Fanget i endnu et stormvejr: Harry Potter-forfatters nye bog møder kritik

J.K. Rowlings nye bog handler om en seriemorder, der klæder sig ud som en kvinde.

J.K. Rowlings nye bog 'Troubled Blood' eller 'Ustyrligt blod' udkommer på dansk senere på måneden. (© Getty Images)

J.K. Rowling har endnu engang sendt de sociale mediers servere på overarbejde.

Denne gang handler det om hendes nye bog 'Troubled Blood', som er skrevet under hendes pseudonym Robert Galbraith.

Bogen, der udkommer i dag, og som er en del af forfatterens 'Cormoran Strike'-detektivserie, handler ifølge anmeldelsen i The Telegraph om en transvestit, der også er seriemorder. Det har ført til et hav af tweets, hvor J.K. Rowling igen bliver beskyldt for at være transfobisk.

Flere har taget hashtagget #RIPJKRowling i brug, fordi de har fået nok af den britiske forfatter og hendes mange ytringer om transpersoner.

En Twitter-bruger skriver blandt andet, at "J.K. Rowling naturligvis ikke er død, men at hun slår sin egen karriere ihjel på grund af sit had til transpersoner", og at "ingen rigtig vil savne hende". Den samme holdning har en anden Twitter-bruger, der skriver, at "det bevidst virker, som om forfatteren har besluttet sig for at ødelægge sit eget omdømme".

Mange støtter også forfatteren

Modsat er der også kommet gang i hashtagget #IStandWithJKRowling, hvor flere støtter Harry Potter-forfatteren. En af dem skriver, at transpersoner bør stoppe med at ynke, hvis de vil behandles som andre, og at bogen bare er fiktion.

J.K. Rowling er flere gange blevet mødt af byger af kritik på grund af sine holdninger om transpersoner. Blandt andet delte hun en artikel, hvori en overskrift havde vendingen 'mennesker, der menstruerer'.

- Mennesker, der menstruerer. Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for disse personer. Hjælp mig, en eller anden, tweetede J.K. Rowling, der helt tydeligt refererer til ordet "kvinder" i sit tweet.

Kritik fra Harry Potter-skuespiller

Det fik blandt andet skuespilleren Daniel Radcliffe, der spiller Harry Potter i filmene om troldmanden, til at gå imod J.K. Rowling.

- Transkønnede kvinder er kvinder. Alle, der siger andet, udvisker identiteten og værdigheden hos transpersoner. Det går imod alle råd givet af professionelle sundhedsorganisationer, som har langt større ekspertviden på området end Jo (J.K. Rowling, red.) og jeg, skrev Daniel Radcliffe blandt andet.

J.K. Rowling modtog sidste år en humanitær pris fra Robert F. Kennedy Human Rights-organisationen. Men i år valgte hun at give prisen tilbage, efter organisationens talsperson kritiserede J.K. Rowlings ytringer om transpersoner. (© 2019 Getty Images)

Kritikken fik et par dage senere J.K. Rowling til at forsvare sig på sin blog. Der begrundede hun sine holdninger med, at hun havde været udsat for seksuelt overgreb i sin ungdom, og at hun derfor mener, at kvinder bør have adgang til såkaldte single sex-spaces – eksempelvis på toiletter, hvor der ikke er adgang for transpersoner.

Desuden har hun været blandt de mange underskrivere på et åbent brev, hvor flere prominente forfattere - blandt andre Margaret Atwood, som har skrevet 'The Handmaid's Tale', advarede mod den såkaldte cancel culture, hvor man boykotter, fyrer og udskammer personer, man ikke er enige med.

'Troubled Blood', der er den femte udgivelse i serien om privatdetektiven Cormoran Strike, udkommer på dansk 24. september med titlen 'Ustyrligt blod'.

Facebook
Twitter