Forfattere føler sig snydt af Disney - og får støtte af fans: 'Det er uhyrligt og uretfærdigt'

Disney har ikke betalt forfattere bag blandt andet 'Star Wars'- og 'Indiana Jones'-bøger, lyder anklagen.

Forfatteren bag bogudgaven af 'Star Wars Episode IV: A New Hope' har kæmpet med at få udbetalt royalties fra Disney, siger han. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)

"Vi vil have vores penge."

Det er budskabet fra sammenslutningen af en række forfattere og foreninger, der varetager forfatternes interesser, som er gået sammen i et fælles opråb mod Disney.

Under hashtagget DisneyMustPay (Disney skal betale) forsøger de at gøre opmærksom på den uretfærdige behandling, de mener, milliardselskabet udsætter dem for.

Det skriver The Guardian.

Ifølge forfatterne nægter Disney nemlig at udbetale de honorarer – royalties – som de har til gode.

Foreningen blev startet, efter science fiction-forfatteren Alan Dean Foster sidste år offentliggjorde sin historie.

Foster har skrevet adskillige romaner med relation til en række populære film-franchises, heriblandt 'Star Wars', 'Star Trek', 'Transformers' og 'Alien'.

Både i 2012, hvor Disney opkøbte selskabet bag 'Star Wars', Lucasfilm, og i 2019, hvor filmselskabet 20th Century Fox, der står bag 'Alien'-filmene, kom under Disney-koncernen, har Foster nemlig oplevet, at Disney er holdt op med at udbetale ham penge for de bøger, han har skrevet i de to filmuniverser.

På trods af, at bøgerne stadig er i handlen.

Selvom Alan Dean Foster har skrevet den første bog om Master Yoda og kompagni, er Star Wars-universet ikke hans påfund. Bogen var nemlig baseret på filmmanuskriptet af 'Star Wars'-skaberen George Lucas. (Foto: Dylan Martinez © RITZAU/SCANPIX)

Ifølge forfatteren selv kæmpede han længe for at få Disney til at udbetale de penge, han havde til gode, men hans henvendelser blev ignoreret, har han tidligere fortalt til The Guardian.

I forløbet er han blevet bakket op af den amerikanske sammenslutning af science fiction- og fantasy-forfattere, SFWA. De oplyser, at de også har haft henvendt sig til Disney, som dog, ifølge SFWA, ikke mente, man var forpligtet til at betale.

Godt nok har Disney købt rettighederne, men ikke forpligtelserne i kontrakterne, skulle Disneys argument have lydt.

Efter en længere kamp er Foster nu nået frem til et forlig med underholdningskonglomeratet. Men det lader til, at Fosters historie langt fra er enestående.

Toppen af isbjerget

I kølvandet på Foster-sagen har "omkring et dusin" forfattere nemlig henvendt sig med lignende historier, oplyser DisneyMustPay-organisationen.

Der er tale om manglende royalty-udbetalinger for bøger fra Disney-ejede universer som 'Indiana Jones', 'Spider-Man' og 'Buffy the Vampire Slayer'.

I 2013 købte Disney rettighederne til at producere fremtidige 'Indiana Jones'-film. Den femte film i rækken - stadig med Harrison Ford i hovedrollen - lander i biograferne næste år. Her har også Mads Mikkelsen landet en større rolle. (Foto: ho © RITZAU/SCANPIX)

Ifølge organisationen har disse forfattere ikke fået deres penge i årevis.

Og der kan være mange flere sager af samme skuffe, mener organisationen. For ifølge dem selv nægter Disney at samarbejde om at få styr på antallet af berørte forfattere, og derfor kan der være et mørketal.

- Vi ønsker at skabe et samarbejde med Disney om det her, men firmaet nægter fuldstændig at arbejde med os, siger forfatter og formand i SFWA, Mary Robinette Kowal.

- De siger, at de er forpligtet til at betale forfatterne, men deres handlinger gør det klart, at Disney pålægger forfatterne selv ansvaret for at få udbetalt pengene, samtidig med de forsøger at isolere dem i at modtage rådgivning fra deres fagforeninger, siger Kowal.

Vækker forargelse

Sagen vækker harme på internettet, hvor forløbet bliver heftigt debatteret.

Twitter skriver forfatteren Neil Gaiman, der er med i DisneyMustPay-organisationen, eksempelvis:

- Når du køber rettighederne til at udgive noget, har du også en forpligtelse til at betale forfatterne.

Også på Reddit er sagen et varmt emne, og her er folkestemningen klar: Det er ikke i orden, Disney.

- De ved, at det er forkert. De ved, at det er ulovligt. Men held og lykke med at slå dem i retten, skriver én.

- Det er uhyrligt og uretfærdigt, skriver en anden.

Men måske er der fred og forsoning undervejs. En talsperson for Disney udtaler i hvert fald til The Guardian, at firmaet samarbejder med forfattere og agenter om at løse de sager, der er blevet rejst.

- Vi er i gang med grundigt at undersøge, om der er nogle honorarer, der er blevet overset i forbindelse med opkøb af rettigheder, og vi vil tage de nødvendige skridt for at få rettet op på det, hvis det er tilfældet, lyder det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk