Fra krimi til kogebog: Her er 10 nye bøger du skal kende

Bogsæsonen er i fuld gang - her giver 10 bog-elskere 10 bud på nogle af de vigtigste bøger.

Børnebog eller biografi, fagbog eller fantasy - dr.dks 10 anbefalere peger her hver på en ny bog, du skal kende.

Mens skoven falmer og bladene falder af, svulmer stakkene af nye bøger op i de danske butikker: fra børnebøger over livsstilsbøger til biografier, fra hårdkogte krimier til bløde digte.

Bogsæsonen er på sit højeste, og i weekenden fejrer hele branchen sig selv til Bogforum. Men uanset om du er i Bellacenter eller Bjerringbro, kan du næppe nå at læse det hele. Så hvilke udgivelser skal du holde særligt øje med i de bugnende bunker af nye bøger?

Her er 10 anbefalinger af 10 forskellige genrer fra 10 vidt forskellige bogelskere:

Krimi: 'Aisha' af Jesper Stein

- Politiromanen har det hele: En uhyre interessant hovedperson, vicepolitikommissær Axel Steen, der både er handlekraftig og usikker. Et sprog, der har fået omsorg og bl.a. bruges til at give læserne eminente beskrivelser af både miljø og stemninger.

Og så endelig et suverænt plot med overraskelser, kødfulde temaer og tonsvis af spænding.

Anbefalet af Rebekka Andreasen, journalist og blogger på vildmedkrimi.dk.

Fantasy: 'Som en skygge' af Brent Weeks

- Alle andre lader til at elske Game of Thrones, men jeg blev aldrig hooked. Det gjorde jeg til gengæld med Som en Skygge, som var fantastisk spændende.

Den blæste mig helt bagover og var alt det som Game of Thrones aldrig blev for mig.Som en Skygge kan læses både af unge og voksne der er til fantasy.

Anbefalet af Susanne Hou, blogger på Sus’ Bogblog.

Dansk skønlitteratur: 'Drengen fra Godhavn' af Ole Tornbjerg

- Det her var hård læsning. Men det var også fuldstændig fantastisk, vidunderligt godt! Drengen fra Godhavn er baseret på virkelige hændelser og er historien om et drengehjem under det hedengangne Børneværn.

Forstanderen og de øvrige ansatte var desværre en samling magtsyge, voldelige mennesker. Derfor er Ole Tornbjergs roman også så vanvittig hård at læse, for det der foregik på Godhavn var absolut ikke for børn!

Anbefalet af Maria Skytte, blogger på litteraturanmeldelser.dk.

Udenlandsk skønlitteratur: 'Kvinden i toget' af Paula Hawkins

- Kvinden i toget er årets nok mest omtalte bog og verdens hurtigst sælgende debut – og den lever helt op til dens rygte.

Det er en skræmmende realistisk og spændende bog i den populære Domestic Noir-genre, der for alvor blev genopdaget med Gillian Flynns roman fra 2013, “Kvinden der forsvandt”.

Anbefalet af Mette Camilla Melgaard, journalist og blogger på KulturXpressen.dk.

Digte: 'Ming' af Bjørn Rasmussen

Ming er en samling bekendelsesdigte om en angstfyldt hverdag med en sød kæreste og hyppige besøg, med taxa, hos en hallucineret, afdød far - henkastet ømt og intenst galsindigt og totalt, absolut originalt

Anbefalet af Lars Bukdahl, litteraturanmelder digter og redaktør for Hvedekorn.

Biografi: 'En alvorlig historie om glæden ved livet' af Henning Mankell

- Mankell har begejstret mange teatergængere og millioner af læsere verden over. Derudover var han en stor forkæmper for de svage overalt i verden.

Selvbiografien handler om glæden ved livet i forbindelse med hans kræftsygdom. Og at Mankell desværre døde få dage efter udgivelsen, sætter blot biografien øverst på must-read listen.

Anbefalet af Stina Holdt, blogger på Bognørden.

Børnebog: 'Mogens og Mahdi' af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

- Det er en sjov solar plexus lige ind i midtergruppen af børn. Ikke mindst drenge, som garanteret vil genkende sig selv i historierne om de to 'homies', inddelt i 10 episoder om bl.a. at game, forsøge på at fuske sig til lette penge, om fodbold og først og sidst om venskab.

Faktisk er bogen fantastisk sød, og faktisk er den Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøjs vellykkede debut ud i tegneseriemediet.

Anbefalet af Kari Sønsthagen, leder af Forfatterskolen for Børnelitteratur.

Fagbog: 'Diagnoser - perspektiv, kritik og diskussion' af Svend Brinkmann og Anders Petersen

- Der skal ikke lyde nogen underkendelse herfra af selve diagnosen, men jeg er fyldt med undren over, at diagnosernes fremmarch er så kraftig, og det samme er forfatterne, hvor de via bogen gerne vil råbe til debat og undersøgelse.

På børn og voksnes vegne glæder det mig, at der er kommet en bog, som kan sparke denne tidsvigtige debat i gang, så stressen forhåbentlig kan komme ned, forudsigeligheden kan genskabes, og overblikket for det enkelte menneske kan komme tilbage.

Anbefalet af familievejleder Lola Jensen, der selv lige har udgivet "Pas på familien - også når den går i stykker"

Historie: 'Når genstande beretter - Museernes danmarkshistorie' af Martin Jensen

- Hvad har to kranier, en dampende rød kjole og en slidt mønt med hinanden at gøre? Rigtig meget, hvis man lytter til den prisbelønnede historiefortæller og forfatter Martin Jensen.

Fra store og små museer i alle afkroge af kongeriget har han samlet 47 genstande. Spillevende og seriøst på samme tid bruger han alle disse ting til at fortælle danmarkshistorie på en ny måde.

Anbefalet af Morten Thomsen Højsgaard, redaktionschef DR Historie & Tro.

Kogebogen: 'Dansk mad i vores køkken' af Kokkeriet

- David Johansen er en af vore unge talentfulde kokke, som bl.a. har optrådt som dommer i Masterchef, men endnu vigtigere har skaffet restaurant Kokkeriet i København en Michelinstjerne.

Kokkeriet giver ikke alene giver æstestisk nydelse rent boghåndværksmæssigt, men giver også en forståelig indføring i den moderne gastronomi, der har gjort danske retter, kokke og restauranter så stor en ære, at landet nu er rangeret blandt de bedste i verden.

Anbefalet af Bent Christensen, Den danske Spiseguide.

https://www.facebook.com/DRboeger/posts/945384705545178