Drop e-bogen hvis du vil huske plottet i bogen

Hvis du vil huske handlingen i den bog, du læser, så bør du gå uden om e-bøger og i stedet vælge papirbøger, viser en ny undersøgelse.

Læser du e-bøger, så er der stor risiko for, at du husker færre detaljer fra bogens handling, end hvis du læser den som papirbog. (© AP Graphics)

Vil du kunne tale med om Hanne Vibeke-Holsts roman 'Knud den store' eller de lumre detaljer i 'Fifty Shades of Grey', så bør du holde dig væk fra e-bøger og i stedet holde dig til den klassiske papirbog.

Læsere af e-bøger husker nemlig en bogs handling markant dårligere, når de læser den som e-bog, i forhold til hvis de læser den i en traditionel bog.

Det konkluderer en undersøgelse, som forskere på Stavanger Universitet har lavet, skriver The Guardian.

Færre husker handlingen og karaktererne

I undersøgelsen har man givet i alt 50 personer en 28 siders lang novelle. Halvdelen af dem fik den udleveret som e-bog på en Kindle, mens resten fik bogen som en traditionel papirbog. Konklusionen var, at Kindle-læserne var markant dårligere til at huske handlingen og karaktererne i bogen.

Forskerne tror, det kan skyldes, at læserne af papirbøger har en større fornemmelse af, hvor langt de har læst.

- Når du læser på papir og bladrer gennem bogen, så kan du hele tiden fornemme, at bogen bliver tykkere på venstre side og tyndere på højre. Dermed får du en fornemmelse af fremskridt i bogen, siger Anne Mangen, der er leder af forskningsprojektet.

Læser i brudstykker

Tidligere har andre undersøgelser vist, at læsere på digitale medier læser mere i brudstykker, og at det også gør, at man sætter sig mindre ind i handlingen.

Anne Mangen vurderer, at resultatet ikke vil være anderledes for de såkaldte digitalt indfødte, der er opvokset med internet, smartphones og computere. Hun fortæller, at de fleste studerende ofte foretrækker at læse i papirbøger end e-bøger.