Forfatter bag dommedagsroman: Vi troede planeten var død – nu betaler vi prisen

Sommeren 2018 har kastet menneskeheden ud i en ’forståelseskrise’, mener forfatter Theis Ørntoft.

Theis Ørntoft kalder sin debutroman 'Solar' sit 'bidrag til den kosmiske renæssance'.

Ekstreme varmegrader, tørke og skovbrande. Der hersker næppe nogen tvivl om, at sommeren 2018 har været en ekstraordinært hed omgang, og mange forskere peger på den globale opvarmning som årsagen til klimakrisen.

Derfor bør vi overveje at ændre vaner, flyve mindre og købe mere bæredygtigt, lyder nogle af rådene.

Men med adfærdsændringer følger uundgåeligt nye måder at tænke på, mener den 34-årige forfatter Theis Ørntoft:

- Der bliver talt meget om at ændre adfærd, men man ændrer aldrig adfærd uden at ændre forståelse og tolkning af, hvad virkeligheden og verden er - og det kommer vi til i de her år.

Han ser dette års ’gule sommer’, som han kalder den, som et godt eksempel på, at vi pludselig bliver tvunget til at se på planeten på en helt ny måde.

- Årstiderne er i færd med at mutere, og vi forstår pludselig ikke, hvad der er sommer og hvad der er efterår, hvad der er troperne og hvad der er Skandinavien. Dette giver os en forståelseskrise, for vi forstår ikke, hvordan verden opfører sig, siger Theis Ørntoft, som blandt andet er kendt for den ’klimakritiske’ digtsamling ’Digte 2014’.

Udover at være forfatter er Theis Ørntoft også musiker og sangskriver. Sammen med digterkollegaen Lars Skinnebach dannede han for nogle år siden bandet 'Klimakrisen'.

Vores dominans har gjort os afstumpede

Tidligere i år udgav han sin første roman, ’Solar’, som også tager fat på klimakrisen og forholdet mellem mennesket, naturen – og kosmos.

Romanen begynder som en fortælling om digteren Theis, der vandrer ad Hærvejen ned gennem Jylland, mens han gør sig tanker om det moderne livs meningsløshed.

Hjemvendt til et sommerhedt København begynder Theis at dyrke intensiv fitness og tage stoffer, mens hans liv langsomt går i opløsning, indtil han til sidst rejser til Portugal uden penge og planer. Herfra eskalerer alting i en eksplosiv, kosmisk rus.

På bagsideteksten af 'Solar' beskrives den som ’en desperat, dystopisk generationsroman’, og den er ifølge forfatteren selv – blandt meget andet – et forsøg på en ny måde at anskue planeten og de udfordringer, vi står over lige nu.

- Jeg er draget af den kraft og det fremtidsperspektiv, der ligger i genopdagelsen af planeten som et kosmisk, mystisk system. Vi har som art gennemlevet nogle århundreder, hvor vores dominans og kontrol over planeten er blevet så suveræn, at det har gjort os afstumpede, mener Theis Ørntoft.

Planeten svarer tilbage

Den afstumpethed han oplever hos os mennesker, er et resultat af en kapitalistisk tænkning og årelang udbytning af ressourcer, forklarer han:

- Hvis du tager noget fra naturen, så har det en pris. Men kapitalismen troede, at planeten var død materie og at den kunne udbytte den uden pris, uden konsekvens, skovene, oceanerne, jorden, dyrene, Gud var død og alt sammen var gratis.

- Men i vores tid, viser det sig så, at planeten ikke er død, den er tværtimod sensibel og forbundet og levende, og nu kommer prisen, for eksempel i form af det vi kalder klimakrisen, hvor planten svarer tilbage med et stort, uoverskueligt, monstrøst svar.

Klimakrisen er ifølge Theis Ørntoft ikke kun et svar – men også en trussel fra planeten til menneskeheden. Et ultimativt krav om adfærdsændring og en konkret måde at afkræve os respekt på, mener han.

- Og det er den respekt, klimakrisen er i gang med at genindføre i menneskets verden. Jeg er forfatter, og jeg forsøger så at skrive om denne forvirring. For at få den kortlagt. Kortlægningen af vejen videre er et kollektivt projekt. Og ’Solar’ er er mit bidrag til den kosmiske renæssance.

Hør Theis Ørntoft fortælle mere om sin debutroman ’Solar’ her:

Klimakrisen er ikke den øverste problematik

Hvis man læser ’Solar’ får man det indtryk, at den ’kosmiske renæssance’, som Theis Ørntoft taler om, handler om altings forbundethed. At mennesket ikke er adskilt fra naturen eller universet som sådan, men at vi er en del af det samme kredsløb, som på én gang strækker sig både langt tilbage og langt frem i tiden.

- Det er en gennemgående tanke og erfaring for mig, at jeg er forbundet til naturen og planeten. Det er en daglig erfaring at være gennemstrømmet af andre verdener, af andre menneskers tanker og følelser, af benzin-os, reklamesprog, politik og kærlighed, jeg ikke kan kontrollere, siger han.

For Theis Ørntoft er klimakrisen kun en blandt mange kriser, som menneskeheden står overfor lige nu, og tilsammen peger de på det samme problem: At vi ikke har formået at lytte til og forstå vores planet og det kredsløb, vi indgår i:

- Hvis der findes en løsning, hvis der findes en vej frem for mennesket, så går den igennem en ny og højere forståelse af, hvad det vil sige at befinde sig på en levende planet et sted i verdensrummet.

Uddrag fra 'Solar'

  • "Om aftenen gik jeg en lang tur på stranden. Jeg tænkte ikke rigtig på noget, forsøgte så vidt muligt at gøre det modsatte - at tømme tankerne for indhold, stille ind på havets brusen, en praksis jeg havde forfinet over de seneste uger; nogle gange forestillede jeg mig en radio som tunede ind på havet, jeg forsøgte at ramme frekvensen så præcist som muligt, indtil den pludseligt var der, klart og præcist, i ét med hjernebølgerne, et øjeblik var jeg lige på frekvensen, og jeg flød ud af mig selv og ind i brændingens evige støj, i et glimt var jeg denne brusende lyd og havde altid været det, jeg havde blot glemt det for en kort, menneskelig stund..."