Fra indianere i USA til indvandrer på Amager. Kendt forfatter anbefaler bøger, der tager dig nye steder hen

Morten Pape anbefaler her fem bøger, der har fascineret ham.

Morten Papes anden roman 'Guds bedste børn' udkom i august, og foregår ligesom forgængeren på Amager, hvor Pape selv kommer fra. (Foto: Les Kaner © Politikens Forlag)

- Miljøet har enorm betydning for, hvilke bøger jeg piller ned af hylderne og hvilke bøger jeg begynder at læse. Miljøet er jo med til at forme karaktererne, siger forfatter og manuskriptforfatter Morten Pape.

Han er selv kendt for sine barske miljøskildringer fra Amager, først i debutromanen ’Planen’ og senest i romanen ’Guds bedste børn’, som udkom for nylig og allerede er nomineret til DR Romanprisen 2019.

- Jeg bliver nok draget mod de fortællinger, der finder sted enten et eksotisk, anderledes eller skævt miljø, som jeg ikke selv kender indefra. Litteratur – og anden kunst - er jo en portal ind til miljøer, man aldrig har været i før.

Få her Morten Papes anbefaling af fem bøger, der har åbnet nye miljøer op for ham.

1

Storbyindianere i Californien

(Foto: Elena Seibert © Politikens Forlag)

’There There’ af Tommy Orange (på dansk ’Der Der’).

- Det betagende ved bogen er, at den foregår i nutiden, den foregår ikke i reservatet, siger Morten Pape om romanen, der udkom for nylig og handler om storbyindianeres liv i Oakland, Californien.

I bogen følger man en lang række karakterer, hvis liv flettes sammen - og Morten Pape kalder den for en ’øjenåbnende’ læseoplevelse.

- Den bragte mig ind i hovederne på de her mennesker og den kulturarv, som jo er temmelig sørgelig på mange måder.

- Man ved godt, at indianerne findes og at de nok lever under temmelig kummerlige forhold. Men den arv, de sociale problemer og roden dertil bliver belyst på en meget skarp og nuanceret måde. Den gjorde mig åben over for deres verden og gjorde, at jeg ikke længere kunne anskue deres problemer som noget nemt eller fordomsfuldt.

2

Indvandrerfortælling fra Amager

(Foto: Tommi Rønnqvist © Forlaget Gladiator)

’Dansker-trilogi’ af Halfdan Pisket

- Det er et kolossalt veludført og veludviklet værk, som Halfdan har lavet. Det er en immigrationsfortælling gennem to generationer, som handler om hjem, om det nye hjem – og om at være fuldkommen i ingenmandsland.

De tre graphic novels, der udgør trilogien af Halfdan Pisket, fortæller historien om hans tyrkiske far, der flygtede til Danmark, hvor han stiftede familie – og kom ud i kriminalitet.

- Det beskriver også nogle af de menneskelige traumer, som gemmer sig bag indvandrerens liv, som vi velfærdsdanskere nok aldrig kommer til at forstå: Hvad det vil sige at være forvist, udstødt og hele tiden at være på flugt, også selvom man slår sig ned i et nyt land. Det er en meget menneskelig fortælling, som jeg tror, at verden har brug for.

3

Den levende by

(© Gyldendal)

’Sult’ af Knut Hamsun

- Det er en bog, der foregår meget i det indre, fordi den handler om den her ene hovedperson, en fattig sulten skribent, der render rundt i Kristiania, det daværende Olso, siger Morten Pape om norske Knut Hamsuns berømte bog fra 1890.

- Byen og det urbane udgør modstanderen og den ramme, som vores hovedperson ikke kan slippe ud af. Det er den bedste skildringer af byens liv og hvad en by er for en levende, utilregnelig og konstant bevægende organisme – og af de her mennesker, som står uden for det borgerlige samfund.

4

Småkriminelle bistandsklienter i Nordvest

(Foto: Morten Holtum © Gyldendal)

’Radiator’ af Jan Sonnergaard

- Genremæssigt spænder den ret vidt. Den er både sindssygt realistisk, men også til tider magisk realistisk, siger Morten Pape om den nu afdøde forfatter Jan Sonnergaards kendte novellesamling ’Radiator’, som Pape kalder ’en klassisker inden for dansk socialrealisme’.

Bogens ti noveller foregår i Københavns Nordvestkvarter.

- Personerne er ofte småkriminelle bistandsmodtagere, dem der lever på kanten af samfundet og har meget svært ved at finde deres plads nogen steder.

- Den er herlig, fordi den er skrevet med en meget tydelig indignation, men samtidig også på en ret humoristisk måde. Det er den balancegang, som Sonnergaard mestrede meget flot i denne her udgivelse. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

5

Samfundets underside

’Fra hytterne’ af Henrik Pontoppidan

- Den beskriver landbosamfundets mørke og dystre sider. Et samfund man formoder, at Pontoppidan stødte på, efter at han giftede sig ind i den klasse, siger Morten Pape om novellesamlingen af Henrik Pontoppidan, der udkom i 1905.

Morten Pape stødte på bogen, da han skulle holde et oplæg om sin egen bog ’Planen’ og Pontoppidans forfatterskab.

- Hvis man taler om undersiden eller periferien af samfundet, dem der måske ikke lige bliver hørt eller noget at skulle have sagt, så er man nødt til at gribe tilbage til den her. Det er nok en af de stærkeste skildringer fra den tid om de kummerlige forhold, som dele af samfundet levede under.

- Den beskriver almindelige husmænds hverdagsproblemer, hvor alt er meget udsigtsløst. Det eneste de har at forholde sig til, er den dystre virkelighed. Det er fattigdom, elendighed og evig undertrykkelse – og den bygger angiveligt virkelige mennesker, virkelige tragedier.

- Pontoppidan bruger samtidig meget ironi i sine beskrivelser til at tilkendegive sin foragt for undertrykkernes rolle, tilføjer Morten Pape.

Om Morten Pape

  • Morten Pape (f. 1986) er forfatter og manuskriptforfatter. Han har læst film- og medievidenskab og er uddannet fra den alternative film skole Super16.

  • Hans debutroman 'Planen' fra 2015 foregår i Urbanplanen på Amager, hvor Pape selv er vokset op. Han vandt BogForums Debutantpris for romanen.

  • I august 2018 udkom hans anden roman 'Guds bedste børn'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk