Forbløffende brutal - og 'misforstået': Derfor taler alle om 'sølvpapirhattenes yndlingsbog' lige nu

Både Trump-kritikere og -tilhængere henviser til gammel roman, der netop er blevet oversat igen.

(Foto: Illustration: Anne Vestergaard Olsen © (c) DR)

Er tallet '1984' også dukket op på din skærm i løbet af den seneste uge?

Måske i en artikel, hvor Donald Trump og George Orwell også bliver nævnt?

Sidstnævntes ikoniske roman med originaltitlen 'Nineteen Eighty-Four' er næsten lige så gammel som den amerikanske præsident. Og nærmest lige så aktuel.

For det første fordi Trump-støtter hævder, at nogle af forudsigelserne i '1984' er blevet en realitet med Twitters udelukkelse af Trump. For det andet fordi bogen lige er blevet oversat til dansk igen.

Og så har George Orwell skrevet en bog, som ifølge manden, der lige har oversat den, aldrig er gået af mode.

- '1984' har aldrig mistet sin aktualitet og vil formentlig heller ikke gøre det, mener forfatter og oversætter Rasmus Hastrup.

Dr.dk har talt med oversætteren om, hvorfor bogen, der formentlig også er dukket op i dit nyhedsfeed, stadig er relevant og læseværdig.

Derudover har vi spurgt en chefredaktør, hvorfor kan kalder '1984' for "et nødråb, som alle bør læse". Og en overvågnings- og techjournalist, hvorfor han mener, at '1984' alt for ofte bliver misbrugt af folk med sølvpapirshatte og meterlange lister med konspirationsteorier.

Big Brother holder øje - staten har sandheden

Hvis du ikke har læst '1984', så kommer der lige lidt hjælp her:

Bogen handler kort fortalt om et samfund, hvor borgerne bliver overvåget af et udefinerbart styre, som bestemmer, hvad der er sandt og falsk.

Hvis borgerne træder eller tænker bare en lille smule ved siden af de regler og den sandhed, som 'Partiet' har bestemt, slår 'tankepolitiet' hårdt ned og sletter ethvert minde om den borger, der træder ved siden af.

Og styret ved, hvad der sker, for 'Big Brother' holder øje med, alt hvad du gør og tænker.

Måske kender du begrebet fra et af de første reality-programmer, men 'Big Brother' er George Orwells opfindelse. Eller forudsigelse vil nogle formentlig sige.

George Orwells roman blev filmatiseret samme år, som titlen på bogen lyder. Nemlig i 1984. John Hurt spillede en af hovedrollerne. (Foto: KEYSTONE)

Ligesom hans skræmmende og dystopiske beskrivelse af et regime, der overvåger og kontrollerer alt, på nogle måder blev realiseret med DDR og Sovjetunionen i årene efter Anden Verdenskrig.

- Det kan godt være, at det handlede om Sovjetunionen, da Orwell skrev bogen, på det tidspunkt, men der vil altid være diskussioner om overvågning og totalitære kræfter. Og der er ingen tvivl om, at der kan drages paralleler mellem bogen og det, der er sket i USA de seneste år og i øjeblikket, siger Rasmus Hastrup med henvisning til angrebet på Kongressen i sidste uge.

For det kan ifølge oversætteren af '1984' bindes sammen med en anden pointe fra den ikoniske roman.

- Magthaverne bestemmer, hvad sandheden skal være, og en løgn kan blive sandhed, hvis man siger den ofte og længe nok. To plus to kan godt blive fem, hvis magthaverne siger det, siger Rasmus Hastrup.

Præsident Donald Trump har vedholdende og på trords af manglende beviser, påstået, at Joe Biden kun vandt valget på grund af valgfusk.

En påstand, som ballademagerne holdt fast i, da de brød ind i Kongressen.

For en uge siden brød Trump-tilhængere ind i regeringsbygningen på Capitol Hill i Washington og gentog den udokumenterede påstand, som Donald Trump er kommet med siden præsidentvalget i november, nemlig at han kun tabte til Joe Biden på grund af valgfusk. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

En litterær advarselstavle

Donald Trumps lemfældige omgang med fakta i de seneste fire år har flere gange fået kritikerne til at hive bogen frem som en påmindelse om, hvordan magthaver ikke skal opføre sig.

Ligesom romanen er blevet brugt som et skrækscenarie over, hvordan verden kan komme til at se ud, hvis vi ukritisk lader os overvåge og overlader alt for meget magt til dem, der bestemmer.

- '1984' er en tidlig advarsel fra en meget frem- og klarsynet forfatter, der fortæller os, hvad vi skal passe på, siger Christian Jensen, der er chefredaktør på Politiken.

Han hævdede i forbindelse med den nye udgivelse af '1984' for knap en uge siden, at bogen er "et nødråb, vi alle bør læse".

Og det bør vi ifølge Christian Jensen gøre, fordi George Orwell på mange områder ramte plet, og fordi hans budskaber byder ind i en højaktuel problemstilling.

- Orwell er en afgørende litterær advarselstavle, og vi bør stoppe op og spørge os selv om, hvorvidt vi rent faktisk selv risikerer at indføre en totalitær stat ved at lade techgiganterne få kontrol over vores data, siger Christian Jensen.

De ord byder ind i en debat om, hvorvidt Google, Facebook og alle de andre techmastodonter og sociale medier har fået for meget magt.

Det mener nogle af Trumps støtter i hvert fald. Efter Twitters udelukkelse af Donald Trump har flere af dem hevet '1984' frem fra biblioteket, som det er sket regelmæssigt i løbet af de seneste 70 år, når nogen har fået mundkurv på.

- Vi udlever Orwells '1984'. Der er ikke længere ytringsfrihed i USA. Den døde med de store tech-virksomheder...Det er fuldstændig vanvittigt!, skrev præsidentens søn, Donald Trump Jr., på Twitter, kort efter hans far blev udelukket fra det sociale medie.

"Orwellske" tilstande i Kina

Henrik Moltke er DR's techkorrespondent og har arbejdet med blandt andet overvågning som stofområde i mere end 20 år.

Han har læst '1984' og er enig i, at bogen stadig er aktuel, fordi man kan stadig kan finde stater, hvor styreformen minder om det, George Orwell beskriver. Blandt andet i Xinjiang i Kina.

- Der er et helt folkeslag ved at blive omprogrammeret. Det virker faktisk meget "orwellsk", siger Henrik Moltke.

Men han mener, det er en fejl at bringe '1984' ind i en debat om, hvorvidt vi er på vej mod en form for kapitalistisk overvågningssamfund, hvor techgiganterne mod vores vilje bruger data til at styre os og vores forbrug.

- Jeg føler, at jeg har kontrol over de oplysninger, jeg deler, men jeg giver også kun de oplysninger, jeg har lyst til at dele. Jeg synes da også, det er irriterende, at jeg skal se en reklame for McDonalds, hver gang jeg går på YouTube, men Google har givet mig rigtig mange gode værktøjer, og jeg ser ikke techgiganterne som entydigt onde, siger Henrik Moltke.

- Folk vil gerne tro på, at vi bliver overvåget, og at vores data bliver misbrugt til at overtage verdensherredømmet, men det er altså lidt mere komplekst. Overvågningen i dag kan ikke sammenlignes en-til-en med det overvågningssamfund, Orwell beskriver i '1984', siger Henrik Moltke.

'Sølvpapirhattenes yndlingsroman'

Det er vigtigt at huske på den kontekst, '1984' blev skrevet i, pointerer Henrik Moltke.

Og dengang var det altså angsten for totalitær socialisme med Sovjetunionen som skrækeksempel på, hvad der kunne ske, der fyldte.

Techkorrespondenten understreger, at '1984' har bidraget med gode begreber som 'tankepoliti' og 'Big Brother', og at romanen er rigtig god at hive frem, når en minister for eksempel argumenterer for, at mere overvågning er lig med mere frihed, som justitsminister Nick Hækkerup gjorde i slutningen af 2019.

- Men det er nogle gange lidt for let at læne sig op ad '1984', for det er mere komplekst end som så. Vi har generelt et meget frit samfund i dag, hvor man heldigvis kan sige og gøre, hvad man vil, siger Henrik Moltke.

Han mener, at Orwells ikoniske klassiker ofte bliver misbrugt af konspirationsteoretikere.

- '1984' er blevet sølvpapirhattenes yndlingsroman, og det er ikke nødvendigvis særligt gavnligt. Nogle gange bliver det for nemt at tage fat i Orwells roman som et skrækscenarie over, hvor vi er ved at bevæge os hen, men romanen kan ikke bruges til at beskrive det hele, selv om mange godt kan lide at kalde det for "orwellsk", hver gang der bliver talt om overvågning.

- Og så bliver bogen brugt til at bekræfte vores mistro om alt muligt, som Orwell af gode grunde ikke kunne vide noget om, siger Henrik Moltke.

Og det kan somme tider være problematisk.

- Nu er der også nogle sølvpapirshat-typer, der kalder det "orwellsk", hver gang Mette Frederiksen indfører stramninger i forhold til corona, og der er en stor strømning imod vaccinerne. Mange af de typer ville formentlig også blive bekræftet i deres konspirationsteorier, hvis de læste '1984'.

George Orwell kort før sin død i 1950. Inden da nåede han at sætte et markant aftryk på litteraturhistorien med '1984' og 'Kammerat Napoleon'. (Foto: Everett Collection/Shutterstock)

Forbløffende brutal med udpenslede sexscener

Problematisk eller ej, så hersker der ingen tvivl om, at '1984' har sat sit spor i litteraturen, og der vil formentlig også blive refereret til bogen, når vi fremover skal diskutere kontrol og overvågning.

Og mon ikke flere chefredaktører kan finde på at flashe begrebet "orwellsk" på et tidspunkt.

Men hvad betyder det egentlig, Christian Jensen?

- For mig er det følelsen af, at 'Big Brother is watching you'. At du ikke kan tage et skridt, uden nogen sidder et andet sted og ser, at du tager det skridt. Du er fri i din fysisk, men bundet af, at dine handlinger overvåges. Og det er følelsen af, at magten lyver og konstruerer en sandhed, siger Politikens chefredaktør.

Han holder fast i, at '1984' stadig er højaktuel, for:

- Det handler stadig basalt set om det samme, som Orwell beskriver i '1984'. Den personlige frihed til at agere som borger. Det er den frihed, som Orwell skriver op imod. Hans dystopiske fortælling kan bruges som skræmmebillede på der, hvor vi aldrig må komme hen.

Det skræmmebillede har Rasmus Hastrup været med til at farvelægge igen. Med et håb om at nye læsere vil kaste sig over '1984'.

- Det er en bog, som fortjener mange læsere, og det er en fantastisk ære, hvis jeg kan hjælpe nye læsere til at få øjnene op for bogen.

Hvorfor skal man læse '1984'?

- Fordi det først og fremmest er en skidespændende roman. At den også er aktuel, er mere skræmmende end interessant, siger Rasmus Hastrup.

- Bogen er spændende, fængende og velskrevet, og der er nogle interessante tematikker og spændende personer med. Derudover er bogen forbløffende brutal, og den har nogle sexscener, som er meget udpenslet, og som var bemærkelsesværdige, da bogen blev udgivet.

Nyoversættelsen af '1984' blev udgivet den 7. januar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter