Forfattere klar med undersøgelse af sexisme efter kritik: 'Jeg forstår godt frustrationerne'

Flere vidnesbyrd om sexisme i bogbranchen er årsagen til undersøgelsen.

Forfatterne Lotte Garbers (tv.), Leonora Christina Skov (midt) og Dorthe Nors (th.) har på det seneste sat fokus på sexisme og krænkende adfærd i forlagsbranchen. Efter utilfredshed med Forfatterforeningens og Danske Skønlitterære Forfatteres håndtering af anklagerne, søsættes der nu en undersøgelse. (Foto: © Liselotte Sabroe/Niels Ahlmann Olesen/Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Danske forfattere er de seneste par uger stået frem og har fortalt om sexisme og krænkende adfærd i den danske bogbranche.

Først var det forfatteren Dorthe Nors, der blandt andet fortalte, at hun havde set, hørt og oplevet sexisme i branchen.

Hun blev efterfølgende bakket op af forfatteren Leonora Christina Skov, der i sin næste bog har en delhistorie, der handler om hendes egne traumatiske oplevelser i forlagsbranchen.

Og i denne uge udtalte Lotte Garbers, der er forfatter og tidligere formand for Dansk Forfatterforening, at bogbranchen har problemer, når det omhandler sexisme.

Forfatteren Lotte Garbers er glad for, at interesseorganisationerne Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere sammen med forlagene igangsætter en undersøgelse af omfanget af sexisme i bogbranchen. (Foto: © Jacob Ehrbahn, Scanpix)

De vidnesbyrd får nu en foreløbig konsekvens.

Forfatterforeningen og Danske Skønlitterære Forfattere er nemlig klar med en undersøgelse, der skal kortlægge den sexistiske kultur i branchen.

Det fortæller formand for Forfatterforeningen, Morten Visby, til 'Kulturen på P1'.

- Undersøgelsen bliver branchedækkende, da den vil være åben for både forfattere og forlagsansatte. Den bliver ikke en spørgeundersøgelse, men derimod en kvalitativ undersøgelse, da det giver mulighed for anonymt at afgive vidnesbyrd om, hvad man har oplevet, set og hørt, siger Morten Visby.

Svarene i den kommende undersøgelse vil blive behandlet eksternt af en advokat med stor erfaring indenfor området, fortæller Morten Visby.

Kritiseret for at være for langsomme

Forfatterforeningen og Danske Skønlitterære Forfattere blev i sidste uge kritiseret for at være for langsomme til at sætte gang i en undersøgelse.

Forfatter Leonora Christina Skov kritiserede i sidste uge Forfatterforeningen for ikke at igangsætte en anonym undersøgelse med det samme. (Foto: © Wilfred Gachau, Scanpix)

Blandt andet af succesforfatteren Leonora Christina Skov, der sagde, at Forfatterforeningen varetager "sexisternes, krænkernes og forlagenes interesser", når de ikke laver en anonym undersøgelse nu.

Morten Visby forstår godt kritikken, siger han til 'Kulturen på P1'.

- Kritikken er på et grundlæggende plan forståelig. MeToo-bevægelsen har ramt bogbranchen senere end andre brancher.

- Jeg synes dog, at Leonora Christina Skov går for vidt med sit citat, men jeg kan godt forstå frustrationen.

Vil vide mere om omfanget og karakteren

Formanden for Forfatterforeningen forventer, at folk i bogbranchen kommer til at kunne deltage i undersøgelsen i løbet af dette efterår.

- Det er vigtigt, at det her bliver gjort med høj faglighed og troværdighed, og det betyder, at der er nogle detaljer, vi skal have på plads, inden vi sender undersøgelsen ud.

Undersøgelsens fokus bliver ifølge Morten Visby sexistiske krænkelser.

- På baggrund af vidnesbyrd vil vi kortlægge området og udpege mønstre, fordi vi gerne vil blive klogere på, hvor problemer med sexisme opstår mellem forfatter og forlag.

- Det har vi brug for at vide, hvis vi skal arbejde med branchekulturen på en konkret måde bagefter, lyder det fra Morten Visby.