Forfatter udgav sig for at være flygtning: Jeg mistede kontrollen over min egen identitet

Kristian Husted fik flygtningekrisen helt tæt på, da han rejste gennem Europa som iransk flygtning.

Forfatter og dramatiker Kristian Husted (f. 1976) rejste under navnet Vahid Evazi gennem Europa i 2015. (Foto: Mikkel Bache © Lindhardt & Ringhof)

Med falske papirer rejste den danske dramatiker og forfatter Kristian Husted i efteråret 2015 hele vejen gennem Europa sammen med flygtningestrømmen, som dengang var på sit højeste.

Fra Moria-lejren på den græske ø Lesbos rejste han hele vejen til Danmark som iraneren Vahid Evazi. Han var egentlig på vej mod Grækenland, for at researche til et teaterstykke, da han besluttede sig for at rejse undercover som flygtning.

- Pludselig stod jeg i en strøm af mennesker, som rejste i den modsatte retning. Og det endte med, at jeg besluttede mig for at beskrive det indefra.

Rejsen blev til bogen ’Vahid’, som udkom i januar.

- Indtil jeg tog turen, var flygtninge en grå masse, jeg så i fjernsynet. Da jeg så rejste gennem Balkan og mødte mennesker, der lignede mig, blev det virkeligt. Og efter at have mødt rigtig mange, som sagde ’Hvis du vil forstå det her, så skal du tage turen selv: Tag til Tyrkiet, gem dit pas og køb en billet til en smuglerbåd’, fortæller Kristian Husted.

Fik taget fingeraftryk i Serbien

Undervejs på rejsen blev Kristian Husted tvunget til at afgive fingeraftryk i Serbien. De fleste flygtningen frygter at få taget fingeraftryk, fordi det er lig med registrering. Ifølge Dublin-forordningen, som er en af de fælles europæiske regler om asylansøgere, så skal flygtninge søge om asyl i det EU-land, hvor de bliver registreret.

- Det var meget ubehageligt, da jeg fik taget mit fingeraftryk undervejs. Som dansk statsborger har jeg aldrig oplevet følelsen af, at en fremmed myndighed har kontrol over min krop.

Hvis for eksempel dansk politi kan dokumentere, at en flygtning tidligere har været i et andet EU-land, så kan Danmark anmode det pågældende land om at tage imod de flygtninge og tvinge dem til at søge asyl dér.

  • 'Vahid' er illustreret med fotos, som Kristian Husted selv har taget. (Foto: Kristian Husted)
  • 'Vahid' er illustreret med fotos, som Kristian Husted selv har taget. (Foto: Kristian Husted)
1 / 2

- Jeg har indset, hvor privilegeret jeg er, fordi jeg er dansk statsborger og har dansk pas. På en eller anden måde mistede jeg kontrollen over mit liv og min egen identitet. På turen åbnede jeg en sprække til et rum, hvor man kan miste kontrollen over sit eget liv, siger Kristian Husted.

Syriske flygtninge havde fast-tracking i køerne

Da Kristian Husted besluttede sig for at rejse ad den såkaldte Balkanrute gennem Europa, var hans oprindelige plan at udgive sig for at være syrisk flygtning.

- Men der var mange, som var begyndt at udgive sig for at være syrere, fordi syrerne havde fast-tracking – altså kom hurtigere gennem køerne. Og der var flygtninge fra andre lande, som troede, at hvis de kunne komme ind i syrerlejren, så ville de komme hurtigere frem.

Kristian Husted opgave derfor sin oprindelig plan for at undgå at skille sig for meget ud.

- Min plan B var at spille iraner. Jeg har en ven, der er iraner, så jeg følte på en måde, han var med mig. Det har man brug for, når man træder ind i det rum, som de her mennesker befinder sig i. Det er en retsløs tilstand, hvor man ikke har nogen rettigheder. Jeg tænkte, at hvis jeg var noget, min ven også er, så ville det beskytte mig, siger Kristian Husted.

På Balkanruten rejste han sammen med mange andre flygtninge, som han indviede i sin rigtige identitet som dansker. Over for myndighederne holdt han til gengæld så lav profil som muligt, blandt andet fordi han ikke kunne tale farsi.

- Jeg har ikke oplevet, hvordan det er at være flygtning. De mennesker, jeg har mødt, er flygtninge. Men dét jeg har oplevet er at være i den retsløshed, som de også befinder sig i. Når man ligger sit liv i hænderne på folk, man ikke ved hvem er. Forskellen er selvfølgelig, at jeg altid kunne tage mit danske pas frem.

Kristian Husted kan opleves i aften i ’Vild med bøger’ på DR K klokken 21.30. Journalist og forfatter Thomas Ubbesen er også med som gæst, og Flemming Møldrup er vært på programmet.

Facebook
Twitter