Forlag dropper kontroversiel Woody Allen-bog. Nu tordner verdenskendt forfatter mod beslutningen

Kritik fra Woody Allens egne børn førte til, at forlaget droppede at udgive selvbiografien.

Den 84-årige filminstruktør, forfatter og skuespiller Woody Allen blev første gang undersøgt for misbrugsanklagerne fra sin egen datter tilbage i 1992, men sagen blev afvist på grund af manglende beviser. (Foto: Miguel Medina © (c) Scanpix)

Der kan ske meget på ganske få dage.

Det kan den kontroversielle filmlegende Woody Allen i den grad tale med om. I onsdags meldte forlaget Hachette ud, at de ville udgive hans selvbiografi 'Apropos of Nothing'. Det blev mødt af skarp kritik af hans egen søn og datter, der hævder, at Allen misbrugte datteren, da hun var syv år gammel - anklager, som Woody Allen selv benægter.

Torsdag gik nogle af forlagets medarbejere hjem i protest over den kommende udgivelse.

Og nu har forlaget så valgt helt at droppe bogen, der efter planen skulle udgives i april.

- Beslutningen om at droppe Woody Allens bog har været svær. Hos Hachette tager vi vores forhold til forfattere meget seriøst, og vi tager ikke annulleringer af bøger let, lød det i en udtalelse fra Hachette ifølge The Guardian.

Annulleringen kommer efter en uge med massiv kritik - blandt andet fra Woody Allens egen søn, Ronan Farrow, der udgiver sine bøger via det samme forlag. Beslutningen vækker dog ikke just begejstring hos en verdens mest succesrige forfattere - amerikanske Stephen King.

- Hachettes beslutning om at droppe Woody Allens bog gør mig meget utilpas. Det handler ikke om ham; jeg er fuldstændig ligeglad med Mr. Allen. Det handler om, hvem der får mundkurv på næste gang, skriver han på Twitter.

Ifølge Stephen King burde det være op til publikum, om man vil læse Woody Allen-biografien eller ej.

- Hvis du tror, han er pædofil, så lad være med at købe bogen. Lad være med at se hans film. Gå ikke ind og se ham spille jazz på The Carlyle (hotel i New York). Stem med din tegnebog… Det er sådan, vi gør i Amerika, skriver Stephen King endvidere.

'Han er aldrig blevet dømt for noget'

Hos organisationen Dansk Pen, der kæmper for retten til det frie ord for forfattere, journalister og udgivere, vil man ikke tage stilling til, hvad der er op og ned i Woody Allen-sagen.

Til gengæld mener man, at det kan være problematisk at fælde dom over nogen, der aldrig er blevet dømt for noget, som det er tilfældet for Woody Allen.

- Ethvert forlag er i sin gode ret til at vælge, hvem man vil udgive, så jeg vil ikke påstå, at Hachette censurerer noget som helst, men på et overordnet plan er det problematisk, at man forsøger at lukke indlæg ned under henvisning til nogle sager, som der ikke ligger en dom for, siger Mille Rode, der er generalsekretær og daglig leder hos Dansk Pen.

Hun understreger, at man selvfølgelig skal lytte til Woody Allens søn og datter og tage deres anklager alvorligt.

- Men der er grund til forsigtighed i disse tider, hvor vi er rigtig hurtige til at fælde dom over hinanden. Man skal være opmærksom på, at magtbalancen kan tippe – og hvor en type som Woody Allen ender med at være dømt på forhånd, siger Mille Rode.

Hachette står derfor med et forklaringsproblem og burde nok have tænkt sig om en ekstra gang, mener Mille Rode.

- Hachette burde måske have tænkt sig om, inden de takkede ja til Allens bog, men hvis konsekvensen bliver, at han slet ikke kan få sine erindringer ud på grund af nogle ikke-beviste anklager, så har vi et problem i forhold til ytringsfriheden.

Dansk forlag har takket nej til bogen

Hos JP/Politikens Forlag fik man tilbudt bogen via en underagent, men det danske forlag valgte at takke nej til at udgive selvbiografien herhjemme.

Dels ud fra en kommerciel overvejelse, fordi det er vanskeligt at få danskerne til at købe store biografier om internationale kulturpersonligheder, forklarer Kim Hundevadt, der er forlagschef for nonfiktion hos JP/Politikens Forlag.

- Vi har ikke været inde i en egentlig publicistisk snak omkring bogen, da vi ville have takket nej alene ud fra de kommercielle overvejelser, men sagen har da gjort, at vi har haft i baghovedet, at det kunne være op ad bakke, hvis vi takkede ja til den.

Hundevadt erklærer sig dog enig med Mille Rode i, at Woody Allens biograf bør kunne udgives.

- Som forlag krænker man ikke nogens ytringsfrihed ved at sige nej tak til en udgivelse. Men jeg synes ikke, man skal forhindre eller forbyde Woody Allen i at fortælle sin livshistorie. Mon ikke også, han finder et andet sted at udgive den?

Ronan Farrow, der er søn af Woody Allen og Mia Farrow, var en af de fremtrædende journalister, der skrev om Harvey Weinsteins seksuelle krænkelser mod stribevise af kvinder. (Foto: IAN WEST © Scanpix)

Woody Allens datter takker forlagets ansatte

Hele balladen begyndte onsdag i sidste uge, da forlaget Hachette offentliggjorde deres intention om at udkomme med Woody Allen-biografien 'Apropos of Nothing' i april.

Det fik Woody Allens egen søn, Ronan Farrow, til at kritisere forlaget for den beslutning. Han mente, at "det stod skidt til med Hachettes etik og medfølelse for ofrene for seksuelle overgreb", hvis de udgav Woody Allens bog.

Det skyldes, at hans søster, Dylan Farrow, flere gange har beskyldt deres fælles far for at have udnyttet hende seksuelt som barn, hvilket Woody Allen selv har afvist.

Ronan Farrow er blevet en markant skikkelse i den aktuelle #metoo-bevægelse. Han var blandt de journalister, der førte pennen på de artikler, som førte til sagen mod filmproducenten Harvey Weinstein, der for to uger siden blev erklæret skyldig i seksuelle overgreb.

Han har også skrevet bogen 'Catch and Kill', der udkom i oktober fra forlaget Hachette, og som også findes som podcast på Spotify.

Bogen handler om, hvordan magtfulde mænd, der beskyldes for overgreb, har forsøgt at stoppe de journalister, som dækkede #metoo-sagen.

Woody Allens adoptivdatter, der anklager ham for seksuelle krænkelser, sagde tak til de ansatte på forlaget, da de nedlagde arbejdet i protest mod bogen.

- Jeg er uhørt overvældet og utrolig taknemmelig for solidariteten fra medarbejderne fra Hachette og Little Brown. Fra bunden af mit hjerte - tak.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter