Forfatterfoto under pres: Bruger kvinder deres udseende til at sælge bøger?

Smukke forfattere får hug for at bruge deres udseende til at sælge bøger. Det kan få konsekvenser, mener ekspert.

Billede af Kristina Stoltz på forsideflappen til "På ryggen af en tyr".

Spekulerer forfattere i at sælge deres tekster ved hjælp af deres gode udseende? Og kan smukke forfatterportrætter komme til helt at skygge for bøgernes indhold?

I den seneste tid har det litterære miljø været præget af stor debat om kvindelige forfatteres udseende.

Og den heftige debat kan meget vel få nogle forfattere til helt at droppe portrætfotoet, mener Anne Myrup Munk, der forsker i emnet ved Aarhus Universitet.

- Det kan meget vel tage den konsekvens. Hvis det bliver taget som udtryk for, at kvindelige forfattere "spiller på det", når de stiller sig frem med deres skønhed og seksualitet, så synes jeg, at vi har markedsgjort kvinders seksualitet totalt, siger hun i Skønlitteratur på P1.

Forfatterfoto har altid skabt skandaleAnne Myrup Munk har observeret, at forfattere generelt bruger billeder af dem selv på en anden måde, end det er set tidligere:

- Genrekonventionerne for forfatterportrættet bliver i højere og højere grad brudt og låner for eksempel stiltræk fra modefotografiet. Det har skabt en vis skandale.

Den skandale kan siges at gå tilbage til fotografiapparatets opfindelse i midten af 1800-tallet. Forfattere og redaktører så nye muligheder i fotografiet, der kunne skabe opmærksom omkring forfatterne og dermed sælge bøger, fortæller hun:

- Allerede dengang fik mange forfattere et ambivalent forhold til fotografiet, fordi det på den ene side var med til at give dem opmærksomhed, men samtidig slugte billedet opmærksomheden fra deres bøger og tekster.

Skiller sig ikke ud

En af dem, der netop har udgivet en bog med et foto af sig selv på forsideflappen, er Kristina Stoltz, forfatter til bogen "På ryggen af en tyr".

På billedet står hun i smækbukser med en sommertop indenunder og bare skuldre og arme.

Anne Myrup Munk mener ikke, at Kristina Stoltz' billede skiller sig ud fra rækken af danske forfatteres portrætfotos:

- Hun er smuk og sminket og med bare arme, men det falder ikke uden for de konventioner for, hvordan kvinder styler sig og klæder sig i dagens Danmark.

Bare sommernøgen

Kristina Stoltz mener da heller ikke, at hun decideret er afklædt på billedet.

- Jeg har ikke tænkt, at det var nøgent på nogen som helst måde. Andet end at det var sommernøgent - altså at jeg havde bare arme, siger Kristina Stoltz til Skønlitteratur på P1.

Nogle har i debatten fremført, at kvindelige forfattere kunne bruge billederne til at understrege tekstens udtryk.

Men Kristina Stoltz synes, at forfatterne skal passe på deres egen rolle i præsentationen af deres bøger:

- Det kan også tage for meget fokus væk fra værket, hvis man står på hovedet på billedet. Det er en balancekunst, og det skal tages med i betragtningen, hvad man vil med bogen.