Forbrugerrådet: Amazon vil starte prisfest på bøger

Forbrugerrådet jubler over Amazons planer om at åbne i Danmark.

Hvis Amazon kommer til Danmark, er det særdeles godt nyt for de danske forbrugere, mener Forbrugerrådet. (© Colourbox)

Danskerne kan se frem til lavere priser på e-bøger og almindelige bøger, hvis Amazon åbner i Danmark. Det fortæller Martin Salamon, chefkonsulent i Forbrugerrådet.

- Ud fra et forbrugersynspunkt er det en rigtig god nyhed, at Amazon har taget sit første skridt mod det danske marked. Det vil skabe mere konkurrence, større tilgængelighed og lavere priser, siger han.

Den gigantiske netboghandel har ifølge dagbladet Politiken kontaktet en af landets største bogdistributører, NBC, som fungerer som bindeled mellem de store danske forlag og boghandlerne. Tiltaget ses som det første skridt i Amazons strategi om at gå ind og erobre nye markeder.

Samme skridt i Sverige

Allerede sidste efterår modtog to svenske bogdistributører en lignende henvendelse fra det amerikanske selskab.

Ifølge Martin Salamon er prisen på danske e-bøger alt for langsomt på vej ned fra en grotesk højde. Han henviser til, at e-bøgernes pris ikke står målt med de reelle omkostninger, som forlagene har for at producere og distribuere de elektroniske bøger i forhold til de fysiske. Men ud over lavere priser vil danskerne også få andre fordele, hvis Amazon åbner i Danmark.

Større tilgængelighed

- E-bogsmarkedet har udviklet sig voldsomt på grund af Amazon og selskabets e-bogslæser, Kindle. Det har gjort tilgængeligheden på bøger meget større, så forbrugeren kan købe en e-bog med det samme, uanset hvor de er. Det vil også presse de andre e-boghandlere til at udvikle deres tjeneste, siger han.

De danske forlag har længe fulgt Amazons skridt med spænding og frygt. Den danske bogbranche er nervøs for, at forlagene vil blive presset ned i pris, og dermed vil få færre penge at udgive nye bøger for. Boghandlerne frygter derimod, at Amazon vil sætte sig så tungt på markedet, at endnu flere boghandlere vil tvinges til at lukke. Forbrugerrådet frygter dog ikke umiddelbart, at det vil betyde færre udgivelser.

Lavere priser vil give flere køb

- Lavere priser får forbrugerne til at købe mere. Om forlagene så vil tjene flere penge på det, kommer an på den måde, de driver forretning på. Men man skal huske på, at de to største forlag i Danmark faktisk har præsenteret overskud i år, selv om de taler om krise.

I flere andre lande, hvor Amazon opererer i, er selskabet dog blevet beskyldt for at dominere markedet. Derfor vil Forbrugerrådet også holde øje med Amazons rolle på det danske marked, hvis det bliver aktuelt.

Martin Salamon har ikke noget bud på, hvor meget prisen på e-bøger og almindelige bøger kan falde med, hvis Amazon åbner.