Forlagene advarer: Dansk litteratur er klemt

Selv om en rapport fra Konkurrencestyrelsen skamroser de frie priser, så mener forlagene stadig, at der er behov for ændringer. Nu håber de på at kulturministeren danner et uafhængigt litteraturpanel.

Forlæggerforeningen er stadig bekymret for dansk litteratur, selv om en rapport konkluderer, at bogbranchen har det fint.

Bogbranchen mener stadig, at dansk litteratur står over for alvorlige trusler, selv om Konkurrencestyrelsen i dag har fremlagt en rapport, som frikender de frie priser for at skade dansk litteratur.

- Vi ser tendenser, som på længere sigt kan eskalere. Vi har en stigende bestsellerisme, hvor et lille antal bestsellere sætter sig på større dele af markedet. Det er mellemlitteraturen, der bliver klemt, og vi tror, at det på længere sigt vil udfordre de kulturpolitiske mål om mangfoldighed, tilgængelighed og kvalitet i dansk litteratur, siger Christine Bødtcher-Hansen, direktør i Forlæggerforeningen til DR Kultur.

Mindre mellemlags-litteratur

Hun peger på, at flere forlag er begyndt at lade være med at udgive litteratur, som vurderes til at ligge under bestsellerniveauet. Det skyldes, at salget ikke er stort nok til, at forlagene kan tjene penge på udgivelserne.

Derudover er branchen under store omvæltninger i øjeblikket, hvor digitaliseringen og de store spillere som Amazon, Google og Apple fejer ind over de nationale bogmarkeder.

- Vi tror, det er vigtigt for både litteraturen og forbrugerne, at der er mange spillere på markedet, så det ikke kun er Amazon, der sidder der om nogle år. Vi ser, hvad der sker i udlandet, hvor markedet er præget af færre aktører, og det kommer også til at ramme os, siger Christine Bødtcher-Hansen.

Vil have uafhængigt fagpanel

Derfor foreslår hun med støtte fra blandt andet forfatterforeningen Danske Skønlitterære Forfattere, at kulturministeren opretter et uafhængigt panel af fageksperter, der skal indsamle og analysere de udviklingstendenser i litteraturen og bogbranchen, som foregår i Danmark og i udlandet.

- Forlagene er markedsaktører, og de skal i princippet ikke drive litteraturpolitik. Det har vi politikerne til. Det er politikernes opgave at sikre litteraturpolitikken, og jeg synes, det er vigtigt at få et kvalificeret grundlag i forhold den opgave, siger hun.

Rapporten viser ellers, at danskerne mener, at udbuddet af bøger er vokset over de seneste år, og at boghandlerne ikke er ramt af flere lukninger end den øvrige detailhandel. Det står i stærk kontrast til det, bogbranchen er bekymrede for, og som fik dem til at anbefale faste priser for bøger i de første måneder efter en titels udgivelse.

Hovedparten af selvudgivere er på amatørplan

Desuden belyser rapporten også, at internettet har gjort det nemmere for forfattere selv at udgive bøger, hvilket også kan gøre udbuddet af titler større. Men det ændrer ikke ved forlagenes opfattelse af, at der er brug for at sikre dansk litteratur.

- Et værk bliver tilført noget, når det har været igennem forlagets redaktionsproces. Der vil uden tvivl komme flere og flere selvudgivere, og nogen vil gøre det godt, men langt hovedparten af det, vi ser, foregår på amatørplan. Markedet kan mange ting, men grunden til, at vi har kulturpolitikere, er, at litteratur ikke kun er et markedsanliggende, siger Christine Bødtcher-Hansen.

Facebook
Twitter