Forfatter Dorthe Nors: Svært at rykke tilbage mod vest

Man skal være god til at skifte gear, hvis man vil flytte hjem til provinsen efter år i storbyen, siger forfatteren.

Dorthe Nors har selv oplevet, hvor svært det er at vende hjem vestpå efter mange år i Aarhus og København. (© Pressefoto / Kirsten Klein)

De unge, der bor i landområder og drømmer om uddannelse, karriere og kulturtilbud, er før eller siden nødt til at rykke mod byerne. Sådan har det været i årtier.

Men affolkningen af landområderne er taget til de senere år, og det gør det svært for dem, der efter en periode i København og Aarhus længes mod at komme tilbage til naturen i vest.

Hvis man har et dybt behov for at føle sig tæt på naturen, giver livet i byerne en følelse af klaustrofobi, rodløshed og splittelse mellem land og by.

Forfatter Dorthe Nors er fra Vestjylland og har selv foretaget rejsen mod øst for at få en uddannelse i Aarhus og senere dyrke karrieren som forfatter i København.

Men hvis man har et dybt behov for at føle sig tæt på naturen, giver livet i byerne en følelse af klaustrofobi, rodløshed og splittelse mellem land og by.

Kørekort er kortet til liv i provinsen

Det beskriver Dorthe Nors i sin kommende roman ’Spejl, skulder, blink’.

Her følger vi Sonja, en jysk single i København, der i en moden alder går i gang med at tage kørekort. I romanen følger vi hendes fortvivlende og morsomme kamp om at lære at skifte gear, men vi får også et indblik i de miljøer, hun har forladt og nu længes tilbage mod.

- Sonja er i gang med at foretage et livsvalg: Hvor vil du bo? Hun har en drøm om at forlade København. Derfor er hun nødt til at få det kørekort. Uden kørekortet, er du nødt til at bo i en storby med offentlig transport, forklarer Dorthe Nors i Kulturlørdag på P1.

Kulturlørdag

Hør hele indslaget om Dorthe Nors nye bog i Kulturlørdag her.

Dorthe Nors boede selv i København indtil for et par år siden. Da hun blev klar over, at hun ville rykke tilbage til Vestjylland, måtte hun i gang med at tage kørekort.

- Inspirationen til Sonjas problemer med gearskiftet er hentet hos mig selv. Et lille tip til andre: Man kan ikke skyde genvej diagonalt med gearet. Du er nødt til at følge konstruktionen, griner Dorthe Nors.

Kvindejob forsvinder på landet

I ’Spejl, Skulder, Blink’ har kampen med gearskiftet karakter af noget eksistentielt. For det kræver også en del træning at gå fra det ene gear i livet til det andet. Som at flytte fra byen til landet.

- Nogle mennesker har et basalt fysisk og psykisk behov for at være i natur. For at komme ud i stilheden, have naturoplevelser, gå i et med himmelen og mobilisere det sanseapparat, der kommer i spil i naturen. Sonja er en af dem, der ikke kan undvære det, og dermed føler sig klaustrofobisk i København, hvor al natur har pseudokarakter, siger Dorthe Nors.

I romanen handler Sonja på sin længsel efter barndommens natur og fællesskaberne i landbrugsmiljøet. Men det kan være svært at vende tilbage til et sted, som ikke længere findes, fordi det er blevet afviklet.

Der opstår hurtigt skyttegravskrige, hvor folk i byerne mener noget om dem på landet og omvendt. Det skaber et splittet land.

Dorthe Nors, Forfatter

- Vi afvikler landområder, centraliserer og flytter skoler og sygehuse væk fra landet. Så er der ikke mulighed for at bo der for alle. Det er især kvindejobbene, det går ud over. Det tvinger kvinderne til at rykke ind til byerne, lyder det fra forfatteren.

- Dermed har vi skabt et samfund, hvor folk ikke kan vælge frit, hvor de vil bo. Man tvinges til at blive spærret inde i samfundsstrukturer, hvor folk ikke trives og kan leve optimalt.

Vi er identitetsforvirrede

For Dorthe Nors er det største problem ved forandringerne, at afviklingen af landkulturen er gået så vanvittigt hurtigt. Hun mener, at vi har tabt os selv undervejs.

- Når jeg kigger på debatten, virker vi identitetsforvirrede, værdiforvirrede og rimeligt rundt på gulvet. Og der opstår hurtigt skyttegravskrige, hvor folk i byerne mener noget om dem på landet og omvendt. Det skaber et splittet land på trods af at vi ligner hinanden alle sammen. De geografiske fordomme har i den grad fat i danskerne, vurderer Dorthe Nors.

Dorthe Nors oplevede selv en social opstigning i at flytte mod øst. Og mange blev overraskede, da hun for et par år siden vandrede vestpå igen:

- Hvis jeg ville have mit eget hus og selv være bag rattet i eget liv, så var jeg nødt til at flytte til Vestjylland. Jeg fandt et Jylland under forandring, men stadig et meget, meget smukt Jylland.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve