Forlag storroser debutant: Rettigheder solgt til millioner

USA og Storbritannien er voldsomt begejstret over Garth Risk Hallbergs debutroman 'City on Fire'. Han er den, bogbranchen har ventet på, siger dansk litterær agent.

Bogbranchen jubler over romandebutanten Garth Risk Hallberg. Gyldendal overvejer i øjeblikket, om de vil udgive den på dansk.

Bogbranchen jubler i både amerikanske og britiske medier over forfatterne Garth Risk Hallberg og har allerede døbt hans debutroman som et mesterværk. Den 34-årige amerikanske forfatter har i nærmest hidtil uset grad begejstret forlag og agenter, så de amerikanske forlag røg i budkrig om rettighederne til romanen 'City on Fire'.

I USA fortæller redaktører, der har læst bogen, at de stort set ikke kunne koncentrere sig om andet, før de havde læst den færdig. Og i Storbritannien siger den kommende redaktør for bogen, Alex Bowler, at det er den bedste nyantaget amerikanske roman, han nogensinde har læst.

Solgt til 11 millioner kroner i USA

Forlaget Knopf løb med rettighederne til en pris på næsten 11 millioner kroner, skriver New York Times, og i Storbritannien var det forlaget Jonathan Cape, som hev en aftale i land. Her er prisen røget op på et sekscifret beløb i britiske pund, fortæller The Guardian.

Desuden blev bogen allerede solgt til Hollywood, inden at forlagene havde købt rettighederne til bogen.

Bogens handling foregår i 70'ernes New York, hvor man følger flere forskellige karakterer på tværs af etniske og sociale skel.

Ifølge Alex Bowler har alle talt om Garth Risk Hallberg i det seneste stykke tid, og det er der en grund til. Han fortæller til The Guardian, at han er essensen af god amerikansk litteratur og sammenligner energien i romanen med andre amerikanske forfattere som Don DeLillo, James Baldwin, Tom Wolfe og Patti Smith, uden at bogens overordnede kvalitet kan sammenlignes med nogen anden bog.

Behov for ny, stor stemme

I Danmark holder agenter og forlag også øje med den amerikanske forfatter. Lars Ringhof, der er litterær agent og sælger titler fra danske forfattere i Danmark og i udlandet, mener, at bogbranchen har set frem til at få hænderne i en bog som 'City on Fire'.

- Det har været lidt af en deprimerende tid for branchen, hvor det har været svært at introducere nye stærke litterære udgivelser. Der har været et behov for, at man fandt den nye store stemme og den rene vare, hvor den gode smag tager et strike back. Det virker det som om, at denne bog vil gøre, siger Lars Ringhof, der ikke selv har læst bogen, men som har fulgt beskrivelsen af den i medierne.

Dansk forlag har bogen til gennemlæsning

Han fortæller, at det senest var i midten af 90'erne, at der for alvor kom lovende forfatternavne. Derfor har branchen haft brug for at se håb og i nye store forfattere, hvilket også kan have øget til interessen og frem for alt den voldsomme omtale.

Gyldendal oplyser, at de allerede har fået romanen til gennemlæsning, men at de endnu ikke har taget stilling til, om de vil købe rettighederne.

Facebook
Twitter