Forfattere: Biblioteker satser for meget på krimier

Bibliotekerne er ved at fralægge sig ansvaret for at tilbyde et bredt udsnit af litteratur til lånerne og fokuserer for meget på bestsellere og krimier, mener Dansk Forfatterforening.

Bibliotekerne ligner i alt for høj grad boghandlerne, fordi de fokuserer for meget på bestsellerne, mener Dansk Forfatterforening. (Foto: Jan Sluimer © Colourbox)

Bibliotekernes er i færd med at fralægge sig sin rolle i at udvælge materiale for sine lånere.I stedet ligner landets biblioteker i stigende grad boghandlere og supermarkeder, hvor de mest populære bøger kommer forrest på hylderne, mens mere snævre bøger får mindre plads.Det mener Dansk Forfatterforenings formand, Jo Hermann, og Lise Vandborg, chefredaktør på Litteratursiden.dk, som sammen har skrevet en kronik i dagens udgave af Berlingske.Jo Hermann fortæller til DR Kultur, at bibliotekerne bør blive bedre til at hjælpe lånerne på vej til andre bøger end krimier og bestsellerne for at sikre et mere varieret udbud.Vil have flere bibliotekarer til at udvælge- Og hvis lånerne skal have hjælp til at finde rundt i alle titler, så er der brug for flere biblioteksøjne. Det handler om bibliotekernes identitet, hvor bibliotekarerne rent faktisk udvælger det, der er på bibliotekerne, siger Jo Hermann til DR Kultur.

Hun mener, at bibliotekerne på grund af digitalisering og besparelser fokuserer for meget på bestsellerne, som i forvejen fylder meget hos boghandlerne og supermarkederne. Det har ifølge hende blandt andet betydet, at 18 ud af 20 af de mest udlånte titler fra 2009 til 2013 var krimier.Det stærkt stigende udlån af e-bøger presser også til udviklingen.Ebib.dk er overladt til lånernePå udlånsplatformen Ebib.dk har lånerne i de fleste kommuner adgang til et bredt udvalg af bøger, som oftest ikke er blevet kvalitetsvurderet af bibliotekarer, og hvor man direkte har adgang til de mest lånte titler.Derfor er valget i høj grad overladt til lånerne, siger Jo Hermann.

- Det handler om også at stille andre titler til rådighed. Der er begrænsede budgetter for bibliotekerne, så der er andre titler, som ikke bliver indkøbt. Vi har set, at de frie bogpriser har ført til større fokus på bestsellerne. Diskussionen er, om det også skal afspejle sig på bibliotekerne, eller om der også skal være noget andet end krimier, siger Jo Hermann.Biblioteker: Vi skal være et spejl af samfundetVagn Ytte Larsen, der er formand for Danmarks Biblioteksforening, afviser krikken. Han erkender, at der er færre til at udvælge bøgerne i dag, men han er ikke enig i, at det har betydet en forringelse af bibliotekernes kvalitet.- Folkebiblioteker skal være et spejl af samfundet. Bøgerne skal ikke bare stå på hylderne. De skal sættes i spil, siger Vagn Ytte Larsen.Han mener, at det populære er med til at få flere til at besøge bibliotekerne, og at lånerne generelt derfor får adgang til det mere smalle litteratur.

Han er dog enig i, at udvalget på Ebib.dk ikke bliver prioriteret af bibliotekarer. Det skyldes, at det er forlagene Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, som står bag Ebib.dk, og at det derfor ikke ligger på bibliotekernes bord.Derimod fortæller han, at der sker en prioritering af titlerne i Ereolen.dk, som er bibliotekernes e-bogsplatform.

Facebook
Twitter