Forfatter: New York er en by for outsidere

Med romanen Byen brænder skriver Garth Risk Hallberg sig ind i rækken af forfattere, som skriver om New York. Men hvad er den store tiltrækningskraft ved byen, som aldrig sover?

Selvom han er vokset op i North Carolina har Garth Risk Hallberg altid følt sig draget af New York. (© Lindhardt og Ringhof)

Frank Sinatra besang den på uforglemmelig vis, Woody Allen lod publikum forelske sig i sort-hvid-billederne af dens gader i filmen Manhattan, og Paul Auster dedikerede den en romantrilogi.

Byen New York har en nærmest magisk tiltrækningskraft på kulturskabere.

Dette gælder ikke mindre for den debuterende amerikanske forfatter Garth Risk Hallberg, hvis monumentale New York-roman 'Byen brænder' netop er udkommet på dansk.

Garth Risk Hallberg

Født 1978 i Louisiana, vokset op i North Carolina, bor i dag i New York.
Byen brænder udkom i USA i 2015 på forlaget Knopf med originaltitlen 'City on fire'.
Den var en af 2015’s mest hypede bogudgivelser i USA, bl.a. fordi Hallberg fik et forskud på 2 millioner dollars.

Hvad er det ved ”The Big Apple”, der i så høj grad fascinerer forfattere som Garth Risk Hallberg, og hvorfor har byen så særlig en plads i litteraturen?

En by for outsiders

Ifølge Garth Risk Hallberg beror en del af New Yorks magi på, at det er en by for ”outsiders", der ikke passer ind andre steder:

- Det har altid virket på mig som et sted, hvor folk, der ikke følte sig hjemme andre steder, kunne finde sig til rette. Hvor folk, som ikke naturligt indgik i et fællesskab, kunne finde fællesskaber, fortæller han til Skønlitteratur på P1.

Og da Hallberg selv følte sig som en outsider i den provins i North Carolina, hvor han voksede op, virkede New York dragende på ham.

- Selv fra en tidlig alder virkede New York, som mange fantastiske amerikanske børnebøger foregår i, som et slags glitrende sted. Nærmest som en legemliggjort roman, fortæller han.

Voksede ud af 70’erne

Som ung begyndte han selv at tage til byen, og da var det ikke mindst punkmusikken fra 1970’erne, der trak.

Denne tidsperiode, hvor New York var præget af kriminalitet og fattigdom, satte dybe spor i Hallbergs forestilling om byen, selvom han var for ung til selv at have oplevet den.

- Da jeg først begyndte at besøge byen som 17-årig, kunne man stadig se spor af den periode på visse bygninger. Som om byen voksede ud af denne periode, fortæller han.

Dengang New York var farlig

Ifølge Hallberg stammer den kreative energi, der er så dragende ved New York, netop fra denne krisetid, hvor New York så at sige ramte et nulpunkt:

Det var meget farligt at gå udenfor på gaderne. Folk blev overfaldet og bestjålet til højre og venstre, og folk forlod byen i stor stil.

Garth Risk Hallberg

- Byen gik konkurs i 1975, og som vi kan se igen nu, skabte knaphedsøkonomien et miljø, hvor alt var sat på spidsen. Det var meget farligt at gå udenfor på gaderne. Folk blev overfaldet og bestjålet til højre og venstre, og folk forlod byen i stor stil, forklarer han og tilføjer:

- På samme tid fungerede den som ekstremt frugtbar jord for kreativitet og skabelsen af nye ting. Som om alt det gamle blev ryddet bort, og en masse mulige fremtider for byen hang i luften.

Sammenlignet med de store værker

Byen brænders 1048 sider udspiller sig i 1970’ernes New York og kulminerer under strømsvigtet i 1977, hvor hele byen blev mørklagt og en række gadeoptøjer fulgte.

I romanen følger vi en broget skare af karakterer fra forskellige sociale lag, der kommer i berøring med hinanden.

Hør interview

Hør hele interviewet med Garth Risk Hallberg i Skønlitteratur på P1 her.

Romanen er blevet sammenlignet med andre store romaner, der finder sted i New York. Eksempelvis Don DeLillos roman Underverden fra 1997 og Tom Wolfes Forfængelighedens bål fra 1987.

New York som løfte for hele USA

Ifølge Thomas Ærvold Bjerre, der er lektor ved Syddansk Universitet, indskriver romanen sig i en tradition for at skildre New Yorks kompleksitet ved at vise byen fra en række karakterers synsvinkel.

- På mange måder er det et typisk eksempel på en New York-roman. Altså en, der prøver at favne hele den her kaotiske by, fortæller han til Skønlitteratur på P1 og uddyber:

- Den vil virkelig meget, og på den måde matcher den det symbol, som New York er for mange mennesker – ikke kun amerikanere. Byen står som et løfte om, hvad USA egentlig kan.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve