Forfatter Ida Jessen: Vores provinspolitik er skandaløs

I stedet for at tale om, hvilket samfund, vi gerne vil have, lader vi udviklingen bestemme, siger bogaktuel Ida Jessen.

Ida Jessen sender sin første historiske roman på gaden, hvor hun vender tilbage til provinsbyen Thyregod, som den tog sig ud i sine velmagtsdage. (Foto: www.miklosszabo.com © Gyldendal)

Når den ene by efter den anden i

provinsen
lukker skoler, postkontorer og butikker, så skyldes det, at man har ladet det, der med et pænt ord kaldes udviklingen, køre sit eget løb. Og det er en skandale.

Sådan siger forfatter Ida Jessen, der i sin nye roman ”En ny tid” rejser tilbage til barndomsbyen Thyregod, som den så ud i begyndelsen af det forrige århundrede.

- Der er meget fokus på de sorte sider i

provinsen
. Måske er det også derfor, at udviklingen har fået lov til at tordne hen over det hele og så bare lukke det hele, hvilket jeg synes er skandaløst, siger hun i Skønlitteratur på P1.

At gå rundt med en afdød by indeni

Dermed slutter Ida Jessen sig til en anden provinsforfatter som Erling Jepsen, der også langer ud efter den politik, der er blevet ført, fordi de begge mener, den udelukkende har tilgodeset hovedstaden og de store byer, mens den har ladet

provinsen
sejle sin egen sø. Som Ida Jessen siger:

– Vi er mange danskere, der går rundt med en afdød by inden i. Som en lille død blindtarm.

Da Ida Jessen var helt lille, var stationsbyen Thyregod nordvest for Vejle en by, der stadig var i sine velmagtsdage. To slagtere, guldsmed, fire tøjforretninger og urmager.

Udvikling betyder afvikling

Men op gennem halvfjerdserne tog det af, og nu kalder hun det en afdød by.

Skylden skyder vi på udviklingen, ordet som i virkeligheden er en pænere omskrivning af ordet afvikling.

- Vi må bare følge med udviklingen. Skolerne må lukke, postkontorerne må lukke, sygehusene må lukke. Udvikling er noget, vi bare må bøje os for. Det er ikke rart.

Første historiske roman

Ida Jessen er kendt for sine samtidsromaner fra den fiktive provinsby Vium i Jylland.

”En ny tid” er hendes første historiske roman og samtidig en roman, der diskuterer, hvad et samfund egentlig er og hvad det er, der binder os sammen.

- Jeg har haft lyst til at gå tilbage til en tid, hvor man spurgte sig selv ”Hvad er det for et samfund, vi gerne vil have?”, siger Ida Jessen og tilføjer, at det har været sjovt at

færdes
barndomsbyen på et tidspunkt, hvor man bare gjorde det, som skulle gøres.

Vi glemmer det, der binder os sammen

For det med at se på, hvad der binder os sammen, er noget, man helt glemmer at gøre i dag, hvor der kun er fokus på, hvad det er, der kan betale sig.

- Jeg tror, at man har truffet nogle valg. Man kan bare tænke på kommunalreformen. Vi har faktisk haft en lang række institutioner, som har været velfungerende og som folk bliver

hjemløse
af, når de ikke findes længere. Vi har set meget på, hvad der kan betale sig, og meget lidt på det, der binder os sammen.

Den uopdyrkelige hede

”En ny tid” foregår i Thyregod i begyndelsen af det forrige århundrede, dengang Thyregod var en by i fremdrift, men den laver også en afstikker endnu længere tilbage i tiden, til dengang udviklingen i positiv forstand kom til byen.

For for bare et par århundreder siden var Thyregod lovløst land midt på den uopdyrkelige hede, og det lå ikke i kortene, at den en dag ville blive en driftig stationsby, fortæller Ida Jessen.

- I dag siger vi ”Vi må bøje os for udviklingen”. Dengang sagde de ”Vi kan intet stille op mod heden”. Men man kan altid stille noget op, siger hun.

”En ny tid” udkommer hos Gyldendal den 21. september.