Far i fokus: Nu er mor statist i danske børnebøger

Fædre spiller for tiden en markant større rolle i børnelitteratur end tidligere. Til gengæld må mor nøjes med at spille en birolle.

'Poul og far på fisketur' og 'Dengang Sallys far dreng' er to eksempler på børnebøger, der har far i stedet for mor i fokus. Begge bøger er i øvrigt skrevet af mænd. (Foto: © Kollage, ABC Forlag og Turbine)

Den autoritære patriark er blevet afløst af en far, der bare gerne vil være sammen med sine børn.

Ikke bare i dagens Danmark, men også i mange af de børnebøger, der udkommer disse år.

Det fortæller Anita Brask Rasmussen, der er kulturjournalist på Information. Hun har i flere år fulgt udviklingen inden for børnelitteratur og ser en tydelig tendens til, at far er kommet på banen nu.

Hun har blandt andet netop anmeldt ’Dengang Sallys far var dreng’, hvor en drengerøvsagtig far er i fokus, mens Sallys mor kun findes som en statist i fortællingen.

På tide med fokus på far

- Far har været så tilbagetrukket - og det er helt sikkert på tide, han kommer i front, og vi undersøger hans rolle - men så er sideeffekten, at mor bliver mindre betydningsfuld, siger Anita Brask Rasmussen til P1 Morgen.

Nina Christensen, der er leder af Center for Børnelitteratur på Aarhus Universitet, ser samme billede:

- Det er meget markant, at fædrene spiller en større rolle i dag især i billedbøgerne, siger hun.

Samme tendens kan man se i bøger til voksne, forklarer hun:

- Man kan se den samme tendens i voksenlitteraturen generelt, men det bliver ikke fremstillet så klart som i litteraturen for de små børn, siger Nina Christensen.