Fra frække fantasier til storsælgende succeser: Fanfiction hitter som aldrig før

Stjerner fra populære serier og film får nyt liv og har sex med hinanden, når fans digter videre på deres historier.

(Foto: Oliver Seppo © dr)

Kunne du forestille dig en hed affære mellem stjernedetektiven Sherlock Holmes og hans assistent, John Watson? Eller har du måske ikke fået helt nok af Isak og Evens romance i 'Skam'?

Hvis noget har været et globalt fænomen på film eller tv, så er der gode muligheder for, at der bliver skrevet fanfiction om det.

Og når det er fans, der får lov til at bestemme handlingen, så bliver de mandlige karakter ofte kastet ud i nogle ret slibrige scener. Det kan både en Google-søgning og forsker i digitale medier Thessa Jensen bekræfte.

- Jeg vil tro, at der er mange flere unge, der skriver og læser i dag, end der bare var for fem år siden, fortæller Thessa Jensen.

- Ganske enkelt på grund af succeser som ’Skam’, hvor fan-fællesskabet spillede en kæmpestor rolle. Fans oversatte serien til en lang række sprog, så flere folk kunne se og forstå den.

Thessa Jensen forsker blandt andet i det, der kaldes for 'fandom', hvilket betyder fantendenser og -universer, herunder fanfiction. (Foto: Andreas Bro (DR))

Men fanfiction er ikke bare forgabelse og røde kinder. For dem, der virkelig engagerer sig i at skrive historierne og deler dem med hinanden, kan det medføre et uvurderligt virtuelt fællesskab.

- Én ting er, at jeg kan sidde og have min egen lille fantasi og måske skrive noget til skrivebordsskuffen. Det er der rigtig mange, der er startet ud med. I det øjeblik, man går på de her platforme og finder ud af, at der er andre, der har de fantasier og skriver de historier, så sker der en opblomstring, siger Thessa Jensen.

Nogle gange er det endda mere end bare fællesskab, skribenterne finder på fanfiction-portalerne, fortæller hun.

- Det vigtigeste er, at man faktisk kan udvikle venskaber. Og jeg taler om venskaber, som starter ud i det virtuelle rum, men som rigtig mange gange ender i det fysiske rum. Folk mødes og snakker sammen.

Modgang i cyberspace

Historisk set har internettet ikke gjort det nemt at være fanfiction-forfatter.

En af de største portaler for fanfiction, LiveJournal, blev i 2006 opkøbt af et russisk selskab og dermed underlagt den russiske lovgivning. Det betyder blandt andet, at eksplicit sex mellem mænd på platformen pludselig var fy-fy.

Så er der blogmediet Tumblr, som mange af de skrivelystne superfans tidligere har benyttet sig af. Lige indtil Tumblr i 2018 meldte ud, at det nu skulle være slut med pikant indhold på deres tjeneste – og dermed også slut med fanfantasierne.

Og forbryder man sig mod reglerne på en platform, så er der ingen kære mor. Lige meget hvor meget tid og energi, man har lagt i at skabe historierne og connecte med andre fans. Platformene kan sagtens bare lukke en profil, som har forbrudt sig mod reglerne.

Det er ikke altid nemt at være fanfiction-skribent, fortæller Thessa Jensen, forsker ved Aalborg Universitet. Hvis man kommer til at bryde en platforms regler, kan det blive enden på hele éns netværk. (Foto: Andreas Bro (DR))

- Det kan ende med, at man mister sin profil, hvilket jo er en slags dødsdom. Det er voldsomt sagt, men hvis man forestiller sig, at man har bygget et kæmpe netværk på sådan en platform... Du kan ikke gøre noget, det hele forsvinder bare, siger Thessa Jensen.

I Kina står det endnu værre til. Ifølge mediet The Daily Dot blev omkring 20 kinesiske kvinder anholdt tilbage i 2014, fordi de havde skrevet homoerotiske fanhistorier på nettet.

Selvom de mange platforme har givet dem modspil, ser fremtiden lys ud for skribenterne - i hvert fald i Vesten. I 2007 gik en gruppe skribenter nemlig sammen om at skabe en ny platform: Archive of Our Own, som i skrivende stund har næsten 1,9 millioner brugere.

- Der har man virkelig et sikkert sted. Den eneste regel er, at man skal tagge det, man lægger op, så folk ved, om de har lyst til at læse det, siger Thessa Jensen.

Her sidder Thessa Jensen og arbejder med sin forskning på Aalborg Universitet. (Foto: Andreas Bro (DR))

Handler mest om mænd

Vi skal tilbage til udskejelserne mellem fiktive mænd.

Ifølge Thessa Jensen er det noget af det, der findes mest af derude, og hun oplyser desuden, at det faktisk mest er kvinder, der skriver historierne. Selvom de sjældent inddrager kvinder, når det kommer til de hede scener.

- Meget fanfiction handler om, at to mænd hopper i kanen med hinanden. Jeg tror, at alle, der beskæftiger sig med det her, spørger, hvorfor det er sådan. Nogle siger, at så er der flere penisser at lege med. Men det er også interessant, at det er to mænd, der taler om deres følelser. Hvilket mange af os kvinder jo ikke føler, at mænd er særlig interesserede i, siger hun.

- Det bliver endnu mere sjovt, når man tænker på, at der er rigtig mange lesbiske kvinder, som også skriver om to mænd. Hvorfor gør de det? Hvorfor synes de, at det er spændende? Det har jeg ikke et svar på endnu, det kræver lige noget mere forskning.

Fra fanfiction til spillefilm

Selvom fanfiction-forfattere ofte skjuler sig bag pseudonymer, så er der flere skribenter, som er brudt igennem til et bredere publikum. Blandt andre forfatteren bag romanserien 'Fifty Shades of Grey', E. L. James, som grundlagde sin forfatterkarriere ved at skrive fanfiction, efter hun havde forelsket sig i ‘Twilight’.

  • Et skrivebord, der bærer præg af et farverigt job. (Foto: Andreas Bro (DR))
  • Thessa Jensen er ikke bare forsker. Hun er også selv involveret i fan-universet, blandt andet som fanfiction-skribent. (Foto: Andreas Bro (DR))
1 / 2

Lige nu er filmen 'After' en af de mest sete i biograferne herhjemme, og den er faktisk også med i fanfiction-klubben. Filmen er baseret på en bog skrevet af den tidligere fanfiction-skribent Anna Todd, og oprindeligt handlede historien om sangeren Harry Styles.

Ham og resten af One Direction er der mange af de helt unge fanfiction-skribenter, som skriver om. Men det er naturligvis den mere sobre slags, fortæller Thessa Jensen.

- Når man taler One Direction og alle de der boybands, så handler historierne om, at man er til deres koncert og tilfældigvis havner backstage eller på hotelværelset. Ikke fordi, der sker noget seksuelt, men selvfølgelig forelsker de sig allesammen i pigen, siger hun og tilføjer:

- Men du kan altså læse fanfiction om 'Sherlock', hvor det eneste, der sker, er, at Sherlock laver en kop te til John.

Fanfiction for begyndere

  • Er du helt ny fanfiction-læser? Vi har bedt Thessa Jensen pege på tre steder, hvor du kan begynde. Klik på titlerne for at komme til historien. Husk at læse de forskellige 'tags' i toppen af hver historie, så du undgår at læse noget, du ikke bryder dig om. Alle historierne er skrevet på engelsk.

  • Harry Potter - Denne historie handler om Dudley Dursley, og den viser lidt om, hvordan identitet og køn bliver udforsket gennem fanfiction. Samtidig kommer læseren til at føle en meget større empati med og forståelse for Dudley som et menneske med sin helt egen motivation og angst, fortæller Thessa Jensen.

  • Sherlock - Denne historie er så et eksempel på, hvordan forfatteren kan lege med genren og de muligheder, der ligger i online-mediet. Samtidig knytter formen af historien an til tv-seriens synliggørelse af Sherlocks tanker i form af tekster, der ligesom popper op på skærmen, siger Thessa Jensen.

  • Buffy the Vampire Slayer - Og det her er så en femme-slash-historie. Det vil sige en fortælling, hvor de to kvinder bliver kærester. Som forfatteren skriver, er det også en historie, der igen-igen gør op med den slutning, der er givet til de forskellige karakterer i originalen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk