Flere forskere tvivler på Andersen-eventyr

To professorer føler sig slet ikke sikre på, at det var et ukendt H.C. Andersen eventyr, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

To professorer føler sig ikke sikre på, at "Tællelyset" er skrevet af H.C. Andersen.

- Man skal ikke til at skrive litteraturhistorien om på baggrund af det her.

Sådan siger professor og H.C. Andersen forsker Johan De Mylius, efter at han har læst eventyret "Tællelyset". Tidligere på måneden fortalte Odense Bys Museer, at det hidtil ukendte eventyr var skrevet af den store danske forfatter.

En historie der gik verden rundt.

Men Johan De Mylius er altså slet ikke sikker på, at det er tilfældet, efter at han har læst eventyret.

- Der er mange ting, i sprog og form, som minder om de forbilleder og forskrifter, som man brugte i latinskolen på den tid. Den er enormt moraliserende, den historie her. Det er H.C. Andersen faktisk aldrig i sine historier. Alene det vækker en mistanke, siger Johan De Mylius til DR Nyheder.

Ord giver problemer

Dermed har han samme opfattelse som professor og sprogforsker Jørn Lund. Tidligere på fredagen sagde han, at der i eventyret er brugt flere ord, som han ikke mener, at H.C. Andersen ville bruge. Blandt andet ordet "formfuldendt".

Og netop "formfuldendt" var et af de ord, som gav Odense Bys Museer problemer, da de skulle skrive eventyret af ud fra det manuskript, som det stod på.

- At han betvivler det ord er sikkert ganske givet, og han har sikkert ret i at ordet formfuldendt først optræder senere i det danske sprog. Men så må der stå noget andet. Alt i alt så rokker det nu ikke på min forestilling af manuskriptets autoritet.

Det siger Ejner Askgaard til DR Fyn. Han er overinspektør ved Odense Bys Museer.

Facebook
Twitter