Dolly brugte 20'erne på at jagte vild og sexet kærlighed. Nu er hendes historie en bestseller

Dolly Alderton fandt kærligheden et andet sted, end hun havde regnet med.

30-årige Dolly Aldertons selvbiografi blev lynhurtigt en bestseller, da den udkom i England. (Foto: Joanna Bongard)

Hun var 28 år og lige flyttet ind i en lejlighed, hvor hun for første gang skulle bo helt alene.

Her mellem alle flyttekasserne fik britiske Dolly Alderton en vigtig 'åbenbaring' om sit kærlighedsliv, som hun netop var i gang med at skrive en bog om.

- Mens jeg pakkede ud, fandt jeg en masse minder og levn fra alle mulige venskaber. Og jeg kan huske, at jeg indså, at den enorme, betingelsesløse, smukke kærlighed, jeg havde ledt efter i ti år, havde været der hele tiden, siger den nu 30-årige forfatter, podcastvært og klummeskribent og uddyber:

- Det var bare ikke med en mand. Det var med en lang række veninder, som accepterede mig for alle mine fejl, ligesom jeg accepterede dem.

For lidt over et år siden udkom hendes selvbiografiske debut 'Alt hvad jeg ved om kærlighed' i England, hvor den lynhurtigt blev en bestseller. Nu er den oversat til en lang række andre sprog – blandt andet dansk.

Den fortæller historien om Dolly Aldertons snublende vej gennem tyverne med håbløse forelskelser, hårde brud, vilde byture, alkohol, stoffer, usikkerheder, spiseforstyrrelse – og ikke mindst venskaberne; især forholdet til bedsteveninden Farly, som er med hende hele vejen.

En bullshit-historie

- Jeg brugte mine tyvere på at lede efter en vild og spændende og sexet kærlighedshistorie med en mand. Og det skete bare ikke. Jeg ledte overalt og prøvede med alle mulige mænd - især dem, der ikke var specielt interesseret i mig. Det gik bare aldrig, som jeg havde håbet.

Jagten på romantisk kærlighed har ifølge Dolly Alderton alt for høj status i mange unge kvinders liv.

- Gennem kulturen bliver vi fortalt en historie om, at livet dybest set ikke er værd at leve og at du er ligegyldig, indtil en mand vælger dig. Alt, hvad du gør indtil da, handler bare om at slå tiden ihjel. Og det er 'bullshit', siger hun og lyder lige så ærlig, sjov og direkte, som hun også gør i bogen.

Selvom Dolly Alderton (der stadig er single i romantisk forstand) også drømmer om en fremtid med mand og børn, så ser hun det ikke længere som det absolut vigtigste.

- Jeg er en total romantiker, jeg vil gerne forelske mig og skabe en familie. Men jeg vil gerne have, at det bliver en del af min identitet, frem for det absolut definerende ved mit liv.

Kærligheden over alt andet

I starten og midten af tyverne oplevede hun ofte, at veninderne svigtede, når de fik en ny kæreste eller blev forelskede.

- Jeg følte mig meget forladt af mine venner, jeg følte mig ikke særlig vigtig, siger hun og indrømmer, at hun nok også gjorde det samme mod dem, når hun var nyforelsket.

Dolly Alderton regner ikke med at skrive flere selvbiografiske bøger. Fra nu af vil hun satse på fiktionen, fortæller hun. (Foto: Joanna Bongard Photography)

Men når nu den romantiske kærlighed bliver det ultimative mål, alle kvinder stræber efter, så er det måske ikke underligt, mener Dolly Alderton, at mange kvinder ender med at gøre parforholdet til en altoverskyggende prioritet, når de endelig får den.

- Vi har alle prøvet det med at tænke: 'Måske har jeg ikke brug for venner? Jeg er egentlig ret ligeglad med mit arbejde. Det eneste, jeg har lyst til, er at bruge tid sammen med denne her mand eller sidde og stirre ud ad vinduet og dagdrømme om ham.' Det er totalt latterligt, og det er ikke befordrende for et rigt og fuldt liv.

I dag er Dolly Alderton og hendes jævnaldrende veninder et sted, hvor parforholdet ikke længere står over alle andre aspekter af deres liv, men i stedet fylder på linje med alt det andet.

- Jeg tror, at vi har indset, at alle de her forhold, venskaber og forelskelser er lige vigtige, og de fortjener alle sammen lige meget tid og respekt. Men jeg ville ønske, vi var nået hertil hurtigere, siger Dolly Alderton, som håber, at hendes bog måske kan inspirere yngre kvinder til at nå til den konklusion lidt før, hun selv gjorde.

'Lad dine veninder svigte dig til fordel for et parforhold én gang. De kommer altid tilbage', skriver hun på sidste side af 'Alt hvad jeg ved om kærlighed'.

Dobbeltmoral og kærlighedsfejring

Da bogen udkom, blev Dolly Alderton kritiseret for at skrive for åbent om sex, stoffer og alkohol, men det overraskede hende ikke, fordi der, som hun siger, 'eksisterer en dobbeltmoral for, hvordan mænd og kvinder kan tillade sig at skeje ud'.

Hun havde til gengæld ikke forventet, at bogen ville blive så stor en salgssucces. Og der var særligt en form for læserreaktion, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig:

- Hen over sommeren modtog jeg en del fotos fra folks bryllupsceremonier, hvor der blev læst op fra min bog. Det var 'mindblowing' for en pige som mig, der har haft de mest dysfunktionelle forhold, og som altid har syntes, at kærlighed var virkelig kompliceret og rodet og stressende.

- At mine tanker om kærlighed kunne bruges til at fejre kærligheden mellem to fremmede mennesker er bare meget, meget rørende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk