Forestil dig en prestigefyldt og magtfuld klub med maksimalt 20 medlemmer, hvor du skal inviteres til at være med. Hvor din stemme har stor betydning for den branche, du har viet dit liv til. Og hvor du er medlem til den dag, du dør.
Sådan er det at være medlem af Det Danske Akademi.
Her er det kun de absolut mest anerkendte danske forfattere, samt en håndfuld litteratur- og sprogforskere, der får den eftertragtede invitation til at blive lukket ind i inderkredsen.
Men nu har fire medlemmer på én gang meldt sig ud af den eksklusive klub, der blev stiftet i 1960.
De fire medlemmer er forfatterne Suzanne Brøgger, Astrid Saalbach, Ida Jessen og Jens Smærup Sørensen. Og de har ikke forladt Det Danske Akademi i stilhed.
Over for Information lægger de ikke skjul på, at de stopper i protest over et femte medlem af akademiet, lektor på Københavns Universitet Marianne Stidsen og hendes kontroversielle holdninger til især MeToo-debatten, som hun blandt andet har kaldt for en terrorbevægelse.
Det vil de nemlig ikke associeres med, forklarer Suzanne Brøgger til Information.
- (...) og nu den kønspolitiske agenda (fra Marianne Stidsen, red.), der som budskab har, at MeToo-bevægelsen ikke er andet end et feministisk kup og bluffnummer, for kvinder kan bare sige nej, hvis de ikke vil lade sig begramse og voldtage. De kvinder (og mænd), der ikke vil finde sig i denne "naturens orden", kaldes mazister - en betegnelse, der tilsigtet spiller på ordet nazister, lyder det skriftligt fra Suzanne Brøgger til avisen.
Til dr.dk oplyser Suzanne Brøgger, at hun ikke har yderligere kommentarer til, hvorfor hun har truffet beslutningen.
Kunne du finde på at vende tilbage til Det Danske Akademi en dag i fremtiden, hvis Marianne Stidsen er væk?
- Ifølge fundatsen eksisterer den mulighed ikke, lyder det skriftligt fra Suzanne Brøgger til dr.dk.
Akademiet: Vi beklager stærkt
Hos Det Danske Akademi er man trist over, at de fire forfattere er stoppet.
- Jeg beklager stærkt, at de fire forfattere har forladt akademiet, lyder det i et skriftligt svar til dr.dk fra sekretær Søren Ulrik Thomsen, som er akademiets talsmand.
Han bekræfter, at det er højst usædvanligt, at fire medlemmer melder sig ud på denne måde.
- Jeg har ikke tallene for, hvor mange af akademiets medlemmer, som i årenes løb enten har meldt sig passive eller helt er trådt ud. I langt de færreste tilfælde skyldes det dog konflikter, men simpelthen alderdom eller prioritering af andre gøremål, skriver han.
De andre medlemmer af akademiet, som dr.dk har været i kontakt med, ønsker ikke at gå ind i konflikten.
- Jeg er underlagt en tavshedspligt og har besluttet mig for, at jeg ikke udtaler mig i den her ophedede situation. Men du kan citere mig for, at jeg er meget ked af det, og jeg beklager dybt den situation, vi er havnet i, lyder det eksempelvis fra forfatter og litteraturprofessor Anne-Marie Mai, som blev medlem af akademiet i 2014 sammen med Marianne Stidsen.
Persona non grata i flere år
Marianne Stidsen - der sidste sommer udgav bogen 'Den nordiske MeToo-revolution 2018 - og dens omkostninger' - er da også en person, som deler vandene.
Det forklarer vært på 'Skønlitteratur på P1' Nanna Mogensen.
- Marianne Stidsen har i nogle år været lidt persona non grata i dansk kulturliv, fordi hun har så - nogle vil sige markante, andre vil sige forrykte - holdninger til feminisme, identitetspolitik og MeToo, hvor hun forholder sig kritisk - og nogle vil sige alt for kritisk - til alle tre ting.
- Nogle ser hende som den her ener, der kan råbe vagt i gevær over for feminismen. Andre vil sige "nej, hun er ikke rigtig klog, hun prøver at stå i vejen for oprydningen i nogle skadelige magtforhold, der har været i kulturverdenen alt for længe", siger Nanna Mogensen og tilføjer:
- De her fire medlemmer af akademiet kan ikke længere se sig selv under samme mentale tag som Marianne Stidsen og føler, at hendes holdninger smitter af på dem. Det er ikke et lille sammenstød - det er to livssyn, der støder sammen.
Ifølge Nanna Mogensen er det her en alvorlig sag for det Danske Akademi.
- Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg har set noget lignende.
I Det Danske Akademi er det muligt at være passivt medlem for en tid. Men de fire forfattere har altså valgt at melde sig helt ud, for - ifølge reglerne - aldrig at kunne vende tilbage.
Og det har nok ikke været et nemt valg at træffe, vurderer Nanna Mogensen.
- Det har været en velovervejet, men voldsom stor beslutning, tror jeg. Det er cremen af cremen, der inviterer dig til at blive medlem af akademiet, og en invitation er en blåstempling af dig som kunstner og forfatter i det kulturelle miljø i Danmark, samtidig med du får mulighed for at uddele de vigtigste litteraturpriser herhjemme, siger hun.
Litteraturpriser kan blive ramt
Det Danske Akademi uddeler nemlig hvert år en lang række litteraturpriser, heriblandt 'Den store pris', der betragtes som landets mest fornemme anerkendelse af et forfatterskab. Og opgøret i akademiet kan i værste fald også få konsekvenserne for de priser, mener Nanna Mogensen.
- Det kan sagtens tænkes, at nogle af priserne vil blive uddelt med forsinkelse, eller at man beslutter at springe nogle af priserne over, fordi man endnu ikke ved, om der kommer flere udmeldelser. Er det her begyndelsen på en proces, eller er processen færdig? Når man skal uddele priser, kræver det jo, at der er en vis ro i gruppen. Og i øjeblikket er der det modsatte.
Dr.dk har haft kontakt til Marianne Stidsen, der meddeler, at hun ikke giver nogle kommentarer eller interview i øjeblikket.