Forsøgte at bremse 25-årig forfatters 'Jeg hader mænd'-bog - nu storsælger den

Den franske forfatter Pauline Harmange har skrevet en bog om at hade mænd.

Bogen udkom først i et lille oplag, men takket være en fransk embedsmand, der har blæst til angreb, er interesseren for bogen vokset. (Foto: Pauline Harmange © Pauline Harmange)

Da Pauline Harmange blev opfordret til at skrive sin allerførste bog, troede hun ikke, at den ville blive solgt til andre end et fåtal.

I stedet endte det med at blive bogen, mange i Frankrig taler om.

sin blog havde Pauline Harmange gennem et par år skrevet indlæg om blandt andet feminisme, og indlæggene fik mikroforlaget Monstrograph til at opfordre hende til at skrive bogen 'Moi les hommes, je les déteste' – på dansk: 'Mænd, jeg hader dem'.

Bogen, som er omtalt i flere franske medier og i The Guardian, er blevet en politisk sag, efter regeringens rådgiver om ligestilling, Ralph Zurmély, har truet med at få den fjernet, fordi den ifølge ham er for hadefuld.

Bogen 'Moi les hommes, je les déteste' – på dansk 'Mænd, jeg hader dem'. (© Monstrograph)

Rart og befriende at hade mænd

Den 97-sider lange bog blev udgivet i august og åbner med et Sylvia Plath-citat fra bogen 'Glasklokken':

"Problemet var, at jeg hadede tanken om at tjene mænd på nogen som helst måde."

Derefter er temaet i bogen, hvorvidt kvinder har god grund til at hade mænd, og at det faktisk kan være rart og befriende at hade mænd.

- Jeg er gift med en mand, som er dejlig og virkelig støtter mig som forfatter. Men generelt stoler jeg bare ikke på mænd, jeg ikke kender, siger Pauline Harmange til The Guardian.

- Jeg stoler bare ikke på dem. Det kommer ikke så meget fra mine egne erfaringer, men mere, fordi jeg i flere år har været aktivist i en feministisk organisation, der hjælper sexovergrebsofre. Jeg kan sige helt faktuelt, at majoriteten af dem, der har foretaget et overgreb, er mænd, siger hun.

Had kan skabe søsterskab

Pauline Harmange tilføjer, at man som heteroseksuel kvinde bliver opfostret til at holde af mænd, men hun mener, at kvinder skal have ret til ikke ubegrænset at holde af dem. I stedet forsvarer bogen dét at være hadefulde omkring mænd, og at det ligefrem kan være befriende og skabe et slags søsterskab.

- Hvad nu, hvis kvinder har en god grund til at hade mænd? Hvad nu, hvis had mod mænd faktisk kan være en fornøjelig og frigørende vej, spørger hun ifølge The Guardian.

Bogen udkom 19. august, mens franskmændene holdt sommerferie, og i alt udkom der kun 450 eksemplarer. Men så ramte den ligestillingsrådgiveren for den franske regering.

- Denne bog er tydeligvis en hyldest til mandehad. (…) Jeg må huske jer (forlaget, red.) på, at opmuntring til had på baggrund af køn er kriminelt! Som konsekvens opfordrer jeg jer til øjeblikkeligt at fjerne bogen fra jeres katalog, har Ralph Zurmély skrevet, hvorefter han truer med et retsligt efterspil.

Nu er der solgt 2.500 eksemplarer, og mikroforlaget beder nu om hjælp blandt Frankrigs større forlag, hvis der skal udgives flere eksemplarer.

Forfatter: Det virker forkert

Pauline Harmange siger, at hun er "chokeret" over udmeldingen.

- Denne mand arbejder for ministeriet for ligestilling, hvis mission er at gøre noget ved sexforbrydere og voldtægter. Det virkede enormt forkert, at han var så optaget af at censurere en lille feministisk bog i stedet for at gøre det job, han egentligt er sat til, siger Pauline Harmange.

Efter at flere franske medier har beskrevet truslen fra Ralph Zurmély, har det franske ligestillingsministerium ifølge The Guardian udtalt, at rådgiveren kun har læst titlen og forlagets bogbeskrivelse, samt at han har reageret som privatperson.

Det franske medie Nouvel Obs har beskyldt Ralph Zurmély for at gøre brug af den såkaldte cancel culture, hvor folk med andre overbevisninger end en selv bliver udskammet.

Desuden skriver magasinets skribent også, at ingen tilsyneladende brokker sig over, hvordan den franske forfatterinde George Sand er blevet beskrevet af den franske digter og kritiker Charles Baudelaire:

- Hun er tåbelig, hun er tung, hun er et sludrechatol. (…) Det, at et par få mænd har kunnet forelske sig i det lokum, er et bevis på faldet for dette århundredes mænd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk