Forfattere rystet over boghandlers konkurs: 'Katastrofalt, tragisk og bekymrende'

Arnold Busck er Danmarks ældste bogkæde, men nu er det altså slut.

- Vi har gjort alt, der står i vores magt, for at virksomheden kunne køre videre, men det har desværre ikke været muligt, skriver Arnold Busck i en pressemeddelelse i forbindelse med konkursbegæringen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Over hundrede års boghistorie er slut.

Tidligere i dag kom det nemlig frem, at boghandlerkæden Arnold Busck, der har eksisteret siden 1896, har indgivet en konkursbegæring og dermed drejer nøglen om på 29 butikker i hele landet.

Hos foreningen Danske Skønlitterære Forfattere kalder formand Peter Adolphsen bogkædens konkurs for "en tragedie".

- Det er enormt tragisk. Først og fremmest for de mennesker, der mister deres jobs, men også for de boglæsere, som nu ikke har et sted at gå hen og bladre i bøger og blive inspireret. Og naturligvis også for os forfattere, der mister en salgskanal for vores arbejde i en tid, hvor mange forfattere i forvejen oplever nedgang i salget og har det svært

Selvom det i dag er muligt både at købe og læse bøger på nettet, så er fortsat det vigtigt med fysiske boghandlere, mener Peter Adolphsen.

- Måske er jeg en dinosaur og en gammel mand, men jeg synes, de fysiske boghandlere er vigtige, fordi de giver os nogle uforudsete oplevelser. Når du går rundt i en boghandel, lader du måske blikket falde på en bog, du slet ikke anede fandtes, og du ender med at tage den med hjem. Den oplevelse kan du ikke få på samme måde på nettet.

Krimiforfatter: 'En katastrofe'

Lukningen både ærger og bekymrer også redaktør Jane Andersen, der står bag bogblogger.dk, hvor man i skrivende stund kan læse mere end 4.000 boganmeldelser af alskens litteratur.

- Arnold Busck er en ikonisk boghandlerkæde og en familiedrevet virksomhed med virkelig gamle rødder, så det er trist på hele branchens vegne, og det er også bekymrende. For hvad betyder det for bøgerne og litteraturen i Danmark? Og kommer det til at betyde flere konkurser for nogle af andre kæder?

Krimiforfatter Katrine Engberg er ikke bleg for at kalde lukningen af Arnold Busck for "en katastrofe".

- Jeg blev rigtig ked af det, da jeg hørte nyheden. For det første, fordi en masse mennesker mister deres arbejdsplads, men også fordi det ligner et forvarsel på noget, vi kommer til at opleve gennem det næste års tid - at vores kulturinstitutioner lukker én efter én.

- Jeg vil nødig lyde som en forfatter i et elfenbenstårn, som siger: "Åh, kulturen", men kulturen er bare det første, der ryger, i store kriser som den, vi befinder os i nu. Kulturen repræsenterer en masse arbejdspladser, men også en masse ånd. Alt det, der binder os sammen, ligger i boghandlerne, på teatrene og museerne, siger Katrine Engberg.

Også forfatterkollegaen Tine Høeg er påvirket af nyheden om Arnold Buscks lukning.

- Den nyhed gør mig rigtig ked af det. Det er virkelig trist, at de lukker. Humøret var ellers på vej op, fordi jeg så, at flere af deres butikker var ved at genåbne, siger hun.

Den 34-årige forfatter vil savne at kunne gå på opdagelse i bøgernes verden i en fysisk butik.

- Jeg har altid godt kunne lide at komme i butikkerne, og jeg havde et planlagt arrangement hos Arnold Busck her i foråret. Så det gør mig virkelig trist, at de lukker, siger Tine Høeg.

Forfatter Katrine Engberg har blandt andet skrevet de fire krimier 'Krokodillevogteren', 'Blodmåne', 'Glasvinge' og 'Vådeskud' i Jeppe Kørner-serien. (Foto: Oscar Scott Carl © Scanpix)

Bog & Idé: Tror stadig på fysiske butikker

Arnold Busck har selv forklaret, at problemerne, der ledte op til konkursbegæringen, opstod i forbindelse med "en for virksomheden ødelæggende proces" omkring et nyt system, der skulle lette arbejdsprocesser i virksomheden.

Hos konkurrenten Bog & Idé er man kede af, at Arnold Busck har indgivet en konkursbegæring.

- Det er altid trist, når virksomheder går konkurs, og store dele af bogbranchen har været udfordret de seneste år. I Bog & Idé tror vi stadig på de fysiske butikker i et setup, der imødekommer kundernes ønsker. Og vi har haft vækst i både 2018 og 2019, fortæller administrerende direktør, Marianne Lyngby Petersen.

Hun fortæller, at man i Bog & Idé i 2017 begyndte at omlægge virksomheden til en såkaldt omnichannel-virksomhed. Det vil sige en virksomhed, hvor kundeoplevelsen er den samme, uanset hvordan man bruger deres butikker – fysisk eller på nettet.

Nu er 60 procent af alle Bog & Idés online-ordrer såkaldte 'klik og hent'-ordrer, hvor man køber på nettet, men så afhenter ens vare i en fysisk butik, forklarer direktøren

- Det får butikkerne en del af overskuddet af, så derfor er de også interesseret i at støtte op om handlen på nettet.

Vi vil stadig læse i fremtiden

Jane Andersen fra bogblogger.dk tror heller ikke, at Arnold Buscks endeligt peger i retning af en generel tendens, hvor den fysiske boghandel snart kommer til at lide samme skæbne.

- Jeg tror stadig, vi vil læse i fremtiden. Og jeg tror ikke, at ebøger og lydbøger overtager markedet for de fysiske bøger foreløbig. Derfor tror jeg heller ikke, at de fysiske boghandler er på vej væk, siger Jane Andersen og slutter:

- Vi vil fortsat have brug for litteraturen, men den skal måske til at finde nye veje.

FacebookTwitter