Fransk forfatter modtager alternativ litteraturpris

En erstatning for Nobelprisen i litteratur går til Maryse Condé, som modtager prisen 10. december.

Frankrigs tidligere kulturminister Jack Lang med Maryse Condé. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Den sandsynligvis eneste modtager nogensinde af Nya Akademiens "alternative litteraturpris" bliver den franske forfatter Maryse Condé.

Det oplyser Nya Akademien til det svenske nyhedsbureau TT.

Prisen uddeles, fordi sagen om den såkaldte kulturprofil, teaterinstruktøren Jean-Claude Arnault, gjorde Svenska Akadamien ude af stand til at uddele årets Nobelpris i litteratur.

Da det stod klart, tog forfatter og journalist Alexandra Pascalidou ifølge TT initiativ til at oprette Nya Akademien til uddeling af den alternative pris.

Næste år vil Svenska Akademien uddele en Nobelpris i litteratur for både 2018 og 2019. Det vil ikke få konkurrence af Nye Akademiens pris. Akademiet nedlægger sig selv, efter Maryse Condé har fået sin pris.

Det sker 10. december.

Stor caribisk forfatter

Maryse Condé er født i 1937 og anses for at være en af Caribiens mest fremtrædende forfattere. Hun har skrevet en lang række bøger, der er oversat til engelsk og i flere tilfælde også til svensk.

Hun har blandt andet skrevet 'Windwards Heights'.

Condé blev først valgt som en af fire finalister ud af 47 nominerede. Den ene af de fire finalister - japaneren Haruki Murakami - afviste at modtage den alternative pris.

De to andre nominerede var Kim Thúy fra Vietnam og Neil Gaiman fra England.

/ritzau/