Forfatters MeToo-undersøgelse afvist: 'Jeg forstår ikke, hvad de er så bange for'

Forfatterforening afviser at spørge medlemmerne om mulige problemer. Nu har Janne Teller forladt bestyrelsen.

Forfatteren Janne Teller har forladt bestyrelsen i Danske Skønlitterære Forfattere i protest. (Foto: © Finn Frandsen)

- Jeg forstår ikke, hvad de er så bange for.

Ordene kommer fra den 56-årige forfatter Janne Teller, der har opfordret forfatterforeningen Danske Skønlitterære Forfattere (DSF) til at undersøge, om der er MeToo-, chikane- og magtmisbrugsproblemer i forfatterbranchen.

Det har DSF afvist, og nu har Janne Teller trukket sig fra bestyrelsen i protest mod den beslutning.

Det skriver Politiken.

Janne Teller mener, at det er en historisk fejl ikke at lave en undersøgelse. Og den fejl vil hun ikke lægge navn til.

- Jeg har været forfatter i over 20 år, og er udgivet i mere end 30 lande. Jeg kender derfor indgående til magtuligheden i branchen - og også til tilfælde af magtmisbrug, siger Janne Teller til dr.dk.

'Det handler ikke om mig'

Hun understreger, at man som forfatter oftest står helt alene, og at det gør en sårbar.

- Vi mangler i den grad strukturer til at rådgive og hjælpe - fuldstændigt som vi har det i foreningen på andre områder. Og jeg undrer mig over, hvorfor det ikke er blevet taget op i kølvandet på MeToo-bevægelsen, siger Janne Teller.

Forfatteren fortæller, at hun selv har oplevet magtmisbrug, men har ikke lyst til at komme nærmere ind på sine egne oplevelser, da de ifølge Janne Teller fylder meget lidt i den her sammenhæng.

- Det her handler ikke om mig. Det handler om, at jeg ved, der er et problem, og jeg synes, man skal undersøge, hvor stort det er, siger Janne Teller.

Men det har bestyrelsen i Danske Skønlitterære Forfattere altså afvist.

Seks ud af otte stemte nej

Janne Teller understreger, at hendes exit fra bestyrelsen ikke er et mistillidsvotum til formanden for DSF, Peter Adolphsen, som hun på mange områder har haft et glimrende samarbejde med.

- Det er et spørgsmål om substantiel uenighed omkring et specifikt emne, som jeg mener, det er afgørende og vores ansvar at få belyst og behandlet, siger Janne Teller.

Det mente DSF-bestyrelsen ikke. Seks ud af otte medlemmer stemte nej til en rundspørge blandt medlemmerne.

Peter Adolphsen, Janne Teller vil gerne spørge medlemmerne, om de har oplevet chikane eller krænkelser. Hvorfor vil DSF ikke have det?

- Det her uddspringer af en dybt personlig sag, som vi ikke kan udtale os om.

Hvad stemte du til forslaget?

- Jeg stemte som flertallet.

Hvorfor?

- Det kan jeg desværre ikke uddybe på grund af det med de dybt personlige aspekter.

Hvad var argumenterne for en rundspørge?

- Argumenterne for en rundspørge udspringer af den føromtalte personlige sag, som jeg af gode grunde ikke kan kommentere.

Janne Teller romandebuterede med 'Odins ø' i 1999 og skriver også noveller og essays. Den danske forfatter har vundet flere priser. Blandt andet den prestigefyldte amerikanske Michael L.Printz Honor Award i 2011. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

'Lad os da undersøge, om der er et større problem'

Den udlægning kan Janne Teller ikke genkende.

- Det er lodret forkert, når Peter siger, at det her drejer sig om en personlig sag. Det handler om afdække, om der er et problem i branchen, og hvis ja, så at prøve at finde løsninger på det.

Forfatteren siger, at hun sammen med den anden i bestyrelsen, der stemte ja til en rundspørge, i månedsvis har forsøgt at tage emnet op i bestyrelsen, som har afvist at facilitere en undersøgelse, da det ikke hører til i foreningens regi.

Og det undrer fortsat Janne Teller.

- Lad os da undersøge, om der er et større problem. Jeg forstår ikke, hvad de er så bange for.

I starten af næste uge skal der vælges en ny bestyrelse i Danske Skønlitterære Forfattere, og så kan det være, at spørgsmålet om en rundspørge til medlemmerne bliver taget op igen, siger formand Peter Adolphsen.

- Vi har en medlemsvalgt bestyrelse, og et flertal valgte ikke at igangsætte en sådan rundspørge. Hvis et flertal i den nye bestyrelse er af en anden mening, så retter vi os selvfølgelig efter det.