Forfatter kæmpede for at vinde Bendtners tillid: Nu bliver bog om fodboldstjernen revet ned fra hylderne

- Den sælger fantastisk, lyder det fra en af landets største boghandlerkæder.

Nicklas Bendtner har grund til at smile. Biografien 'Nicklas Bendtner – begge sider', der netop er udkommet, er allerede en stor succes. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Der er sportsfolk, der mener, at det er professionelt selvmål.

Og så er der anmeldere, der roser ham og kalder bogen 'underholdende og ærlig'.

Én ting er sikkert: Biografien om den 31-årige angriber og måske vor tids mest berømte og berygtede danske fodboldspiller - 'Nicklas Bendtner – begge sider' - har fået overvældende megen opmærksomhed.

Tredje oplag af bogen er allerede bestilt, oplyser Politikens Forlag. Og dagen efter udgivelsen lå bogen allerede på førstepladsen på Saxo.com's bestsellerliste, ligesom den har fået 5-stjernede anmeldelser i både Politiken og Berlingske.

Hos boghandlerkæden Arnold Buscks butikker bliver der også langet mange Bendtner-bøger over disken i disse dage.

- Den sælger fantastisk – og det gælder alle vores butikker i hele landet. Lige fra de første omtaler var der stor interesse for bogen, fortæller Susann Krebs, communications and business development manager hos Arnold Busck.

For den garvede portrætjournalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen, der har skrevet bogen på baggrund af interview med den skandaleombruste stjerne, har det også været en særlig opgave.

- Det har været meget intenst og kan slet ikke sammenlignes med de andre bøger, jeg har skrevet, fortæller han.

- Det svære var at vinde hans tillid og få ham til at tro på, at jeg ville behandle hans historie med respekt, fortæller forfatteren bag 'Nicklas Bendtner – begge sider'. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han håber, at bogen kan være med til at give et mere helstøbt billede af Nicklas Bendtner og føje væsentlige detaljer til de allerede mediekendte historier. Nicklas Bendtners ærlighed stillede dog også visse krav til Skyum-Nielsens ansvar som forfatter.

- Én ting er, hvordan noget er tænkt og fortalt – og så hvordan det ser ud på skrift. Vi har taget nogle ting fra undervejs, men det har været ekstremt vigtigt, at bogen ikke lignede et glansbillede. Det er ikke et rosenrødt portrætprojekt, vi er ude i. For det ville folk ikke tro på.

Bog skrevet, mens hans afsonede voldsdom

I januar og februar mødtes Rune Skyum-Nielsen og Nicklas Bendtner cirka hver anden dag, mens Bendtner afsonede en voldsdom og derfor gik hjemme med fodlænke på.

Bendtner var 'usædvanligt ærlig', fortæller Rune Skyum-Nielsen, der i sine tolv år som portrætjournalist ikke havde oplevet samme åbenhed fra en kilde:

- Det var ikke svært at trække noget ud af Nicklas. Det svære var at vinde hans tillid og få ham til at tro på, at jeg ville behandle hans historie med respekt. Det har vi brugt lang tid på.

De to mødes første gang i 2012 i forbindelse med et interview. Og Skyum-Nielsen går derfra med et indtryk af en ufokuseret og udisciplineret fodboldspiller. Da de i 2016 tilfældigt løber ind i hinanden, er det en helt anden mand, han møder.

- Han er nede i et hul, og jeg kan mærke, at han er forandret. Vi falder i snak, og han spørger mig til råds i forhold til at håndtere pressen, som skriver den ene historie efter den anden om ham.

Han råder Nicklas Bendtner til at holde lav profil og lade være med at udtale sig til pressen. Henover de næste måneder holder de kontakten og skriver frem og tilbage om, hvordan den berømte fodboldspiller skal håndtere pressen og agere på sociale medier ovenpå en lang professionel og personlig nedtur.

Ville ikke tale med den 'hovne' Bendtner

I 2017 får Nicklas Bendtner kontrakt med den norske fodboldklub Rosenborg og begynder at få mere styr på sit liv, fortæller forfatteren.

Medierne flokkes om ham og alle er interesserede i 'det store interview' med comeback-stjernen. Men han vil kun give interview til Rune Skyum-Nielsen, som han efterhånden har fået opbygget et forhold til.

Det bliver til et stort interview i magasinet Euroman samme år.

- Jeg har den betingelse, at han skal være den samme, som jeg møder privat. Og ikke den hovne, ligeglade type, jeg tidligere havde mødt – og som pressen kendte.

Det indvilliger Nicklas Bendtner i, og herefter kommer et bogprojekt på tale. Selvom han gennem sin 15 år lange fodboldkarriere ikke altid har båret sig specielt heldigt an, hverken på og udenfor banen, så kan Rune Skyum-Nielsen godt forstå den skepsis, som også præger Nicklas Bendtners forhold til pressen.

Nicklas Bendtner møder fans efter en træning med F.C. København, september 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Det er blandt andet en af årsagerne til, at han ikke selv stiller op til interviews i forbindelse med bogudgivelsen.

- Han er brændt i forhold til mange medie- og menneskerelationer. Gennem sit liv er han ikke altid blevet rådgivet lige klogeligt. Mange omkring ham har haft deres egen agenda. Og derfor tager det tid at vinde hans tillid, siger Rune Skyum-Nielsen, som mener, at de seneste dages dækning af bogen er et godt eksempel på mediernes skandalefokus.

En fuldstændigt absurd verden

De fleste både danske og udenlandske medier – inklusive DR – har oplistet de vildeste skandaler fra 'Lord Bendtners' farverige liv med druk, damer og kollegiale kontroverser.

- Nogle gange er han jo blevet behandlet rimeligt. Og han løber heller ikke fra sit eget ansvar, som man også kan læse i bogen. Men jeg har da fundet mange eksempler på fejlresearchede artikler og artikler, der ikke er forholdt ham eller hans kreds, forklarer Rune Skyum-Nielsen.

Nicklas Bendtner som de fleste nok kender ham: På banen under en kamp mellem Hillerød Fodbold - F.C. København i september. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Udover de skandalefokuserede historier, så har 'Nicklas Bendtner – begge sider' også høstet et par flotte anmeldelser. I Berlingske roser Birgitte Borup bogen for at være både 'læseværdig' og et 'et til tider lærerigt epos', skrevet i sprog 'der er lige så stramt som trussen på de strippere, Bendtner ofte frekventerer.'.

I Politiken roser anmelder Erik Jensen blandt andet Nicklas Bendtner for sin ærlighed. Selvom han overordnet efterlyser 'en refleksion over de spildte muligheder og det bortsløsede talent', som Nicklas Bendtner selv vedkender sig i bogen, så er han glad for det indblik i den professionelle fodboldverden, som bogen giver.

- Den er interessant for alle fodboldfans, fordi den giver et ufrivilligt et indblik i, hvor absurd og vanvittig denne her verden er, udtaler Erik Jensen til P1 Morgen.

Og det er faktisk ikke tilfældigt, at bogen ikke kun er et portræt af en ung mand, der gennem hele sin karriere har kæmpet med voldsomme indre dæmoner og en ekstraordinær 'adrenalinhungren', fortæller Rune Skyum-Nielsen:

- Bogen handler i høj grad også om en pengefikseret fodboldskultur, som smider unge mænd ud i nogle vilde valg og situationer, hvor de bliver brugt som handelsvarer. Hvordan man håndterer det, afhænger i høj grad af, hvad man har med hjemmefra og fra skolebænken.

- Jeg synes personligt, det er utrolig modigt af Nicklas at tage et opgør med et system, som ikke har taget vare på en dreng alene i verden. Det kræver store nosser.