En tur i supermarkedet kunne gøre Signe dårlig: Kendt radiovært fortæller om angstanfald

Signe Amtoft deler i ny bog ud af sine erfaringer med angst - og opfordrer os til at blive bedre til at tale om emnet.

- Vi er bare ikke gode nok til at snakke om den slags ting, for vi tror, at det er vores egen skyld, siger den tidligere P3-vært, som er aktuel med bogen 'Noter om angst'. (Foto: Paul Venn)

Det kunne være helt simple dagligdagsting som en tur i supermarkedet eller at tage toget, der satte gang i et galoperende angstanfald med hjertebanken og svimmelhed.

Men det var først efter en samtale med sin psykolog, at Signe Amtoft fik sat navn på det, hun oplevede.

- Da hun sagde til mig, at det var angst, var jeg sådan 'Ej, nej nej, jeg har jo ikke angst. Slap dog af, jeg skal bare lige tage mig sammen!'. Men så begyndte vi alligevel at arbejde med det - og det gik op for mig, at jeg overhovedet ikke er alene, fortæller den 28-årige tidligere radio- og tv-vært, som blandt andet er kendt fra P3, podcasten '17' og Canal 9-programmet eSuperligaen.

Der var nemlig flere i Signe Amtofts omgangskreds, som også havde oplevet angst, fandt hun ud af. Og den indsigt inspirerede hende til at skrive bogen 'Noter om angst', som udkommer i dag, tirsdag, i samarbejde med Psykiatrifonden.

Vi tror, det er vores egen skyld

Hun kalder bogen en slags 'angsttapas', fordi den blandt andet består af personlige essays, øvelser, interview, lidt filosofi, en fysiologisk forklaring af fænomenet angst – og et helt kapitel dedikeret til den amerikanske megastjerne Beyoncé.

Signe Amtoft gennemgår også historien bag Ariana Grandes hit 'Breathin', som popstjernen skrev midt i et angstanfald.

Lyt til sangen, mens du læser videre:

- Det var vigtigt for mig, at det ikke blev en lidelseshistorie og sådan noget 'åh, jeg har angst, åh, hvor er det synd for mig'. Bogen handler om, at det er fucking alle vegne; hvorfor er det det – og hvordan dealer vi med det, forklarer hun.

Før udgivelsen lagde hun bogens forord op på sin hjemmeside, og det resulterede i en hel masse henvendelser – både fra fremmede og folk helt tæt på:

- Der var nogle fra min egen familie, som skrev til mig, at de ikke vidste, jeg havde det sådan - og jeg vidste heller ikke, at de havde det. Og det er ikke, fordi jeg kommer fra en særligt lukket familie. Men vi er bare ikke gode nok til at snakke om den slags ting, for vi tror, at det er vores egen skyld.

Skylden og skammen og behovet for at have kontrol er noget af det, man skal give slip på, mener Signe Amtoft. Hun håber, at hendes bog kan være med til at inspirere især de unge til at give lidt mere slip.

(Foto: Psykiatrifonden © grafik @dr.dk)

Du kan godt have det 'mega nice'

Mange danske unge mellem 16 og 24 år oplever nemlig stress, pres og bekymringer i deres hverdag, særligt i forhold til deres forældre, hvordan de ser ud og hvilke karakterer, de får. Det viser en undersøgelse, som Psykiatrifonden for nylig har foretaget.

Her svarer 40 procent for eksempel ja til, at det er nødvendigt at få topkarakter på deres uddannelse, hvis de vil have et godt liv.

- Den angst, man ser krybe frem hos en hel generation, er jo vor tids stress. Det handler ofte om en følelse af utilstrækkelighed og om ikke at have kontrol, siger Signe Amtoft.

Hun prøver hele tiden selv at blive bedre til at acceptere, at hun hverken kan eller skal have forsøge at kontrollere alting.

- Det handler også om, at vi skal forebygge det og lære vores unge mennesker, at du ikke kan kontrollere alt – og det er okay. De her følelser er ikke farlige, og du kan sagtens leve med det og have det mega nice, men der også er tidspunkter, hvor det hele ikke giver mening - og det er noget, vi mennesker har funderet over i hundredvis af år, siger hun.

Vores fantasi kan digte 'alt muligt crap'

I bogen dykker hun også langt tilbage i kulturhistorien for at finde svar på spørgsmålet om, hvad angst egentlig er.

Sammen med en underviser fra København Universitet, hvor hun selv er i gang med en bachelor i litteraturvidenskab, prøver hun blandt andet at forstå den berømte danske 1800-tals filosof Søren Kierkegaards tanker om angst.

- Det, han siger, giver så god mening; der var så mange ting, jeg kunne genkende, siger hun og forklarer, at det, der især ramte hende, var den gamle filosofs beskrivelse af angst som noget almenmenneskelig og samtidig helt særligt for vores art:

- Han siger blandt andet, at vores fantasi er det, der gør os til mennesker. Men den fantasi, som er et andet sted end vores krop, kan både være fantastisk og kreativ, men den kan også digte alt muligt crap og give os angst.

Fandt hjælp i bøgerne

I bøgernes verden finder Signe Amtoft en ro og fordybelse, som er særligt god mod den hyperaktive fantasi, som ind imellem kan løbe af med hende og resultere i angst.

Selvom hun altid har elsket bøger, så er det først for alvor efter, hun er begyndt at studere litteraturvidenskab, at hun har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at læse historier om og af andre mennesker:

- Når du læser litteratur og bearbejder det, du har læst, får du en helt anden forståelse af, det du selv har oplevet. Og det har givet mig helt vildt meget.

Gennem bøgerne oplever hun, at vi mennesker uanset køn og nationalitet grundlæggende er ret ens. Og det har også hjulpet hende i forhold til angsten.

- Ved at læse litteratur bliver jeg også mindet om, at jeg er ikke speciel, bare fordi jeg nogle gange har behov for at låse mig inde på toilettet og lige trække vejret i ti minutter. Det er der fandeme mange, der har haft behov for før mig. Det er også det, jeg prøver at gentage i bogen, siger hun.

Ved at læse bøger har Signe Amtoft blandt andet fundet ud af, at hun ikke er alene med sin angst - og så giver fordybelsen også hendes hjerne en pause, som hjælper mod angsten. (Foto: Paul Venn © PRIVATFOTO)

De fleste ville nok få lidt svedige håndflader op til udgivelsen af en bog, men selvom Signe Amtoft er spændt på, hvordan 'Noter om angst' bliver modtaget, så er hun forholdsvis rolig omkring det hele.

- Jeg føler ikke, den lover noget, den ikke kan holde.

- Når folk spørger, om ikke det er angstprovokerende at udgive en bog, siger jeg: 'Jo, men nu ved jeg heldigvis hvordan jeg skal håndtere det, for jeg har skrevet en bog om angst'.