Forfatters barndom filmatiseret: Første gang jeg så den, var jeg rædselsslagen

Filmatiseringen af den selvbiografiske ’Gud taler ud’ har været overvældende for forfatter Jens Blendstrup.

Til snigpremieren var flere af filmens skuespillere også med, blandt andre svenske Lisa Nilsson, som spiller Jens Blendstrups mor i filmen. Forfatter Jens Blendstrup (yderst th.) og instruktør Henrik Ruben Genz (yderst tv.). (Foto: Michelle From Hoxer)

- Det er først i dag, det virkelig går op for mig, hvor stort det er, at bogen er blevet til film, siger Jens Blendstrup, da DR møder ham sammen med instruktør Henrik Ruben Genz til snigpremieren på filmen ’Gud taler ud’ i Aarhus.

Filmen er baseret på Jens Blendstrups bestsellerroman fra 2004 af samme navn og handler om hans egen opvækst i Aarhus-forstaden Risskov – særligt om hans far, psykologen Uffe, som af sønnen Jens bliver kaldt ’Gud’. Far-Uffe spilles i filmen af Søren Malling

Jens Blendstrup har været konsulent på filmen, og har fulgt forløbet helt fra start.

- Første gang jeg så den, var jeg rædselsslagen. Jeg blev faktisk lidt rystet over, at det var sådan en grotesk barndom, jeg havde haft, siger Jens Blendstrup og fortsætter:

- Jeg tror, jeg er blevet bevidst om nogle ting ved at se den som film. Ved at der kommer ansigter på, så bliver det konkret på en helt anden måde. Poesi kan jo mange ting i en bog, blandt andet sløre sandheden, så den bliver spiselig, siger han og griner.

Hør Jens Blendstrup fortælle om sin far, der bliver spillet af Søren Malling i filmen.

Far, det dumme svin

Romanen om den dominerende og forgudede far blev Jens Blendstrups litterære gennembrud og en bestseller, og trods dens humoristiske tone, så er den et eksempel på et af litteraturens store temaer, forholdet mellem far og søn.

Og det var blandt andet den kernefortælling, faderopgøret, der tiltalte instruktøren Henrik Ruben Genz, som tidligere har filmatiseret bøger af forfatter Erling Jepsen.

- Jeg har længe ønsket at lave en film om min far, det dumme svin. Så han kunne se, hvor strengt et menneske, han var, siger han med karikeret udtale af ’dumme svin’.

- Det Jens’ historie lærte mig, var ikke at forfalde til det simple spor bare at være vred, men faktisk også være i stand til at hylde sin far på trods af det, han har gjort, på trods af fraværet. Jens’ måde at fortælle den historie på, var nøglen til, at jeg også kunne fortælle min egen historie.

Hør instruktør Henrik Ruben Genz fortælle om udfordringen ved at gøre en ’dæmonisk’ faderskikkelse spiselig i filmen herunder:

Jens Blendstrup tilføjer: - Jeg har lavet et portræt af min far, men nu er det jo også blevet Henriks portræt af sin far, og måske også Søren Mallings. På den måde er den dobbelttydighed, der er i bogen, blevet mangedoblet – og det er blevet en almenmenneskelig fortælling.

- Ja, det er i hvert fald forhåbningen. At vi kommer ud over det der private ’navlelort’, tilføjer Henrik Ruben Genz, som kalder filmen ’et koncentrat af enhver dansk familie’.

Et ansvar, når man erindrer

Jens Blendstrup så den færdige film med sine tre brødre og deres familier, før filmen fik premiere. Selvom de allerede kendte Jens’ romanfortælling om deres fælles opvækst, så var det en forløsende oplevelse for ham at se filmen sammen med dem:

- I det øjeblik, hvor mine brødre begyndte at grine, så kunne jeg også le, fordi jeg pludselig kunne se den som et værk, som en film, en fortælling. Det var meget rørende. - Det var vigtigt for mig, at de kunne lide filmen – og nok også vigtigere, end da jeg skrev bogen. Jeg har sidenhen fundet ud af, at man har et ansvar, når man erindrer på vegne af andre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter