Du bliver overvåget når du læser e-bøger

Tiden, hvor det at læse en bog uden at nogen holder øje, er forbi. De største firmaer, som udbyder e-bøger, kigger nemlig med, når du læser.

De amerikanske e-bogstjenester samler i stor stil data om, hvordan du læser e-bøger. (Foto: © Jakob Boserup)

Forestil dig, at du ligger i sofaen og læser din nyindkøbte roman. Bag ved dig står både boghandleren, der har solgt dig bogen, og måske endda forlaget, som har udgivet din bog. Der står de og kigger dig over skulderen for at se, hvor hurtig du er til at læse, og hvor i bogen du går i stå.

Sådan ser virkeligheden ud for mange af de e-bogstjenester, som danskerne i dag benytter sig af. Det fortæller Søren Pold, lektor ved Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet, som blandt andet forsker i det digitale bogmarked.

- Overvågningen er bekymrende. Det at læse en e-bog er ved at udvikle sig til en indsamling af data om adfærd, og der er ingen grænser for, hvor meget man kan se. Og det er stort set umuligt at sikre sig mod det, siger han.

Amerikansk tjeneste i front

I USA, som er længst fremme på e-bøger, har de store spillere på markedet allerede et godt overblik over læsernes adfærd. Eksempelvis ved man, at læserne af trilogien 'Hunger Games' i gennemsnit læser 57 sider i timen, og Amazon ved præcis, hvad den enkelte læser har highlightet i e-bøger, hvad de har tilføjet af ekstra noter til den oprindelige tekst.

Også Apple og Google holder øje med, hvor mange gange bøgerne bliver åbnet, hvor mange sider læserne har læst, og hvor lang tid de er om det. Og enkelte udbydere sælger endda dataene med tredjepart. Det har både i USA og i Storbritannien ført til debat om, hvor langt selskaberne bag e-bogslæserne og forlagene må gå for at skaffe brugbar viden om kundernes læseadfærd.

- I princippet giver teknikken mulighed for at få et utroligt nuanceret indblik i alt, hvad vi læser. Forbrugerne har en meget lille indsigt i, hvilke data der gemmes. Samtidig er koncerner som Apple, Google og Amazon så store, at vi ikke kan vide, hvor det indsamlede data havner, siger Søren Pold og tilføjer, at selskaber som Apple og Google menes at samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste og dets overvågningsprogram.

- Det betyder, at vores litterære kultur potentielt bliver inddraget i hele overvågningscirkusset, og at en enkelt forkert bog kan betyde, at du bliver sendt til siden i lufthavnen eller får nægtet visum, siger han.

USA kan presse danske tjenester

Selv om abonnementstjenesterne på e-bøger herhjemme er underlagt skrappere regler end i USA, så vurderer Søren Pold, at der kan komme pres på de danske udbydere. Det skyldes, at de store amerikanske spillere har en konkurrencemæssig fordel, fordi de indsamler kundedata, som de kan bruge til at sælge flere bøger.

- De danske udbydere kan flytte til udlandet, og så er der andre regler, der gælder, siger han og peger på, at Saxo.com allerede har flyttet sit salg af e-bøger til Luxembourg.

Men vil det ikke give bedre bøger, når bogbranchen får større indblik i, hvordan læserne reagerer på bøgernes indhold?

- Jo, det kan det vel godt i teorien, men det kommer an på, hvordan det bliver brugt. I værste tilfælde kan det jo føre til, at bøger går efter den laveste fællesnævner, fordi de vil give det, størstedelen gerne vil have, siger han.

Et af de danske netboghandlere, som udbyder en abonnementstjeneste, er Riidr. Anders Breinholst, der er administrerende direktør, er enig i, at der ikke er nogen grænser for, hvor meget de kan følge med i.

- Mulighederne er uendelige. Specielt om læsemønstre kan man indsamle informationer om alt. Vi indsamler dog kun data om, hvad de enkelte brugere har læst, siger han.

Riidr overvejer også at analysere læseadfærd

Dog vil Riidr gerne i fremtiden have mulighed for at gemme informationer om, hvordan brugerne læser de bøger, Riidr leverer.

- Det er noget, vi overvejer, så det er ikke utænkeligt, at vi på et tidspunkt vil gøre det. Men vi skal informere kunderne om det, inden vi begynder med det, siger Anders Breinholst, der samtidig afviser, at informationerne i givet fald vil blive solgt videre til f.eks. forlag.

Han peger på, at det vil være en fordel for læserne, fordi Riidr endnu bedre kan give kunderne indblik i, hvad der præcis passer til dem.

Mofibo vil ikke kigge på læseadfærd

Den anden danske e-bogstjeneste, Mofibo, afviser også, at de indsamler data, ud over hvilke bøger den enkelte kunde har købt, og hvor langt de er nået i en bog.

- Vi er interesserede i at forbedre læseoplevelsen, så vi kan anbefale en kunde den nye Leif Davidsen-bog, hvis han eller hun allerede har læst en af forfatterens tidligere bøger, siger Morten Strunge, der står bag Mofibo.

Han tilføjer, at Mofibo hverken har nogen planer om at analysere dybere i læsemønstre eller at ændre vilkårene, så informationerne kan blive solgt videre til andre.

Hvis man ønsker at undgå at ens adfærd bliver registreret, anbefaler Søren Pold, at man kun køber almindelige papirbøger.