Forfatter bag biografi: Derfor valgte Brøgger mig

Mange ville gerne skrive den snart 70-årige Suzanne Brøggers livshistorie. Men Brøgger valgte selv.

Krukke. Titlen på Louise Zeuthens biografi om Suzanne Brøgger spiller på den forestilling, mange har om forfatteren. (Foto: © Isak Hoffmeyer, Gyldendal)

Mediedarling, excentriker og foregangskvinde. Ud over den selvskrevne titel som forfatter, er Suzanne Brøgger kendt som så meget andet. De mange identiteter har Brøgger også selv været med til at skabe.

Hun besluttede sig simpelthen for at blive en offentlig figur og har selv sørget for at samle ind til et helt arkiv om sig selv, så hendes eftermæle blev sikret - blandt andet ved at få de breve tilbage, som hun skrev som ung.

En afhandling banede vejen

Alt det bliver fortalt i en ny biografi om mennesket og myten Brøgger. Forfatteren bag bogen med titlen 'Krukke' hedder Louise Zeuthen og er lektor ved Nordiske studier på Københavns Universitet.

Zeuthen havde ikke selv regnet med, at hun ville blive håndplukket af Suzanne Brøgger og få "nøglerne" til de 10-11 flyttekasser med breve og dagbøger - men hun var hurtig til at svare ja.

- Mange har spurgt, om de måtte få adgang til det her arkiv, som de godt vidste eksisterede. Min vej ind var, at jeg skrev en ph.d.-afhandling om blandt andre Suzanne Brøgger og den selviscenesættelseskultur, som vi alle sammen er en del af. Og derfor spurgte hun mig. Jeg havde ikke selv nået at tænke tanken, fortæller Louise Zeuthen.

Kun de første 40 år

Men er det problematisk, at portrætpersoner selv vælger, hvem der skal skrive om dem? Det spurgte værterne om i denne uges Skønlitteratur på P1.

- Der lå et problem, som vi allerede fra begyndelsen måtte forholde os til. Hvordan skulle rollefordelingen være imellem os, og hvilke aftaler og forventninger skulle der være? Jeg gjorde det klart - og det var Suzanne Brøgger fuldstændig med på - at hvis jeg skulle skrive bogen, skulle jeg have frie hænder. Vi skulle ikke tale om bogen undervejs, og hun skulle ikke læse med undervejs, slår Louise Zeuthen fast.

Suzanne Brøgger har ikke ændret i Louise Zeuthens materiale efterfølgende, men hun stillede fra begyndelsen det krav, at bogen kun skulle handle om de første 40 år af hendes liv.

- Det blev jeg overrasket over. For det brænder da på tungen at spørge om, hvordan hun først kan forkaste ægteskabet og sige, at man for Guds skyld aldrig skal få børn, og dernæst bosætte sig på landet med mand og barn. Hun har lige sat de her tanker i hovedet på alle danskere, og så smutter hun selv på landet for at hænge vasketøj op og bage boller, forklarer Louise Zeuthen.

Bløde mærkater op

Men Louise Zeuthen ærgrer sig ikke over, at hun kun skulle beskrive Brøggers første 40 år, og hun har ikke planer om et bind to:

- Jeg har opdaget, at der var rigtig mange gode grunde til, at den grænse blev sat. Hun grinede sin sædvanlige latter og sagde, 'Jamen, der er jo ikke sket en skid'. Så der er en vis logik i, at den dør bliver lukket der.

Titlen 'Krukke' henviser til den forestilling, danskerne har haft om Suzanne Brøggers person i medierne, fortæller Louise Zeuthen:

- Hele hendes forfatterskab er bygget op om at tage rollerne på sig og spille dem ud i den yderste konsekvens og aldrig forveksle dem med menneskers natur.

- Vi kan lige så godt få den forestilling, som mange har om hende, frem på forsiden - hendes diktion fra ældre tider, hendes make-up og turban. Alle de mærkater, vi sætter på hinanden, forsøger Suzanne Brøgger jo at bløde op og finde ud af, hvad der ligger bag.