Forfatter Pia Juul er død: 'Der var ingen som hende i dansk litteratur'

Den danske forfatter Pia Juul blev 58 år.

Forfatteren Pia Juul i 2005. Den 58-årige forfatter Pia Juul døde onsdag efter kort tids sygdom. Det oplyser Asger Schnacks Forlag i en pressemeddelelse, onsdag den 1. oktober 2020. (Foto: © Klaus Holsting, Scanpix)

Forfatteren Pia Juul er død efter kort tids sygdom, oplyser Asger Schnacks forlag i en pressemeddelelse.

- Det er et smerteligt tab for familie og venner, og det er et stort tab for dansk litteratur, som hermed har mistet en af sine mest betydningsfulde forfattere, lyder det i pressemeddelelsen.

Pia Juul er især kendt for at skrive digte og noveller. I 1985 debuterede hun med digtsamlingen 'levende og lukket', og sidenhen er der kommet otte til. Derudover har hun skrevet tre novellesamlinger, senest 'Af sted, til stede' 2013 og tre romaner.

- Ualmindelig betydningsfuld for dansk litteratur

I september udkom hendes første syv digtsamlinger på Asger Schnacks forlag. Forlæggeren Asger Schnack har kendt og fulgt Pia Juul, siden hun debuterede og været begejstret fra starten af.

- Hun er ualmindelig betydningsfuld for dansk litteratur, siger Asger Schnack.

- Det, der kendetegner hende er, at hun er utrolig raffineret, sprogbevidst, og, vil jeg næsten sige, ubønhørlig i sin poesi. Hendes poesi ligner ikke noget andet dansk poesi før hende - men efter hende er der en del toner i de yngre generationer, der tager form efter hende. Hun er desuden kendetegnet ved stor og mangfoldig produktion inden for næsten alle genrer, dramatik, noveller, digte. I sine digtsamlinger genopfinder hun det poetiske udtryk hver gang.

Pia Juuls skrivestil er blevet beskrevet som minimalistisk og selvironiserende. Selv har hun beskrevet sin litteratur som “Genvordigheder nedskrevet med let hånd, ifølge forfatterweb.dk.

Asger Schnack fremhæver digtsamlingen 'Forbi' fra 2018 til at forstå hendes udtryk:

- Hendes seneste digtsamling 'Forbi', som skæbnen ville, at den skulle blive hendes sidste, indeholder en dobbelt dimension. Både at man kan gå forbi nogen, men også at noget kan være forbi, det er en måde at anskue livet gennem et enkelt ord.

- Det er typisk hende, at hun er så præcis. Hun behøver ikke mange ord for at sige meget.

- Jeg er ulykkelig over, at hun ikke kommer til at skrive det

Siden 2005 har Pia Juul siddet i Det Danske Akademi sammen med blandt andre forfatterkollega Ida Jessen, som udtaler sig om Juul:

- Hun var en rigtig god kollega, en rigtig god bekendt, og jeg holder meget af hende og hendes bøger, og jeg er ulykkelig over, at det her er sket, siger hun og fortsætter:

- Det er en kæmpe tragedie, og jeg kan ikke sige ret meget. Sidst vi var sammen, fortalte hun, hvad hun havde tænkt sig at skrive, og jeg er ulykkelig over, at hun ikke kommer til at skrive det.

- Det er en kæmpe tragedie, lyder det fra den danske forfatter Ida Jessen. (Foto: © Claus bech, Scanpix/Claus Bech)

Også Jessen understreger Juuls betydning for dansk litteratur:

- Der var ingen som Pia i dansk litteratur. Hun var en af sin tids skarpeste stemmer, og hun havde mange tider i sig. Hun var en meget velbevandret læser, i alt lige fra salmedigtning til børnebøger fra 1920’erne. Hun havde både styr på fortiden og sin samtid.

Pia Juul har modtaget talrige priser for sit forfatterskab, blandt andet Danske Banks Litteraturpris 2009, Montanas Litteraturpris 2010 og Kritikerprisen 2012, og i 2015 var hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.