstin fik en bogkontrakt med penguin classics !!
hendes bog hed "i love calculator"
det er en matematikbog.
wow..
hva er hendes hemmelighed?
jeg ved det ik.
slut

Selvom hans tekster og videoer umiddelbart kan ligne en omgang absurde fjollerier, så er der alligevel alvor bag galskaben.

Blandingen af det gakkede og det oprigtige har været en inspiration for den danske digter Caspar Eric, som derfor var inviteret til at præsentere arrangementet forleden. ’Weird shit’ og ’fantasifuld pop’ var nogle af de mærkater, han satte på Roggenbucks poesi.

- Han tager alt det gode fra selvhjælpskulturen og giver det en ny poppet vigtighed. Han merger (blander, red.) det fantasifulde med det engagerende. Hver gang han gør noget, så sker det ligesom også i virkeligheden. Hans praksis er også en måde at være menneske på, sagde Caspar Eric i sin introduktion.

Inspireret af 1800-tals digter

Steve Roggenbuck forklarer, at han ikke bare ønsker at underholde og overraske med sine digte. Han vil faktisk gerne inspirere til en bestemt måde at være menneske på.

- I mine videoer prøver jeg på en måde at skabe en model for, hvordan man kan interagere med verden, forklarer han.

Det handler for eksempel om at sætte pris på livet, på naturen og på hinanden. Den tilgang har Steve Roggenbuck især hentet fra den amerikanske 1800-tals digter Walt Whitman, der blandt andet var kendt for sin store naturbegejstring.

- Da jeg læste ham første gang, følte jeg mig pludselig taknemmelig for at være i live og for alting omkring mig. Jeg så pludselig det underlige i alting. Hvad er livet? Hvorfor er vi her? Og hvad er det her?, siger Steve Roggenbuck og kigger forundret på sine udstrakte hænder.

- Se! Jeg kan styre min hånd. Jeg kan sige ting og bevæge mig rundt. Jeg er i Danmark, på den anden side af jordkloden. Hvorfor? Hvordan?

Taknemmeligheden og forundringen over at være i live fik Steve Roggenbuck altså ved bare at læse Walt Whitmans digte.

- Og det var i virkeligheden bevis for mig på, at jeg kunne give det samme til andre mennesker gennem mine digte og videoer.

Boost dine medmennesker

- Det meste af det, jeg laver, er humoristisk - så folk får forhåbentlig et godt grin.

- Latter bliver ikke altid værdsat nok, fordi det måske er for lavpandet og ikke intellektuelt nok. Men hvis nogen får sig et godt grin, så kan det virkelig ændre, hvordan de har det den dag, hvilket igen kan ændre den måde, de behandler andre mennesker, siger han.

Steve Roggenbuck (th) og Pejk Malinovski (tv.) skiftedes til at læse op til åbenlys fornøjelse for publikum i Litteraturhuset. (Foto: Michelle From Hoxer)

Den form for positiv kædereaktion kalder Steve Roggenbuck at ’booste’, og selvom han mener, at vi som individer kan gøre meget med vores opførsel, så er han også optaget af de samfundsmæssige og politiske strukturer, der gør livet svært for bestemte mennesker.

- Grunden til, at folk har så besværlige liv, er ikke fordi, de er i dårligt humør eller noget. Det er på grund af økonomiske tilstande, ulighed og undertrykkelse. I de sidste par år er jeg begyndt at tænke mere over, om mit arbejde påvirker folk i tilstrækkelig grad, fortæller han.

At blive en helt anden ressource for folk

De overvejelser gjorde i første omgang, at han begyndte at have flere seriøse, politiske budskaber med i sine tekster. I den aktuelle danske oversættelse indgår der blandt andet kritik af kapitalistiske og patriarkalske strukturer.

På bogens bagside agiterer han direkte og uden humoristisk omsvøb for, at man bør droppe mejeriprodukter og overgå til plantebaseret kost.

Senest har Steve Roggenbucks ønske om at gøre en forskel i verden betydet, at han har valgt at dedikere sin tid til medicinstudier og politisk aktivisme, fortæller han. Derfor er han med egne ord ’ikke i sin mest produktive fase som digter lige nu’.

- Det er svært at sige, hvor jeg er på vej hen. Jeg tror altid, jeg vil skabe noget og forsøge at bruge humor til at gøre folks liv bedre. Men jeg er ikke sikker på i hvilken form.

- Det ville være interessant at se, hvilken slags liveoptrædener jeg kan lave om tyve år, hvis jeg både er læge og digter. Jeg kunne måske være en ressource for folk på en helt anden måde.