Forlag trækker bog tilbage: Forfattere lånte navne fra virkelige personer

Bogen 'Shithole' er blevet trukket tilbage på grund af uheldige navnesammenfald. Forlaget beklager fejlen.

'Shithole', der er navnet for stedet under Nørreport Station, hvor de unge søger ly de kolde vinternætter, kan dog stadig søges frem inde på forlagets hjemmeside. (Foto: Skærmbillede fra Rosinante)

I ungdomsromanen ’Shithole’ kan du komme helt tæt på blandt andre Hannah, Romer og Burger. De tilhører en flok utilpassede unge, der sover på gaden og hænger ud i Kongens Have i København.

Eller det vil sige, det kan du faktisk ikke – for bogen er nu blevet trukket tilbage fra forlaget Høst & Søn, fortæller Radio 24syv.

Inspirationen til romanen fik de to forfattere, Line Leonhardt og Dorte Schou, fra Politikens billedreportage ’De unge fra 'Haven' sover på gaden’ fra 2014, hvor fotografen blandt andre følger en flok unge, heriblandt Hannah, Romer og Burger.

Og navnesammenfaldet med de virkelige personer dur ikke, fortæller pressechef fra forlaget Høst & Søn, Heidi Mikkelsen.

- Vi fik en facebookbesked fra en af de unge, der er tilknyttet miljøet omkring Kongens Have. De havde hørt om bogen, og at der var flere navnesammenfald i bogen, og det syntes de ikke var særligt rart, fortæller pressechefen og tilføjer:

- De følte sig krænkede over bogen, så vi skrev tilbage, at vi ville undersøge sagen, og så viste det sig, at de havde ret – der var flere navnesammenfald.

- Det var selvfølgelig en fejl

Bogen udkom 23. februar og nåede derfor at være til salg i en uges tid, inden den blev trukket tilbage.

Forfatterne gik ellers grundigt til værk i tilblivelsen af romanen, fortæller Radio 24syv. De nærstuderede området omkring Byretten, Kongens Have og Nørreport, hvor de unge primært mødes, og sikrede sig også, at en række datoer og togafgange var korrekte.

De unge selv kontaktede forfatterne dog slet i deres researchfase trods brugen af deres navne. Det beklager forlagets pressechef nu.

- Ingen havde til hensigt at drage de unge ind i det her, og det var selvfølgelig en fejl at deres navne optræder i bogen, siger Heidi Mikkelsen.

En af de unge anmelder bogen i radioen

I aften skulle de to forfattere egentlig have besøgt kulturprogrammet ’AK 24syv’ sammen med en af de unge, Hannah, hvis navn er brugt i bogen. Hun var, da Politiken beskrev flokken af unge i 2014, kæreste med Romer, hvilket hun også er i Line Leonhardt og Dorte Schous roman.

Hannah fik ’Shithole’ af Radio 24syv med henblik på en anmeldelse i sidste uge, men så blev romanen pludselig trukket tilbage og forfatterne meldte afbud. Så nu bliver det kun Hannah, man kan høre i radioen i aften.

- Den ene af forfatterne skrev til mig, at vi skulle have skrevet til dem noget før, for nu er bogen jo trukket tilbage. Men jeg kontaktede dem første gang i midten af februar, siger ’AK 24syv’vært Maja Nyvang Christensen, der er forundret over forløbet.

Hos forlaget Høst & Søn ser man ingen grund til at medvirke i radioprogrammet nu.

- Vi meldte afbud til 'AK 24syv', for vi ønsker ikke, at der skal være et kæmpe drama om en bog, som folk jo ikke kan købe mere, siger Heidi Mikkelsen.

Facebook
Twitter