Englænder får verdens største litteraturpris

Den 62-årige japansk-britiske forfatter Kazuo Ishiguro modtager Nobelprisen i litteratur.

Den 62-årige Kazuo Ishiguro er blevet tildelt Nobels litteraturpris 2017. REUTERS/Mike Segar/File Photo (Foto: Mike Segar © Scanpix)

I dag blev Nobelprisen i litteratur uddelt for 110. gang, og modtageren blev den japanskfødte Kazuo Ishiguro, der er opvokset i Storbritannien.

Det offentliggjorde Det Svenske Akademis sekretær, Sara Danius, ved en ceremoni i Stockholm.

- Prisen går til den engelske Kazuo Ishiguru, som i romaner med stærk følelsesmæssig styrke har afdækket afgrunden under vores illusoriske forbindelse til verden, lyder begrundelsen.

NOBELPRISEN I LITTERATUR

  • Prisen gives ikke for et specifikt værk men for et samlet forfatterskab.
  • Prisen blev uddelt for første gang i 1901. Siden er den blevet sprunget over syv gange på grund af de to verdenskrige, og dermed er det i år 110. gang, den uddeles.
  • Med prisen følger i år ni millioner svenske kroner (cirka syv millioner danske kroner).
  • Tre danske forfattere har modtaget prisen: Karl Adolph Gjellerup og Henrik Pontoppidann delte den i 1917, mens Johannes V. Jensen fik den alene i 1944.
  • To forfattere har afvist at modtage den: Russiske Boris Pasternak i 1958 og franske Jean-Paul Sartre i 1964, der generelt afviste at modtage priser.
  • Gennemsnitsalderen for prismodtagerne er 65 år.

Populær bog blev til Hollywood-brag

Kazuo Ishiguro er født i Japan i byen Nagasaki, men kom som femårig til Storbritannien, hvor han er vokset op.

Han er blevet tildelt flere store litteraturpriser. Han har blandt andet vundet Man Booker-prisen for sin bog 'Resten af dagen', som blev udgivet i 1989, og som blev filmatiseret i 1993 med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollerne.

- Jeg vil sige, at hvis du blander Franz Kafka med Jane Austen, så har du Kazuo Ishiguru i en nøddeskal, siger Sara Danius fra Det Svenske Akademi.

- Samtidig har han en stor integritet og har udviklet sit helt eget æstetiske univers, siger hun.

Ishiguro debuterede i 1982 og har udgivet i alt otte bøger. Ud over sit virke som romanforfatter har han også skrevet manuskripter til film og tv.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve